İşyerini kapatmadan da SSK'dan emeklilik mümkün mü?

İşyerini kapatmadan da SSK'dan emeklilik mümkün mü?

İşyerini kapatmadan da SSK’dan emeklilik mümkün

SSK’lılar, Bağ-Kur’lulara göre daha erken emekli olabildikleri gibi aylıkları da daha yüksek. Bu nedenle kendi işini yapan bazı Bağ-Kur'lular işyerini kapatıp, SSK’ya geçebiliyor. Ancak işyerini kapatmadan da SSK’lı olmak mümkün.

Emeklilik açısından SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları açısından farklılıklar bulunuyor. Eski adıyla SSK’lılar, Bağ-Kur’lulara göre daha erken emekli olabildikleri gibi daha yüksek emekli aylığı da alabiliyor. Bu nedenle özellikle emekliliğe yakın dönemde Bağ-Kur’dan SSK’ya geçmek için kendi işyerini devreden veya kapatan pek çok kişi vardır. Bu devrin nedeni kendi şirketinden sigortalı gösterilememek. Ancak bazı kişiler işyerlerini kapatmadan veya ortaklıklarını sonlandırmadan kendi işyerlerinde sigortalı olabilir. Kendi şirketinden sigortalı olamayanların da SSK’dan emekli olmak için işyerini kapatmasına gerek yok.

1 EKİM 2008 KRİTİK TARİH

Kendine ait işyeri bulunan veya anonim şirketin yönetim kurulu üyesi ortağı veya limited şirket ortağı olan kişilerin Bağ-Kur’lu olmaları gerek. Bir limited şirkette SSK’lı olarak yani işçi statüsünde çalışmaktayken, şirkete ortak olan bir kişi için ise zorunlu Bağ-Kur statüsüyle SSK statüsünün çakışması söz konusudur. Bu durumda eğer kişinin SSK’lılığı 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlamışsa ve ortaklık tarihinden sonra hiç kesintiye uğramamışsa, bu kişinin SSK’lılığı ortağı olduğu şirkette de devam eder. Diğer yandan yalnızca çalıştığı şirkette değil, başka bir şirkette ortak olan kişi için de aynı durum geçerlidir.

Ortaklıkta da geçerli

1 Ekim 2008 sonrası bir kişinin kendi işyerinde, ortağı olduğu limited şirketinde veya yönetim kurulu üyesi ortak olduğu anonim şirketinde SSK’lı olması mümkün değildir. Bu nedenle Bağ-Kur’lu olması gereken şirketten sigortalı gösterilenlerin bu durumu düzeltmeleri gerek.

SGK’YA YAKALANAN YANDI!

SGK bu durumu tespit ettiğinde kişinin SSK statüsünde ödemiş olduğu primler bu kapsamda Bağ-Kur’a aktarılır veya iade edilir ve SSK’lılığı iptal edilir. Bu nedenle limited şirketlerde ortaklığı bulunan, anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olan kişiler sigortalılıklarının hangi şirkette olduğunu ve bu şirkette ortaklığı olup olmadığını mutlaka kontrol etmeliler.

Başka bir şirkette çalışma hakkı var

Öte yandan kendi şirketinde SSK’lı olamayan kişiler, başka bir şirkette SSK’lı olarak çalışabilir.

1 Mart 2011’den sonra SGK sigortalılık çakışmalarında önce başlayan geçerlidir hükmünü değiştirdi. Bu tarihten sonra bir kişi aynı anda hem Bağ-Kur’lu, hem SSK’lı olmayı gerektirecek şekilde çalışıyorsa SSK’lı kabul ediliyor. Bu nedenle hem kendi şirketi olan, hem de başka şirkette çalışan kişi SSK’lı kabul ediliyor. Bu kişinin kendi işyerini kapatmasına gerek kalmıyor.

Daha yüksek maaş mümkün

Bir örnek vermek gerekirse 2012’de mühendislik ofisi kuran mühendis Mehmet, kendi işyeri nedeniyle Bağ-Kur’lu olmak zorundadır. Ancak mühendis Mehmet işyerini kapatmasa dahi 2014’te bir inşaat şirketinde SSK’lı olarak çalışmaya başlayabilir. Yani Mehmet SSK’lı olur. Mehmet isterse 2014'ten sonra kendi Bağ-Kur primini de yatırmaya devam edebilir. Bu sayede daha yüksek emekli aylığına hak kazanabilir.

Okan Güray Bülbül

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/isyerini-kapatmadan-da-sskdan-emeklilik-mumkun/haber-770167