Ek-5 Tarım sigortasının avantajı nedir?

Ek-5 Tarım sigortasının avantajı nedir?

Eşim 1969 doğumlu. 1996’da SSK başlangıcı var. Üç yıldır ek-5 sigortası yatırmaktadır. 3600 prim günüyle 58 yaşında emekli olacak. Aylık prim olarak 490 TL yatırmaktayız. Emekli olduğunda alabileceği maaş konusunda "yatırılan prim kadar" diye bir yazınızı okumuş. Kafamız karıştı. Eğer yatırdığımızı bize maaş olarak ödeyeceklerse neden para yatıralım? Kendimiz bankaya vadeli yatırıp, yatıramayacak duruma geldiğimizde de her ay çekip maaş gibi kullanabiliriz diye bir fikir oluştu. Ek-5’in bize artısı nedir? Maaşı yüksekten bağlatabilmek için nasıl bir yol izlemeliyiz? Mehmet Ç

Emekli aylığı en basit anlatımıyla, üzerinden prim ödenen kazançların ortalamasıyla prim gün sayısına göre hesaplanan aylık bağlama oranının çarpımından oluşuyor. 3600 prim günü için aylık bağlama oranı da 2000-Ekim 2008 dönemi için yüzde 35, sonrası için yüzde 20 olur. Ancak alt sınır aylık uygulaması nedeniyle bağlanacak aylık asgari ücretin yüzde 35’inden az olamıyor. Ödenen prim de prime esas kazancın yüzde 35’i civarında olduğundan, bir anlamda ödenen prim kadar emekli aylığı bağlanmış oluyor.

Ancak yaptığınız değerlendirme herkes açısından geçerli olmaz. Değerlendirmeyi herkesin özel durumuna göre yapmak gerekiyor. Örneğin, emekli aylığı alınacak sürenin prim ödenen süreden fazla olması, ödenen prim karşılığında sağlık hizmetinden yararlanma imkanına kavuşulması gibi kazanımlar söz konusu olabilir.

Ek-5 tarım sigortasının size artısına gelince; prim ödenen süreler 4/a (SSK) kapsamında geçen sigortalılık süresi sayılıyor. Bu da eşinize 3600 prim günüyle 4/a statüsünden emekli olma hakkı veriyor. Ayrıca Ek-5. madde kapsamında daha az prim ödüyorsunuz.

Örneğin aylık 613 TL yerine, 24 gün üzerinden 490 TL prim ödeyip, 30 prim günü kazanıyorsunuz. Yüksek emekli aylığı için prime esas kazancın üst sınırından, daha uzun süre prim ödemeniz gerekiyor. Nimet külfet karşılaştırması yaptığınızda da cazip bir tercih olmuyor.

 

Borcumu ödemeyip primlerimi geri alabilir miyim?

İşyeri açmıştım, 3 ay sonra kapattım. Bağ-Kur’a 2 bin TL’ye yakın borç birikmiş. Bu borç ödenmezse icralık olur muyum? Bağ-Kur’dan emekli olmayı düşünmüyorum. 1967 doğumluyum. 1998 yılında SSK başlangıcım, 671 prim günüm var. SSK’dan da emekli olmayı düşünmüyorum. SSK’dan ödenmiş primlerimi geri alma hakkım var mı? Gülsevin G

Bağ-Kur prim borcunuzu ödemezseniz, borcunuz gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte artarak devam eder. Borcunuzun tahsili için Sosyal Güvenlik Kurumunun icra takibi yapması mümkün olabilir.

Toptan ödeme (prim iadesi), yaş şartını (kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş) doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalılara yapılıyor. 58 yaşınızı doldurduktan sonra yazılı talepte bulunmanız halinde, sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları (yüzde 20) primlerini, toptan ödeme şeklinde geri alabilirsiniz.

 

Hangi kurumdan ne zaman emekli olabilirim?

7 Kasım 1970 doğumluyum. 28 Eylül 1993’te öğretmenliğe başladım. KHK ile 1 Eylül 2016’da işten çıkarıldım. Başka bir kurumda çalışmadım. 10 Ekim 2016’da isteğe bağlı sigorta başlattım ve hala ödemekteyim. Hangi kurumdan, ne zaman emekli olabilirim? Bekir G

4/c (Emekli Sandığı) statüsünden emeklilik için 25 yıl fiili hizmet süresi ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Fiili hizmet sürenizi tamamlamak için gereken süre 1260 günden az olduğundan, isteğe bağlı sigortalılık ile birlikte fiili hizmet sürenizi 25 yıla tamamlayıp, 54 yaşınızı dolduracağınız 7 Kasım 2024 tarihinde Emekli Sandığından emekli olmaya hak kazanırsınız.

Sezgin ÖZCAN

YAKLAŞIM