Geriye dönük boşluk doldurarak emekli olabilen kadınlar

Geriye dönük boşluk doldurarak emekli olabilen kadınlar

Emeklilik, kadın-erkek bütün herkesin en önemli arzusu ve beklentisidir. Ancak belirli şartları yerine getirmeden, zamanında gerekli planlamayı yapmadan emekli olmak maalesef çok güç olmaktadır. Keza emeklilik için genel olarak bir işte çalışmak gerekmektedir. Çalışılan süreler de SGK hizmeti olarak geçmektedir. Hiç çalışmadan geriye dönük boşluk doldurarak emekli olmak sınırlı hâllerde olmaktadır.

SGK uygulamalarına bakıldığında hiç çalışmadan prim parasını yatırarak geriye dönük sigorta hizmeti kazanmada en şanslı olanlar kadınlar; daha doğrusu yurt dışında ev kadını olarak geçen süreler olmaktadır.

EN ŞANSLI EV HANIMLARI

SGK açısından 18 yaşını doldurduktan sonraki yurt dışında ev kadını olarak geçen süreler, evli veya bekâr olduklarına bakılmaksızın kadınların, sigortalılık süreleri haricinde yurt dışında bulundukları süreleri ifade etmektedir.

Kadınlar, yurt dışında hiç çalışmadan ev kadını olarak geçirdikleri süreleri SGK’ya prim parasını yatırarak diledikleri kadarını borçlanarak emekli olabilmektedirler.

Emeklilik için ise yurt dışında ev kadını olarak geçen bütün sürelerin borçlanması zorunlu değildir. Emeklilik için ne kadar prim gerekiyorsa sadece bu primlerin parası yatırılarak emekli olmak mümkündür.

SGK HİZMETİ KAZANILAMAYAN HÂLLER

Yurt dışında ev kadını olarak bulunulmakla birlikte;

18 yaşın doldurulmasından önce yurt dışında sigortalı, işsizlik ve ev kadını olarak geçen süreler,

Türk vatandaşlığının kazanılmasından önce veya Türk vatandaşlığının kaybedilmesinden sonra yurt dışında sigortalı, işsizlik ve ev kadını olarak geçen süreler,

İkili sosyal güvenlik sözleşmelerine göre kendilerine kısmi aylık bağlanmış olanların yurt dışında geçen sigortalılık süreleri arasında ve bu sürelerin bitim tarihinden sonraki işsizlik süreleri ve ev kadını olarak geçen süreler ile,

Sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamında geçen sürelerle çakışan yurt dışı sürelerinin,

SGK borçlanması yapılarak emekli olmak mümkün bulunmamaktadır. Emeklilik planlaması yapılırken bu hususların göz önünde bulundurulmasını tavsiye ediyorum.

“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”

Değerli okurlarımız dosya olarak gönderilen e-mailleri virüs ve güvenlik açısından açmıyoruz. Bu nedenle dosya eki olmadan doğrudan e-maile göndermeniz hâlinde sorularınızı cevaplıyoruz. Diğer yandan sadece T.C. Kimlik numarası ile emeklilik hesaplaması yapamıyoruz. Mutlaka doğum tarihinizi ve ilk sigorta girişinizi gün-ay-yıl olarak bizlere göndermeniz gerekmektedir.

Uzmanlıktan memurluğa düşürülme

"Mühendis olarak mezun oldum uzman yardımcılığı mülakatıyla devlete atandım. Yeterlik sınavını ve tezi verdim. Fakat dil şartını (70) veremedim. Memur kadrosuna düşürüldüm. Mahkeme yoluyla mühendis olabilir miyim?" Ayşe

Ayşe Hanım, müfettişlik, uzmanlık kariyer mesleklerdir. Bu meslekler sıkı kurallara bağlanmıştır. Bu nedenle personel yönetmeliği ve diğer alt mevzuatınıza bakarak hareket etmenizi tavsiye ederim. Eğer dil şartı zorunlu değil ise önce işvereninize itiraz, akabinde de mahkeme yoluna başvurmanız yerinde olur.

Ne zaman emekli olurum?

"01.07.2004 sigorta giriş tarihim ve 3699 gün prim ödemem var. Askerliğimi Haziran 1999-2001 yılları arasında 18 ay yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? Bağ-Kur’a geçsem iyi olur mu? Askerliği borçlansam faydası olur mu? Primlerimi ne zaman yükseltirsem emekli maaşına etki eder?" Doğan Tasören

Doğan Kardeşim, 60 yaşında ve 7000 gün primle emekli olacaksınız. Askerliğinizin yaşınızın düşürülmesine faydası yoktur. Bu nedenle askerlik borçlanması tavsiye etmiyorum. Bağ-Kur’lu olursanız yine aynı yaşta ancak 2000 gün daha fazla prim yatırmanız gerekiyor. Primlerinizi şimdiden yükseltmeye başlarsanız aylığınızın artmasına daha iyi katkısı olur.

Aynı anda SSK ve Bağ-Kur

"Aynı anda hem SSK’lı olup hem serbest meslek faaliyetimi (Mühendislik) yürütebilir miyim son 3 yıl 10 ayım kaldı." Yahya Daban

Yahya Bey, kendi iş yerinizden SSK’lı olamazsınız. Başka bir iş yerinde eğer gerçekten ve fiilen çalışmadan kendinizi SSK’lı gösterirseniz, ne kadar süre geçerse geçsin SGK bu durumu 'sahte sigorta' olarak değerlendirecektir. Sonuçta hem emekliliğinizden hem paranızdan olursunuz. Gerçekten çalışarak SSK’lı olursanız bir sıkıntı olmaz. Hatta hem serbest mesleğinizi yürütebilir hem de SSK’lı olabilirsiniz.

***

Hamit Özün Bey, eksik kalan 328 gün primi ve 54 yaşını dolduracağınız 23/10/2020 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İsa Karakaş

[email protected]

turkiyegazetesi.com.tr