Asgari geçim indirimi, ücretin bir parçası mıdır?

Asgari geçim indirimi, ücretin bir parçası mıdır?

Asgari geçim indirimi, ücretin bir parçası değildir

SORU: İşyerimde bize asgari geçim indirimini öğrendim ki bugüne kadar hiç ödememişler. Asgari geçim indirimi nedir? Ve bizler bu birikmiş paralarımızı almak için ne yapmalıyız?

CEVAP:

Asgari geçim indirimi, bireyin veya ailenin asgari geçim düzeyini sağlayacak olan kısmının toplam gelirinden düşülerek vergi dışı bırakılmasıdır. Asgari geçim indirimi 2008 yılından önce uygulanan fiş ve fatura biriktirme ve bunları ilgili kurumlara göndererek vergiden düşülmesi sisteminin yenilenmiş hali olarak nitelendirilir. Asgari geçim indiriminden, ücretleri gerçek usulde vergilendirilen tam mükellef gerçek kişiler; tevkifata tabi tutulmamış ücret gelirlerini yıllık beyanname ile bildirenler ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesi kapsamında ücret kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler yararlanır.

Asgari geçim indirimi kişinin evli olması ve çocuk sayısına göre değişmektedir. İşçiler, medeni durumları ve çocuk sayıları ile eşinin iş ve gelir durumu hakkında “Aile Durumu Bildirimi” belgesi ile işverenlerine bildirimde bulunacaklar ve herhangi bir değişiklik olması halinde (Örneğin evlenme, boşanma, ölüm, doğum vb.) bu değişiklikleri işverene bir ay içerisinde bildirmelidirler. Asgari geçim indirimi, her işçi için ayrı hesaplanmaktadır. Örneğin, evli eşi çalışan ve bir çocuklu bir işçi için asgari geçim indirimi 92 TL iken, evli bir çocuklu ve eşi çalışmayan bir işçi için bu tutar 108 TL olmaktadır.

Asgari geçim indirimi, ücretin bir parçası değildir. Kaldırılan vergi iadesinin yerine konulan bir ödeme sistemidir. Yargıtay da, asgari geçim indiriminin ücretin bir parçası olmadığını ifade etmektedir (Yargıtay 9. HD, 04.02.2013 Tarih, 2010/ 44199 E, 2013/ 3913 K).

Devrim AVCI

Evrensel