Çalışma hayatında yeni döneme doğru

Çalışma Hayatında Yeni Döneme Doğru

Hükümet enflasyonla mücadele programıyla istihdamı destekleyecek yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. İşçi çıkarmaların önüne geçmek için işletmelere yeni desteklerden esnek çalışmaya kadar birçok başlıkta yeni düzenlemeler devreye girecek.

Esnek çalışma iş ve sosyal güvenlik yasasına eklenecek. Emekli memurlar göreve dönebilecek. Uzman kişiler devlette esnek çalışabilecek. Yarım çalışma ödeneğinde koşullar iyileştiriliyor. Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kıdem tazminatı, esnek çalışma modelinin yaygınlaştırılması konusunda çalıştıklarını açıkladı. Yeni Ekonomi Programı kapsamında yarım çalışma ödeneğinin etkin kullanımı sağlanırken, esnek çalışma modelleri de sosyal güvenlik sistemiyle desteklenecek.

Borçlarını yapılandırmayan Bağ-kur sigortalılarının durumları nasıl değerlendirilecek ?

7143 Sayılı Kanun kapsamında Bağ-Kur prim borcu bulunanlar, Temmuz-2018 sonuna kadar kuruma başvuru yapıp yapılandırma kapsamından yararlandılar. Yapılandırmaya başvuru yapmayanların Bağ-Kur prim borçları silindi. Silinen borçların gün karşılıkları da yok sayıldı. Daha sonra ihtiyaç duyan Bağ-Kur sigortalıları dilerlerse silinen  bu günlerinin karşılıklarını ödemek suretiyle ihya edebiliyor.

Birden fazla işveren yanında çalışanların primleri nasıl değerlendirilir ?

Sosyal güvenlik sistemimiz içinde kişiler bir ay içinde en fazla 30 gün hizmet alabilirler. Yani ay 30 gün yıl ise 360 gündür. Çalışma hayatının pratiğinde bazı kişiler birden fazla işveren yanında çalışabilirler. Bu kişiler adına her bir iş yerinden ayda 30’ar gün prim de ödenebilir. Örneğin; K şahsı aynı ay içinde, üç değişik iş yerinde çalışarak 30’ar gün ile toplamda 90 gün üzerinden prim ödeyebilir. Ancak kanuna göre, bu kişi o ay için 90 gün değil sadece 30 gün hizmet kazanabilir. Burada çalışanın adına ödenen primler düşük ise kazanç anlamında fayda sağlar. Ödenen primler SGK tavanına kadar kabul edilir.

İş yerinde artan yemekleri evine götüren işçi işten atılabilir mi ?

İşçi; işverene karşı dürüst şekilde davranmak, çalışma ilişkisinde işverene zarar verecek tutum ve davranışlardan kaçınmak zorundadır. İşverenin talimatı doğrultusunda işçinin işyeri yemek artanlarını (ekmek, yemek, meyve vb.) evine götürmesi halinde sorun yoktur. Ancak, işverenin talimatı olmadan bunu yapar ve yapmakta ısrar ederse işverenin tazminatsız fesih hakkı doğar

https://turkgun.com/yazarlar/calisma-hayatinda-yeni-doneme-dogru/