İşyeri Devrinde SGK İdari Para Cezasına Dikkat!

İşyeri Devrinde SGK İdari Para Cezasına Dikkat!

Devralan İşveren İdari Para Cezasından Sorumlu mu?

ahmet metin aysoyBu yazımızda, bir işyerini devralan işverenin, işyerini devreden işverenin SGK idari para cezasından sorumlu olup olmadığını, ele alacağız.

A-Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

MADDE 89- (Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/53 md.) Sigortalının çalıştırıldığı işyeri aktif veya pasifi ile birlikte devralınır veya intikal ederse ya da başka bir işyerine katılır veya birleşirse eski işverenin Kuruma olan prim ile gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer ferilerinden oluşan borçlarından, aynı zamanda yeni işveren de müştereken ve müteselsilen sorumludur. Bu hükme aykırı sözleşme hükümleri Kuruma karşı geçersizdir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemeye Kurum yetkilidir.

Madde metninden açıkça anlaşılacağı üzere, işyerini devreden işverenin prim borçları ve buna bağlı gecikme cezası ve gecikme zammından, işyerini devralan işveren sorumlu olup, bu madde idari para cezalarına ilişkin bir düzenlemeyi içermemektedir.

B-Ceza Kanunu

Ceza sorumluluğunun şahsiliği

Madde 20- Ceza sorumluluğu şahsidir. Kimse başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamaz.

C-Anayasa

Suç ve cezalara ilişkin esaslar

Madde 38 – Ceza sorumluluğu şahsidir.

Sonuç:

Bir işyerini devralan işverenin, işyerini devreden işverenin idari para cezalarından dolayı sorumlu olacağına ilişkin olarak, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda bir hüküm yoktur. Buna karşılık, Ceza Kanunu ile Anayasa da, ceza sorumluğunun şahsi olduğu belirtilmiştir.

Bu itibarla, bir işyerini devralan işveren, işyerini devreden işverenin idari para cezalarından sorumlu tutulamaz.

 Ahmet Metin Aysoy

AloSGK.Com