Mali Müşavirlik İçin Sadece Diploma Yeterli Değil!

Mali Müşavirlik İçin Sadece Diploma Yeterli Değil!

Mali müşavirlik için sadece diploma yeterli değil!



Uludağ Üniversitesi Maliye Topluluğu’nca organize edilen ‘Maliye Günleri’ etkinliğinde öğrencilere mali müşavirlik mesleği ve mesleğe giriş koşulları hakkında bilgi veren BSMMMO Başkanı Sönmez, mali müşavirlik mesleği için sadece diplomanın yeterli olmadığını söyledi.



BSMMMO Başkanı Sönmez, Uludağ Üniversitesi Maliye Topluluğu’nca organize edilen ‘Maliye Günleri’ etkinliğine konuşmacı olarak katıldı. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Mali müşavirlik mesleğinin, 3568 sayılı yasa ile uygulamaya girmiş yetkili, ruhsatlı meslek mensuplarınca icra edildiğini söyleyerek konuşmasına başlayan BSMMMO Başkanı Sönmez, meslek mensupları olarak hangi işleri yaptıklarından bahsetti.



Ahmet Hikmet Sönmez,  “Meslek mensupları, muhasebe, denetim, danışmanlık, tasdik, raporlama ve beyanname hizmetlerini yetkili olarak ruhsatları ile yaparlar. İşletmelerin muhasebe kayıtlarını tutarak, defterlerini işlerler. Bilanço, kar-zarar ve benzeri muhasebe tablolarını hazırlarlar. Beyanname, bildirge ve diğer belgeleri düzenlerler. Muhasebe sistemlerinin kurulması, geliştirilmesi ve denetlenmesini sağlarlar. Şahıs ve şirketlere müşavirlik ve danışmanlık hizmetleri verir, tahkim, bilirkişilik ve kayyum hizmetlerini verirler” diye konuştu.



 MALİ MÜŞAVİR OLABİLMENİN ŞARTLARI



Uluslararası Muhasebe Standartları, Türkiye Muhasebe Standartları, Türkiye Denetim Standartları ve Kurumsal Yönetim’in mesleğin ihtisas konuları olduğunu kaydeden BSMMMO Başkanı Sönmez, mali müşavir olabilmek için gerekli süreçlere değindi. Sönmez, “Üniversitelerin işletme, iktisat, maliye, bankacılık, kamu yönetimi, hukuk, siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan lisans seviyesinde mezun olanlar, staja başlama sınavından en az 60 puan alanlar, en az 3 yıl staj yapmış olanlar, staj sonunda SMMM yeterlilik sınavını kazananlar, İstanbul, Ankara veya İzmir’de gerçekleşen sınavlarda en az 50 puan alıp, genel ortalaması 60 puanı geçenler mali müşavirlik mesleki ruhsatını almaya hak kazanarak, mesleği icra edebilirler” dedi.



KİMLER YMM OLABİLİR?



BSMMMO Başkanı Sönmez, şirketlerin üretim, pazarlama, finansman, personel politikalarında muhasebe ve denetim direkt etken olduğu için, teknik bilgi istendiği için, bilgi tecrübeye ihtiyaç olduğu için, Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı’nın yetkili ruhsatlı meslek mensubu talebi için sadece diplomanın yeterli olmadığını başarılı bir şekilde mesleği icra edebilmek için birbirinden farklı pek çok konuya hakim olunması gerektiğini söyledi.



Konuşmasında, gelişmiş ülkelerdeki uygulamalara da değinen BSMMMO Başkanı, “Mali müşavir olabilmek için  lisans eğitiminin ardından belgeyi almak ortalama 4-5 yılı buluyor” dedi. Sunumunda, staja ilişkin ayrıntılı bilgi veren Sönmez, “Ekonominin gerçeklerini göz önünde bulundurarak, etkin, yetkin ve kaliteli hizmet sunabilen dünya ile entegre olmuş meslek mensubu için staj gereklidir” diye konuştu.



Sönmez, yeminli mali müşavirlik sürecinden şöyle bahsetti: YMM’lik de 3568 sayılı yasa ile uygulamaya girmiş yetkili, ruhsatlı meslek mensuplarıdır. SMMM olarak 10 yıl faaliyette bulunanlar, YMM sınavını kazananlar YMM olabilirler.” Konuşmasının sonunda, Türkiye genelindeki ‘Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler’  ve ‘Yeminli Mali Müşavirler’in bağlı olduğu üst birlik olan TÜRMOB’a da değinen Sönmez, “TÜRMOB’un Türkiye genelinde 96 bin civarı üyesi var. Bunların yarısı muhasebe bürolarında bağımsız olarak faaliyet yürütürken, diğer yarısı ise bir firmaya bağlı olarak çalışmaktadır. BSMMMO ise 4 bin 319 üyesi olan ve bu üyelerin 2 bin 61’i serbest olarak büro şeklinde, 2 bin 258’i ise bağımlı olarak şirket veya kurumlarda çalışmaktadır.