EMEKLİ OLAMAYANA 543 LİRA MAAŞ

Prim ve yıl şartını dolduramayan ya da çalışma imkanı bulamayanlar için devlet özel maaş sistemi geliştirdi. Gelire bakılarak verilen bu maaşı almak eskisine göre daha da kolaylaştı

Türkiye'de son yıllarda özellikle dezavantajlı kesimler için çok önemli düzenlemeler hayata geçirildi.
Özellikle kadınlar, gençler, çocuklar, öğrenciler ve yaşlılar önemli haklara kavuştu. Bazı yeni düzenlemeler de önümüzdeki yasama döneminde TBMM gündemine gelecek.
Düzenlemelerden birisi de 65 yaşını doldurmuş büyüklerimiz için yapıldı. Çalışma imkanı bulamayan ya da yeterli primi tamamlayamamış, yıl şartını yerine getirememiş, kısaca sosyal güvenceden mahrum kalmış tüm yaşlılar belli gelir kriteri ile maaş alabiliyor. Bu maaşlar daha evvel üç ayda bir ödenirken şimdi aylık olarak da veriliyor.

MAAŞA ZAM GELDİ

65 yaş aylığı da denilen bu ödemeleri alabilmek için zor olan şartlar son yapılan düzenlemeyle daha da esnek hale getirildi. Üstelik bu aylıklar çok düşük miktarda iken zam yapıldı ve 543 lira 25 kuruşa çıkartıldı. Ocak ayı ile birlikte yeni bir zam daha bu paralara eklenecek. Gelin bu parayı almak için istenen şartların detaylarına bakalım.
65 yaş aylığını almak için öncelikle 65 yaş ve üzeri bulunmak gerekiyor.

ŞARTLAR KOLAYLAŞTI

İkinci şart ise herhangi bir iş yerinde çalışmıyor olması.
Ayrıca emekli gelirinin de olmaması gerekiyor. Üçüncü şart ise gelir durumu. Daha önce yaşlının yaşadığı hane içindeki fert başına düşen gelire bakılıyordu. Yani oğlunun ya da kızının yanında yaşayan birisi onların geliri yüksek olduğu için bu maaşı alamıyor, onların vereceği harçlıklara mecbur kalıyordu. Yapılan son değişiklikle artık yaşlının kendisinin ve eşinin gelirine bakılacak. Bu gelirlerin toplamı ikiye bölündüğünde 483,63 liradan az çıkıyorsa 65 yaş aylığı bağlanıyor.

ASGARİ ÜCRETE GÖRE HESAP

Hesaplama asgari ücretin asgari geçim indirimi düşüldükten sonraki net tutarı üzerinden yapılıyor. 2018 için bu tutar 1.450,90 TL çıkıyor.
Bunun 3'te 1'i de gelir kriteri olarak kabul ediliyor. 65 yaş aylığı için başvuru yapmak gerekiyor. Bunun için en yakın SGK müdürlüğüne giderek başvuruda bulunulabilir.
Yetkililer gerekli incelemeyi yaptıktan sonra en kısa sürede maaş bağlanır.

STAJ VE HİZMET TESPİTİ

01.01.1978 doğumluyum. 19.09.1994 yılında PTT kurumunda zorunlu staja başladım vebize sigorta kimlik kartı çıkartıldı. 1 dönem staj yaptım. E-Devlet sitesinde ilk işe giriş tarihi olarak 19.09.1994 görünmektedir.
Ancak hizmet dökümünde 15.01.1998 (138 gün) tarihinde giriş gözükmektedir. Bu firmada, yaklaşık 2 yıl çalıştım ama hizmet dökümünde de görünmüyor. Staj başlangıç süresinin emeklilikten sayılmasıyla ilgili bir gelişme var mıdır? Sigortamı yatırmayanfirmadan bununla ilgili bir hak talebi veya yatırılmayan sigorta primlerinin yatırılmasısağlanabilir mi? Ufuk ARIK

Daha önce de bu köşeden yazdığım gibi staj süresince yapılan sigortalar kısa vadeli sigorta kollarından. Yani sadece sağlık ile ilgili primler yatırılıyor.
Dolayısıyla emeklilik için gerekli uzun vadeli sigorta primleri yatırılmıyor. Bu yüzden de sigorta numarası almanıza rağmen stajda yapılan sigorta ve işe giriş tarihi emeklilik hesaplamasında kullanılamıyor.
Bu yüzden işe giriş tarihiniz ilk uzun vadeli sigorta priminizin yatırıldığı 1998 olacak, emeklilik hesaplamanız buna göre yapılacaktır. Bu firmaya 1996 yılında girdiyseniz ve fiilen çalışmanız olduysa bunun için hizmet tespit başvurusu yapabilirsiniz.
İşe giriş bildiriminizin yapılıp yapılmadığı, yapıldıktan sonra priminizin yatırılıp yatırılmadığı bu incelemede ortaya çıkacaktır. Eğer firma sizin primlerinizi yatırmadıysa orada çalıştığınızı gösterir delillerle SGK'ya hizmet tespiti başvurusu yaparsanız bu günleriniz sayılacak ve emeklilik tarihiniz geriye çekilecektir.

BORÇLANMA İMKANI YOK

1992'de maliye kaydım var. 2 ay açık kalan dükkanımı BAĞ- KUR'a kayıt yaptırmadım.
Geriye dönük BAĞKUR borçlanması yapıp sigorta başlangıç tarihini 1992'ye çekebilir miyim? Mehmet MERT

1992 yılında iş yeri açtığınızda gidip kendiniz için Bağ- Kur'a bildirimde bulunmanız yani kendi sigortanızı yaptırıp ve prim ödemeniz gerekiyordu.
Ancak bunu yapmadığınız için Bağ-Kur'da bir kaydınız bulunmuyor. Dolayısıyla emeklilik hesabı ya da işe giriş tarihi olarak 1992'yi kullanamıyorsunuz.
Maalesef geriye doğru borçlanma gibi bir durum da mevzuatta bulunmuyor.
Ancak o yılki kayıtlarla dava açma imkanınız bulunuyor.
Fakat bunun için önce bir hukukçuya danışmanızı tavsiye ederim. Çünkü herkes için olumlu sonuç çıkmayabilir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

1970 doğumluyum.
İse giriş tarihim 1993.
6000 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim?
Kemal KAYALAR

25 yıl 54 yaş ve 5675 gün şartlarınız var.
Yılınız bu sene tamamlanıyor. Priminiz dolmuş. Yaşınızın dolacağı 2024 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.

https://www.yeniasir.com.tr/yazarlar/faruk-erdem/2018/09/19/emekli-olamayana-543-lira-maas