Hangi Sporcular İş Görmezlik Geliri Alabilir?

Hangi Sporcular İş Görmezlik Geliri Alır?

Sporcular ’ın Sosyal Güvence hakkında yeterli bilgileri olmadığı için pek çok sporcu sakatlandıklarında İş göremez gelirlerinden yararlanamamaktadır.

Ülkemizde spor denildiğinde ilk akla gelen Futboldur. Aslında pek çok branşta spor müsabakaları yapılmakta.

Sporcuları da Profesyonel ve Amatör olarak ele almak gerekiyor . Amatör sporcular herhangi bir Sosyal Güvence hakkı yoktur. Dolayısıyla sakatlandıklarında tedavi giderlerini kendileri karşılamak durumunda.

Profesyonel Sporcular tıpkı fabrika işçisi gibi Kulüpleri tarafında Sigortalarının yapılması gerekir. Profesyonel sporcular da sakatlandıklarında iş kazası geçiren bir fabrika işçisi gibi kaza bildirimi yapılmalı ve Sporcu da Raporlu olduğu süreye istinaden geçici iş göremezlik gelirinden yararlanmalıdır.

Ancak Ülkemizde ve tüm Dünyada gelir durumu iyi olan sporcular, Sosyal Güvencelerinin olup olmadığına bakmazlar. Bu tür durumlarda tedavilerini en iyi Hastanelerde yaptırır ve geçici iş göremezlik gelirine eyvallah etmezler. Nedeni de SGK ’ya ödenen primler Asgari ücretten ödendiği içindir.

Burada esas mesele tedavi Hizmeti veren Hastanelerin Spor müsabakalarında yaralanan veya sakatlanan sporcuların kaza bildirimlerini yapılıp yapılmadığıdır.

Tedavi hizmeti veren hastanelerin tıpkı fabrika işçisinin kaza geçirdiğinde hangi prosedürleri uyguluyor ise aynısını sporcular içinde yapmak durumundadır.

ÜÇ AYLIK ÜCRET , ÜCRET GARANTİ FONU’NDAN

İş dünyasında zaman zaman işverenlerin, deyim yerinde ise “Battı” kelimesini duyarız. Aslında söylenmek istenen ifadeyi tam karşılamasa da halk arasında kabul görmekte. Yeterli sermaye birikimine sahip olmayan işverenin İşlerinin bozulması nedeniyle iflas etmesi neticesinde çalışanları koruyan bir Fon sistemi var.

Çalışanlar ,İşveren için aciz vesikası alması iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile ödeme güçlüğüne düşmesi durumunda ödenmeyen en fazla üç aylık ücretlerini ücret Garanti Fonunda alabilirler.

Çalışanlar bu haktan nasıl yararlanırlar ?

İşverenin iflası durumunda, mahkemece verilen iflas kararı veya iflas kararının ilan edildiğini gösteren belge ve iflas dairesi veya iflas idaresi tarafından onaylanan işçi alacak belgesi,

İşverenin iflasının ertelenmesi durumunda, mahkemece verilen iflasın ertelenmesi kararı veya iflasın ertelenmesinin ilan edildiğini gösteren belge ve kayyım tarafından onaylanan işçi alacak belgesi,

İşveren hakkında konkordato ilan edilmesi durumunda, mahkemece verilen konkordato mühlet kararı veya konkordato mühlet kararının ilan edildiğini gösteren belge ve konkordato komiseri veya konkordato tasfiye memuru tarafından onaylanan işçi alacak belgesi, ile birlikte işçinin çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine veya diğer hizmet merkezlerine  başvurması gerekiyor.

Özgür Kaya

turkgun.com