Asgari Geçim İndirimi (AGİ) net asgari ücrete nasıl eklenecek?

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) net asgari ücrete nasıl eklenecek?

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) net asgari ücrete nasıl eklenecek?

Asgari geçim indirimi, maaşın içinde veriliyor. Bekar işçi 1.300, evli 1.325, tek çocuklu 1.344, iki çocuklu 1.362 lira alacak. Asgarinin üzerinde maaş alana AGİ doğrudan yatacak

Asgari ücret 1.300 lira oldu ve bu ayın sonunda işçiler net olarak bu parayı ceplerine koyacak. Asgari ücretin net 1.300 lira olmasıyla ilgili vaatler verildiğinde bu köşeden tüm bu hesapları yapmıştık.

Asgari Geçim İndirimi'nin (AGİ) net asgari ücrete nasıl ekleneceği sorusunun cevabı aranıyor.

Asgari ücret hesaplamalarında bekar işçi için tabloda hep AGİ yer aldı. 2014'te 80.33 lira 2015'te 90.11 lira asgari ücret hesabının içinde bulunuyor. Aynı sisten 2016 içinde geçerli. "Asgari geçim indirimi ödemesi asgari ücretin içine alındı", "Asgari ücret 1.300 liranın altına indirildi" türü yazıların da bu noktada hiçbir anlamı yok.

HESABI YAPTIK

Biz tartışmaları bir kenara bırakıp bu hesabı yeniden yapalım istedik. Bekar işçi için AGİ miktarı 123 lira 53 kuruşa çıktı. Her yıl olduğu gibi bu rakam bu yıl da asgari ücretin içinde. Böylece bekar bir işçi 1.300,99 lira asgari ücret alacak. İşçi evli ve çocuk sahibiyse hesaplar değişecek. Evli ve eşi çalışmayan bir işçi için AGİ 148 lira 23 kuruşa çıktı. Bu rakamın 123 lira 53 kuruşu asgari ücret hesabı içinde olacak. Kalan miktar ise asgari ücrete eklenip verilecek. Evli eşi çalışmayan bir işçinin alacağı asgari ücret 1.344 lira 22 kuruş olacak.

Anneler yarım gün çalışıp tam maaş alacak



Çalışan annelere devrim gibi düzenleme geliyor. Buna göre, doğum yapan kadınlar, yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek

Meclis gündeminde olan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun imzasıyla gönderilen torba kanun polisten muhtara birçok kesimin gelirini artıracak önemli yenilikler getiriyor. Fakat kanunda devrim sayılabilecek yenilikler de var. En başında da kadınlara daha doğrusu çalışan annelere getirilen yarı zamanlı iş imkânı. Yasaya göre memur kadınlar doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay ikincisinde 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek. Engelli çocuğu olanlarda süre 12 ay olarak uygulanacak. Üstelik bu izin hakkından 3 yaşına kadar çocuk evlat edinenler de yararlanacak. Bu hak aynı şekilde işçi annelere de (özel sektörde çalışanlar) tanındı. Bu hükümlerden faydalanacaklar süt izninden yararlanamayacak.

HESAP DEĞİŞİYOR

Memurlara göre işçi annelerin farkı ise yarım günlük maaşı işverenin kalanını ise işsizlik fonunun verecek olması. Öte yandan kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebilecek. Bunu her gün kullanabileceği gibi haftanın belli günleri de çalışabilecek. Buna kurumlar karar verecek. Yani 3 gün izin yapıp 3 gün çalışabilecek.



DEVLET 823.50 LİRA KATKI SAĞLAYACAK


Yarı zamanlı çalışan bir işçi annenin maaş hesabı (yüksek maaş)

Normal maaşı: 2.500 lira

Yarı zamanlı maaşı: 1.250 lira

Devletin ödeyeceği ücret: 823 lira 50 kuruş Yarı zamanlı çalışan bir işçi annenin maaş hesabı (asgari ücret)

Normal maaşı (1 çocuk): 1.344,22 kuruş (AGİ'li)

Yarı zamanlı maaş: 694 lira 45 kuruş (AGİ'li)

Devletin ödeyeceği ücret: 823 lira 50 kuruş

KADIN İŞÇİ İÇİN ŞARTLAR

Son üç yılda en az 600 gün priminin yatmış olması

Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olması

Analık izninin bitiminden sonra 30 gün içinde kuruma başvuruda bulunması

ENDİŞELER YERSİZ

Bu noktada özel sektörde kadın istihdamında zorluk yaşanacağı endişeleri var. İşverenler açısından, yarım çalışmanın ek yükü olmayacak. Devlet hem primleri hem maaşı karşılayacak. Dolayısıyla bu noktada endişeye yer yok. İyi planlandığında da üretime olumsuz etkisi olmayacak. Sistemin tam tersi kadın istihdamını artırıcı etkide bulunacağı kanaatindeyiz.

FARUK ERDEM

SABAH