ELEKTRONİK DENETİM Ve MUHASEBECİLER

ELEKTRONİK DENETİM Ve MUHASEBECİLER

Anayasamızın 73. maddesine göre “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür…” denmektedir. Vergiyi ödeyen vatandaş, toplayan devlet.  Peki, vergiyi hesaplayan kim? Tabi ki muhasebeciler.

Muhasebeciler, anayasal bir görevi büyük bir sorumlulukla yerine getiriyorlar. Yaptıkları muhasebe işlemleri ile hem mükellefin cebinden çıkacak parayı hem de devletin kasasına girecek geliri belirliyorlar. Son derece kutsal ve sorumluluk isteyen bir görev.



Muhasebeciler hakkında anlatılan bildik bir fıkra var; 



Patronun birisi muhasebeci almak için gazeteye ilan veriyor. Ertesi gün üç kişi müracaat ediyor. Patron görüşmesinde 2 kere 2 kaç yapar diye soruyor. Hesap yapıp 4 cevabını veren iki muhasebeciyi, “biz sizi arayacağız” diyerek gönderiyor. Aynı soruyu 3 ncü muhasebeciye yöneltiyor.  Muhasebeci önce bir ayağa kalkıyor ve sağına soluna iyice bir bakıyor sonra perdeleri çekiyor ve kapıyı kilitliyor ve adamın kulağını eğiliyor, kaç olmasını istersiniz ? Bugüne kadar patronun isteğine göre vergi hesaplayan muhasebeciler muteberdi.



Artık, durum değişti. Gelişen internet teknolojisi ve oluşturulan elektronik denetim ağıyla, vergi denetimleri “bir tuşa basarak” çok rahatlıkla yapılıyor. TC kimlik numarasını girince, eviniz, arabanız, banka hesaplarınız, kredi kartı harcamalarınız, kaldığınız otel, uçak biletleriniz ve ödediğiniz vergilere varıncaya kadar secereniz gözler önünde. İşletmelerin risk analizleri yapılarak, çok rahatlıkla firmalar denetlenebiliyor.



Daha önce olduğu gibi ahbap çavuş ilişkisi ile yüzeysel olarak geçiştirilen denetimler artık bilgisayarların insafına kaldı. Daha doğrusu bilgisayarların objektif değerlendirmelerine kaldı. 200 bin dolarlık arabaya biniyorsunuz, her hafta sonu bir Avrupa ülkesindesiniz, ama kazanç beyanınız bir asgari ücretlinin kazancı kadar bile değil! Bilgisayar ekranında kırmızı alarm sirenleri çalmaya başlayacak.



Teknolojinin hem nimetleri hem külfetleri var. Maliye Bakanlığı oluşturduğu elektronik denetim mekanizmaları ile teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanıyor. Peki, bu işin cefasını kim çekiyor, büyük çoğunlukla muhasebeciler. Diyeceksiniz ki eskiden vergi dairelerinde saatlerce kuyruk beklerdik. Elbette artık kuyruklar kalmadı ama devletin tahakkuk memurunun görevini muhasebeciler üstlendi.



Devlet daha önce bu iş için memuruna para öderken, şimdi ödemiyor. İşleri hafifleyen memurlarda başladılar “eski defterleri karıştırmaya” ve denetimlere.  Siz siz olun, işinizi sağlam yapın, muhasebecinize sahip çıkın. Gelişen teknolojiden en karlı çıkan devlet oldu, her zaman ki gibi…. 



Burak OĞUZ

GÖZLEM