GERİ GELEN EŞYADA KATMA DEĞER VERGİSİ

GERİ GELEN EŞYADA KATMA DEĞER VERGİSİ

Geri gelen eşyada Katma Değer Vergisi (KDV)



Bilindiği gibi geri gelen eşya 4458 sayılı GK 168 -169 maddelerinde düzenlenmiş bulunmaktadır. Aynı kanunla ilgili düzenlenen Gümrük Yönetmeliğinin 446 maddesinde ise;



a)Gönderildiği ülkede yürürlükte olan mevzuat nedeniyle serbest dolaşıma girememesi veya kullanıma arz edilmemesi veya diğer sebeplere ilişkin düzenleme yapılmıştır. İhracatçılarımızın üzerinde durdukları konu, ihracat kaydı ile aldıkları eşyanın ihraç edildikten sonra geri gelmesi halinde KDVnin hangi matrahtan ödeneceğidir. Aynı konuya ilişkin çıkarılan 26.04.2004 tarihli 2004 / 17 sayılı genelge açıkça belirtildiği gibi imalatçı firmanın ihracatçı firmaya kestiği faturada belirtilen KDV değeri üzerinden ödenmesi gerekir. (bakınız: 2004/17.sayılı genelge)



Çıkış rejim kodu 1000 olduğundan 3 yıl içinde geri gelirse muafiyetten yararlanarak serbest dolaşıma girebilir.



İhracat esnasında yararlanılan hak ve menfaatler iade edilir. İmalatçının vergi dairesine gümrük tarafından bildirimde bulunulur. Gelen cevaba göre ihracat esnasında imalatçının

aldığı KDV ile faizi gümrük idaresine ödenir. Burada ihracatçının KDV iadesi alması söz konusu değildir. Konuyla ilgili mevzuat aşağıdadır. KDV konusu 23 seri nolu tebliğde ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.



Gümrük Kanunu MADDE 168- 1. Serbest dolaşımda bulunan eşya, Türkiye Gümrük Bölgesinden veya Türkiyenin anlaşmalarla dâhil olduğu gümrük birliği gümrük bölgelerinin diğer bir noktasından ihraç edildikten sonra üç yıl içinde yeniden serbest dolaşıma girmesi halinde ve beyan sahibinin talebi üzerine, ithalat vergilerinden muaf tutulur.



Gümrük Yönetmeliği MADDE 451:Yararlanılan menfaatlerin iadesi:



(1) İhraç edildikten sonra geri gelen eşyanın gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma girebilmesi için ihracat nedeniyle yararlanılan hak ve menfaat varsa bunların iade edildiğini gösteren belgenin beyannameye eklenmesi gerekir.



(2) İhracat nedeniyle katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi iadesinden veya istisnasından yararlanan eşyanın katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi tahsil edilir.



GENELGE: 2004/17: Müsteşarlığımız denetim elemanlarının gümrük idarelerinde gerçekleştirdiği incelemeler sırasında, Türkiye Gümrük Bölgesinden ihraç edilen ancak geri gelen eşyanın ihracat rejiminin uygulanması neticesinde, Katma Değer Vergisi iadesi alınıp alınmadığının Vergi Daireleri nezdinde öğrenilmesi ile ilgili sadece ihracatçının Vergi Dairesine yazı yazıldığı tespit edilmiştir.



Oysa 18.07.1986 gün ve 19168 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 23 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği çerçevesinde konu tetkik edildiğinde, ihraç kaydıyla imalatçıdan mal satın alımlarında iade-mahsup uygulamasını imalatçının yaptığı düşünüldüğünden, bu surette imalatçının KDV iadesi alıp, malı tekrar yurda geri gelmesi durumunda Vergi Dairesine bilgi verilmemesi sebebiyle, iadenin geri alınması hususunun suiistimal edilebileceği, dolayısıyla Gümrük Müdürlüklerinin “Geri Gelen eşya”da sadece ihracatçının bağlı olduğu Vergi Dairesine değil, duruma göre ihracatçının veya imalatçının (özellikle ihraç kaydıyla satışlarda) Vergi Dairesine bilgi vermeleri ve bu şekilde haksız KDV iadesi (veya mahsubu) alınması ihtimalinin önüne geçilmesi gerekmektedir.



Ahmet Özenalp

[email protected]



EKOHABER



*MuhasebeDR.Com



TÜRKİYE’NİN MUHASEBE DOKTORU

-YENİ VERGİ-SİGORTA-PRİM AFFI VE KAMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN GENİŞ KAPSAMLI TAKİP DOSYASI…



-YAYINLANAN EN SON MEVZUATLAR

-BEYANNAME DÜZENLEME REHBERİ

*REKLAM ALANLARI

-MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI