E-FATURA YERİNE KAĞIT FATURA KESMEK...

E – Fatura Yerine Kağıt Fatura Kesmek

Vergi Kanunları ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında 7103 sayılı Kanun 27.03.2018 tarih ve 30373 sayılı Resmi Gazete (2. Mükerrer) yayımlandı.

Torba yasada birçok konuda düzenleme yapıldı. Yapılan bu düzenlemelerden birisi de VUK 353. maddedeki özel usulsüzlük cezalarına ilişkin önemli değişikliklerdir. Ancak pek çok önemli değişikliğin arasında fark edilmemesi muhtemel.

Düzenlemenin özü şu; idare, yargı önünde savunmakta sıkıntı çektiği pek çok hususu ve yorumla yön verdiği ceza uygulamasını kanun düzenlemesi haline getirdi. Bu kapsamda elektronik fatura yerine kağıt fatura düzenlenmesinin özel usulsüzlük ile cezalandırılması hususu kanuna girdi. 7103 sayılı yasanın 12. Maddesi ile değiştirilen VUK 353. maddesi  şu şekilde değiştirilmiştir:

1. Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere, verilmesi ve alınması icabeden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması, düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, bu belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kağıt olarak düzenlenmesi ya da bu Kanunun 227. ve 231. maddelerine göre hiç düzenlenmemiş sayılması halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için 240 Türk lirasından aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit olunan yukarıda yazılı özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı 120.000 Türk lirasını geçemez.

2. Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dahil olmak üzere, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fiş, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye Bakanlığınca düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin; düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, bulundurulmadığının, düzenlenen belgelerin aslı ile örneğinde farklı meblağlara yer verildiğinin, gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin veya elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kağıt olarak düzenlendiğinin tespiti ya da bu belgelerin bu Kanunun 227. maddesine göre hiç düzenlenmemiş sayılması halinde, her bir belge için 240 Türk lirası özel usulsüzlük cezası kesilir.

Ancak, her bir belge nevine ilişkin olarak kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı her bir tespit için 12.000 Türk lirasını, bir takvim yılı içinde ise 120.000 Türk lirasını geçemez.”

VUK 353. maddesinin birinci bendinin asıl ihdas amacı; usule ilişkin eksik, hata ve gecikmeleri cezalandırmak değildir. Tamamen beyan dışı bırakmak amacıyla fatura veya diğer belgelerin hiç düzenlenmemesi veya tutarın gerçek durumun altında gösterilmesi durumlarını engellemeye matuf bir cezai düzenlemedir. Başka bir deyişle vergi kaçırma fiiline karşı bir bir tedbirdir. Bu nedenledir ki öngörülen ceza, belli tutarın altında olmamak üzere % 10 gibi oldukça yüksek nispi bir cezadır.

E Fatura Yerine Kağıt Fatura Kesmek Hiç Fatura Kesmemek Demektir

VUK 353. maddesindeki bu ceza uygulamada birçok kişinin canını yakacağı gibi maddenin adalet duygusunu zedelediği kanaatindeyim maddeye baktığımızda şunu görüyoruz. Mükelleflerin herhangi bir şekilde matrah azaltıcı amaca yönelik olmadan yapacakları basit hataların örneğin e – fatura yerine kağıt ortamında fatura düzenlenmesi gibi vergi kaybına sebep olmayan usul hatası davranışlar  yüksek mali cezalarla cezalandırılmasına sebep olacaktır.

kendisine e – fatura yerine kağıt ortamında düzenlenen fatura verilen mükellef açısından durum cezayı gerektirecek bir hal alacaktır e – fatura düzenlenmesi gerekirken kağıt fatura düzenlenip bunun işleme alınması geçersiz kabul edilen bir belgeye dayanarak vergi indirimi anlamına geldiğinden cezai sorumlulukları da beraberinde getirecektir.

Peki Ne Yapmalıyız ?

Mükelleflerin ellerine geçen her faturanın e – fatura olarak mı yoksa kağıt ortamında düzenlenebilecek bir fatura mı olduğunu tetkik etmeleri büyük önem kazanmıştır.

Eğer e-fatura yerine kağıt ortamında fatura düzenlenmişse Türk Ticaret Kanununda yer alan faturaya itirazdaki 8 günlük süreyi ve malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi gereği hususunu da dikkate alarak  mükelleflerin uygun yöntemlerle faturaya itiraz etmeleri gerekir.

http://www.nevzaterdag.com/e-fatura-yerine-kagit-fatura-kesmek/