Mesleki yeterlilik belgesinde hangi teşvik var?

Mesleki yeterlilik belgesinde hangi teşvik var?

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), ulusal yeterlilikler çerçevesinde meslek standartlarının hazırlanması ve mesleklerin belgelendirmesi faaliyetlerini yürütmektedir.

Bir mesleği icra edenlerin, hangi bilgi ve becerilere sahip olması gerektiği ve o mesleğin hangi tehlikelere maruz kaldığı MYK tarafından kabul edilen meslek standartları ile birlikte belirlenmektedir. Bu anlamda çalışma hayatının düzenlenmesinde tek yetkili kurum olan MYK faaliyetleri, günümüzde karmaşık hale gelmiş meslek yapılarının düzenlenmesi ve belgelendirmesi açısından önem arz etmektedir.

MYK’nın çalışma hayatından en önemli faaliyetlerinden alanını mesleki yeterlilik belgesi zorunluğu oluşturmaktadır. Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından çıkarılan tebliğlerde belirtilen, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan meslekler için geçerlidir. İşverenlerin, bu mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmaksızın personel çalıştırmaları mümkün olmadığı gibi aksi halinde idari yaptırım uygulanmaktadır. Henüz ÇSGB tarafından üç tebliğ çıkarılmış ve toplam 81 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilmiştir. Bu meslekler MYK internet adresinde yer almaktadır.

Çalışma hayatına henüz nüfuz eden Mesleki Yeterlilik Kurumu faaliyetleri hakkında bilinmesi gereken birkaç önemli vardır. Belge zorunluluğu bulunan mesleklerde çalışanların sınav ve belgelendirme işlemlerine yönlendirilmeden önce bu bilgilere danışılması gerekir.

***

Mesleki eğitim belgesi farklı

Mesleki eğitim belgeleri, mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmemektedir. Ustalık belgesi, lise, ön lisans ve lisans diploması haricindeki belgeler mesleki yeterlilik anlamında kabul görmemektedir.

***

Mesleki yeterlilik belgesi muafiyeti

Mesleki yeterlilik belgesi muafiyetinde kalfalık belgeleri dikkate alınmamaktadır. Mesleki yeterlilik belgesi muafiyeti kapsamında kalfalık belgeleri ve mesleki eğitim belgeleri dikkate alınmamaktadır. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için mesleki yeterlilik belge şartı aranmamaktadır.

***

Yetkilendirilmiş Belge Kuruluşları

Mesleki yeterlilik belgesi sadece yetkilendirilmiş belge kuruluşlarınca verilmektedir. Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu kapsamındaki mesleklerin belgelendirilme süreçleri MYK tarafından yetkilendirilmiş belge kuruluşları tarafından yapılmaktadır. Bu anlamda MYK tarafından yetkilendirilmeyen kuruluşlardan alınan belgeler geçersiz sayılmaktadır.

***

Sınav ve belgelendirme teşviki

Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu kapsamında sınav ve belgelendirme teşviki verilmektedir. Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu kapsamında olan mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2019 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.

***

SGK teşviki var

Mesleki Yeterlilik Belgesi, 6111 Sayılı Sigorta Prim Desteği'nden yararlanma süresini uzatmaktadır. İşe giriş tarihi itibariyle veya çalışmaktayken, mesleki yeterlilik belgesine sahip olup olmadığı destekten yararlanma süresini etkilemektedir.

İşe alındığı tarih itibariyle 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkek ya da 18 yaşından büyük kadın sigortalılar yönünden, yaş şartının sağlanmış olması nedeniyle sigorta prim desteğinden yararlanılabilecek olan 24 aylık (aynı zamanda Türkiye İş Kurumu'na kayıtlı işsiz ise 30 aylık) süreye ilave olarak, mesleki yeterlik belgesi sahibi ise 24 ay süreyle yararlanılması mümkündür. 29 yaşından büyük erkek sigortalılar yönünden mesleki yeterlilik belgesi sahibi olanlar adına sadece 24 ay (aynı zamanda Türkiye İş Kurumu'na kayıtlı işsiz ise 30 ay) süreyle yararlanılabilecektir. Bu imkandan yararlanabilmek için mesleki yeterlilik belgesi sahibi olanların bu belgelerde belirtilen mesleklerde ya da alanlarda işe alınmaları ve/veya çalıştırılmaları gerekmektedir.

Resul KURT

resulkurt.com