Göz hastalıklarına da malulen erken emeklilik

Göz hastalıklarına da malulen erken emeklilik

"En erken kim emekli olabilir?" sorusunun cevabı elbette ki malulen emekliliktir. Göz hastalıklarından dolayı mesleğini artık icra edemeyen, çalışamayan okuyucularımıza hemen müjdeyi verelim. Göz hastalıkları nedeniyle de malulen erken emeklilik mümkün bulunmaktadır. Çünkü normal emeklilikte yaş şartı ve belirli bir süre prim ile sigortalılık şartları varken malulen emeklilikte bu şartlar son derece daha basit ve azdır. Hatta yaş şartı bile yoktur.
Siz değerli okuyucularımızdan gelen çok sayıda sorulardan hareketle maluliyete esas hastalıklar listesinde yer alan göz hastalıkları ve görme bozuklukları bulunup malulen emekli olmak isteyenlere yol haritası mahiyetinde bu yazımız kaleme alınmıştır...
 
En önemli kriter rapor
 
Malulen emeklilik için SSK’lı ve Bağ-Kur’luların çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybetmiş olmaları temel şarttır.
Emekli Sandığına (4/c) tabi kamu görevlilerinin ise çalışma gücünün en az %60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybetmiş olması lazımdır. Ancak bu şart olsa bile sigortalıların ilk defa çalışmaya başladıkları tarihten önce çalışma gücünün %60'ını hastalık veya özürleri sebebiyle kaybetmiş iseler malullük aylığından yararlanamazlar.
Malulen emeklilik için yaş şartı aranmamaktadır. Fakat 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplam olarak 1800 gün malullük sigortası primi ödemiş olmak gerekmektedir.
Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlar için ise sigortalılık süresine bakılmamaktadır. 1800 gün malullük sigortası primi bildirilmiş olması yeterli bulunmaktadır.
 
Malulen emekli olunabilen göz hastalıkları
 
Belirtmiş olduğumuz şartların varlığı hâlinde maluliyete esas hastalıklar listesinde yer alan göz hastalıkları nedeniyle malulen emeklilik müracaatında bulunmak da mümkündür. Ayrıca aşağıda saydığımız göz hastalıklarından birinin ya da birkaçının bulunması durumunda da başvuruda bulunulabilecektir.
 
Görme azlığı
 
Bariz bir patolojinin varlığını ileri tetkiklerin de desteklediği en iyi düzeltmeyle bile artmayan, her bir gözün görme keskinliğini ileri derecede bozan görme azlığı (Bilateral 0,1 [20/200] ve bu seviyenin altında görme keskinliği olması)
Bu  kapsamda yer alan katarakt, üveit, glokom, retina hastalıkları tedavi sonrası değerlendirilmektedir.
Görme alanı patolojileri; her iki gözde periferik görme alanının 10°’ye kadar daralarak sekel oluşturması ve tübüler görme seviyesine düşmesi malulen emekliliğe esas sağlık raporunda değerlendirilmektedir.
 
Diğer göz hastalıkları
  • Pterjium ve semblafaron: Bilateral 0,1 (20/200) ve bu seviyenin altında görme keskinliğini bozan korneada ileri derecede bulanıklığa sebep olan, tekrarlayan, tedaviden fayda görmeyen iki taraflı pterjium veya semblafaron.
  • Keratitler ve grefon hastalığı: Bilateral 0,1 (20/200) ve bu seviyenin altında görme keskinliğini bozan keratitler veya grefon hastalığı.
  • Keratokonus: Bilateral 0,1 (20/200) ve bu seviyenin altında görme keskinliğini bozan, kontakt lensten yararlanmayan iki taraflı keratokonus.
  • Üveitler: Bilateral 0,1 (20/200) ve bu seviyenin altında görme keskinliğini bozan, tekrarlayan, tedaviden fayda görmeyen üveitler.
  • Retina Kanamaları: Bilateral 0,1 (20/200) ve bu seviyenin altında görme keskinliğini bozan, sık  tekrarlayan, sekel bırakmış, tedavisi güç retina kanamaları.
  • Orbita Patolojileri: Bilateral 0,1 (20/200) ve bu seviyenin altında görme keskinliğini bozan, her iki göz yuvarlağını hareketsiz kılan, sekel bırakmış orbita travmaları, iltihapları veya tümörleri.
  • Retinopatiler: Bilateral 0,1 (20/200) ve bu seviyenin altında görme keskinliğini bozan, tedaviden fayda görmeyen retinopatiler, retina dejeneresansları, makülopatiler.
  • Ptozis: Cerrahi tedaviden yarar görmeyen, görüş alanına engel olan, sekel hâlindeki bilateral göz kapağı düşüklüğü.
  • Diplopi: Primer pozisyonda çift görmeye sebep olan, sekel hâlindeki her iki göz kaslarının paralizisi.
Yukarıda yer verilen göz hastalıklarından birine veya birkaçına yakalanmış olup çalışamayacak durumda bulunan ve 10 yıllık sigortalılık süresi ile toplam olarak 1800 gün malullük sigortası primi ödemiş olan hastalar, bağlı bulundukları SGK müdürlüklerine müracaat edip malulen emeklilik için başvuruda bulunabilirler.  

İsa Karakaş

tg.com.tr