Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız? Bu işin formülü ne?

Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız? Bu işin formülü ne?

Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?

Ankara’dan bir okurumuz soruyor: “Bünyamin bey, emekliliğime beş senem kaldı. Günüm doldu ama yaşı bekliyorum. Çalışmaya devam ediyorum ama, asgari ücretten gösteriyor işverenim. Çalıştıkça emekli maaşım düşer mi? Düşmesini durdurmanın yolu yok mu?”

Sayın okurumuz, çalışmaya devam ettikçe ne yazık ki gelecekte alacağınız emekli maaşı düşüyor.

Asgari ücretten ekstra prim ödediğiniz her ay için gelecekteki emekli maaşınız iki lira düşüyor. Zira, hizmet günlerinizde 2008 sonrasında günler ne kadar çoğalırsa emekli maaşınız o kadar daha az hesaplanıyor.

Peki, çalışmaya devam ettikçe emekli maaşı neden düşüyor, düşmeyi engellemenin yolu var mı, ne yapmanızı tavsiye ederiz. Ayrıntılı olarak açıklayalım…

2008'DE EMEKLİLİĞE REFORM YAPILDI

İlk olarak emekli maaşları çalıştıkça neden düşüyor, onu açıklayalım…

Ülkemiz emeklilik sisteminde birkaç kez reform yapıldı. En önemli reformlar 1999’da ve 2008’de gerçekleşti. Her bir reform emekli maaşının hesaplanmasında etkili olan aylık bağlama oranını değiştirdi.

08.09.1999 öncesinde, aylık bağlama oranının, yani ödediğinizin primin ne kadar emekli maaşını yükselteceğini belirleyen oran, en yüksekti.

Bu oran reformdan sonra ilk 3600 gün için yüzde 3,5; 3600 günden sonraki her 360 gün için % 2 ve 9000 günden sonraki her 360 gün için ise yüzde 1,5 oldu.

2008’deki son reform ise, aylık bağlama oranını neredeyse minimum hale getirdi. 01.10.2008 sonrasında her çalışılan yıl için aylık bağlama oranı % 2 olarak sabitlendi.

AYLIK BAĞLAMA ORANINIZ DÜŞÜYOR

Ülkemizde emeklilikte “ne kadar ekmek, o kadar köfte” prensibi var!

Ekmek hizmet günü köfte ise sigortalı gösterilen tutar yani ödenen prim miktarı.

1999 öncesinde her bir çalışılan yıl için daha fazla emekli maaşı hak ediliyordu.

İşin Türkçesi, 1999 yılından 2008 yılına giderken ekmeğin arasını konulan köfte sayısı azaldı.

Zurnanın zırt dediği yer de burası…

MAAŞA OLUMSUZ ETKİ EDİYOR

Hesaplama oranlarının değişmesi kişilerin hangi dönemde daha çok çalışmışlar ise ona göre emekli maaşlarının daha ağırlıklı olmasını da sağlıyor.

08.09.1999 ve öncesinde işe girişin olan biri için emekli maaşı üç farklı dönem için sanki kısmi aylık hesaplanır gibi ayrı ayrı hesaplanıyor, sonra bu aylıklar birleştiriliyor.

1 Ekim 20008 sonrasında çalışmaya devam eden bir kişinin aylık bağlama oranı % 2 olarak uygulanan dönemi artıyor; bu ise emekli maaşının düşmesini getiriyor.

Yani, 2008 sonrası günleriniz ne kadar artarsa maaşınız o kadar düşüyor…

MAAŞINI NASIL ARTTIRABİLİRSİNİZ?

Ancak herkesin emekli maaşı düşmüyor!

Yanlış okumadınız!

Emekli maaşındaki düşüşü engellemenin, hatta tersine çevirmenin (yani gelecekte alacağınız maaşı arttırmanın) formülü var…

Asgari ücret ve bunun biraz üzerindeki ücretlerde çalışılan her ay için gelecekte alınacak emekli aylığı aylık yaklaşık 2-3 lira düşüyor.

Zira yeni dönemdeki aylık oranı artıyor, 2008 sonrasındaki kazanç oranı önceki dönemin sağladığı avantajı azaltıyor.

BU İŞİN FORMÜLÜ NE?

Ancak ortalama brüt 3500-4000 TL’den fazla olarak ücret alan kişilerin ücretleri çalıştıkları aybaşına azalmıyor…

Aksine her ay prim ödedikçe gelecekteki emekli maaşı bir-iki lira artıyor.

Yani gelecekte alacağınız emekli düşmesin, artsın istiyorsanız patronunuzla konuşacaksınız, maaşınızı gerçek ücretinizden SGK’ya bildirecek!

Böylece hem yüksek ücretten bildirildiğiniz için emekli maaşınızdaki azalma duracak, hem de üstüne gelecekte daha fazla maaş alacaksınız…

Hülasa-i kelam: Asgari ücretten sigortalı gösterilmek istemediğinizi işvereninize söyleyin!

Bünyamin Esen

memurhaber.com