Kamuda çalışan işçi kendi adına işyeri açabilir mi?

Kamuda çalışan işçi kendi adına işyeri açabilir mi?

Kamu işçisi işyeri açabilir mi?

Değerli okurlar; bugün sizlerden gelen ve epey biriken soruların bir bölümüne yanıtlar vereceğim.

60 YAŞINDA EMEKLİ OLURSUNUZ

ALİ K

10.02.1978 tarihinde ilk defa sigortaya girdim. 55 yaşındayım. Bugüne kadar toplam 3653 gün SSK var. Ne zaman emekli olabilirim?

Ali bey, 10.02.1978 sigorta başlangıcınız ile 25 yıl 44 yaş ve 5000 gün şartları ile emekli olabilirsiniz veya 15 yıl 3600 gün ile 60 yaşında kısmi veya halk arasındaki ismi ile yaşlılıktan dolayı emekli olabilirsiniz.

YETİM MAAŞI ALAMAZSINIZ

KADRİYE Y

Ben 1986 yılında Emekli Sandığı’na bağlı olarak emekli oldum. Babam 1989 yılında vefat etti. Bağkur’dan emekli idi. Ben eşimden boşandıktan sonra 2005 senesinde babamdan maaş almak için Antalya’da Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe verdim. “Sen kendin emeklisin” diyerek dilekçemi dahi kabul etmediler. Şimdiki kanunlara göre ben babamın maşını alabilir miyim? Beni aydınlatırsanız sevinirim.

Kadriye hanım, yetim maaşı alabilmek için çalışmıyor veya çalışmanızdan dolayı aylık almıyor olmanız gerekmektedir. Antalya SGK’nın size verdiği cevaptan sonra kanunlarda herhangi bir değişiklik olmamıştır.

BAĞKUR KAYDINIZ DEVAM EDİYOR

MUSAB Ç

23 yaşındayım, 11 Şubat 2017’de en son sigorta kaydım olmuş. Bir süre sonra işten çıktım. Daha sonra ben SGK’ya gidip “Kendim ödeme yaparak sigortalı nasıl olurum?” diye sordum. Bana kayıt açtılar ama bireysel ödeme yapma imkânım olmadı. Şimdi de e-devletten baktım, 4-b olarak şu anda bazı şeyler görünüyor ama anlamıyorum. Şimdi ben ne yapmalıyım? Borcum var mı bilmiyorum.

Musab bey, SGK’ya müracaat ettiğinizde size isteğe bağlı 4-b (Bağkur) kaydı açılmış olup bugüne kadar yatırmadığınızdan dolayı borcunuz gözükmektedir. 12 aydan fazla ödeme yapmadığınızda bu borcunuz ve 4-b’li isteğe bağlı süreniz iptal olur. Onun yerine Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu tahakkuk eder.

SGDP ÖDEMENİZ GEREKLİ

MEHMET K

12.12.1958 doğumluyum. 2001 yılında Bağkur, Emekli Sandığı ve SSK’dan hizmet birleştirmesi yaparak emekli oldum. Emekli maaşımı almaya devam ediyorum. Aynı yılda, yani 2001 yılı Kasım ayında bir limited şirket kurdum, faaliyete hala devam ediyorum. Bağkur’dan 5400 iş günü doldurdum ama hiç prim ödemesi yapmadım, prim borçlarımı ödemek suretiyle Bağkur’dan da emekli olabilir miyim?

Mehmet bey, sosyal güvenlikte teklik ilkesinden dolayı ancak tek bir kurumdan emekli olabilirsiniz. Siz emekli olduktan sonra şirketten dolayı vergi kaydınız olduğundan 28.01.2004 tarihi ile 29.02.2016 tarihleri arası maaşınızdan SGDP (Sosyal Güvenlik Destekleme Primi) ödemeniz gerekmektedir.

EMEKLİ SANDIĞINDAN EMEKLİLİK

ALPER S

Ağustos 1969 doğumluyum. İşe giriş tarihim 01.12.1985 toplamda hizmet belgemde 27.5 yıl çalışmışlığım var. 1998 yılında SSK’dan Emekli Sandığı’na geçiş yaptım. Ağustos ayında 28 yıl dolmak üzere ama “bana emekli olamazsın” deniyor. Toplamda 4.5 yıl daha çalışıp 52 yaşında emekli olabileceğim söylendi. Ne zaman emekli olabilirim?

Alper bey, emekli sandığından emekliliğinizi hesaplaya bilmek için 23.05.2002 tarihine kadar 25 yılın dolmasına kalan süreye göre emekliliğiniz hesaplanır. Ancak 18 yaş sonrası çalışmalar bu süreye dahildir. Sizin 16 yaşında çalışmalarınız var bu süreler düşülerek kalan günlere göre emekliliğiniz hesaplanır. Bu günleri tekrar ayrıntılı olarak belirtirseniz size net emekli olacağınız tarihi söylerim.

KAMU İŞÇİSİ İŞYERİ AÇABİLİR Mİ?

MUSTAFA B

Adıma kayıtlı bir işyeri var, kardeşim çalıştırıyor. Ben ise bir kamu kurumunda taşeron firma personeli idim. Sigortam bu çalıştığım yerden devam ediyor. Şimdi malumunuz kamu işçisi olacağız inşallah. Üzerime kayıtlı işyerinin olması hukuki olarak problem olur mu? Kamu işçisi işyeri açabilir mi?

Mustafa bey, kamu işçi sözleşmenizde işyeri açamaz diye bir madde yoksa herhangi bir sorun teşkil etmez. Adınıza işyeri olması ancak sözleşmenizde işyeri açamaz diye bir ibare varsa bu size sorun olur ve sözleşme feshine kadar gider.

MUSTAFA İŞCAN

milligazete.com.tr