NOTER İŞYERLERİNDE DEVİR, NOTER VEKİLLERİNİN SORUMLULUĞU

NOTER İŞYERLERİNDE DEVİR, NOTER VEKİLLERİNİN SORUMLULUĞU

NOTER İŞYERLERİNDE DEVİR;

Değerli okuyucularım, ülkemizde devlet adına onama hizmetlerini yapan noterlerin yanlarında binlerce sigortalı çalışmaktadır. Noterler bölgelere göre sınıflara ayrıldığından bir üst sınıfa geçen noterler yerlerini başka noterlere bırakmaktadır. Örneğin Adana 17. Noteri  İstanbul' da ki bir üst sınıf noterliğe atanınca, boşalan yerine başka bir noter gelmektedir. Bu değişiklik o noterlikte çalışan sigortalıları da yakından ilgilendirmektedir. Bu itibarla bugünkü yazımda noterlerin işyeri dosyası açması ve noter vekillerinin sorumluluğu konusuna  değineceğim.

Bu köşede  06.11.2013 tarihinde yayımlanan ‘’Noter ve Avukatların Sigortalılığı’’ başlıklı yazımda,  avukatlar ve noterlerin aslında hepimizin bildiği gibi kendi nam ve hesabına iş yapan ve vergi mükellefi olan kişiler olduğunu ve kendi nam ve hesabına iş yapanlar ile vergi mükellefleri gibi 4/B (Bağ-Kur)  sigortalısı olarak tanımlandığını belirtmiştim. Yine,  bazen uygulamalarda, genel tanımlamaların dışına çıkılarak,  bazı özel düzenlemelerin hayata geçirilmesi sebebiyle, avukatlar ile noterlerin 01.10.2008 tarihinden önceki faaliyet sürelerinin 4/A (SSK) statüsünde değerlendirildiğini; özel düzenleme olan bu pozitif ayrımcılığın 01.10.2008 tarihinde sona erdirildiğini ve söz konusu tarihten sonraki sürenin ise 4/B (Bağ-Kur) statüsünde değerlendirilerek adaletli bir uygulamaya geçildiğini ifade etmiştim.

Noterler , Adalet Bakanlığınca 152 sayılı Kanuna göre noterlik görevine atanmaktadırlar. Noterlik görevine ataması yapılan noterler, yanlarında  4/A (SSK) kapsamında sigortalı çalıştırmaları halinde,  noter adına SGK il müdürlüklerinde işyeri dosyası tescil edilmesi gerekmektedir.İşveren konumundaki Noter için SGK Kanunundan  doğan her türlü yükümlülükler bu dosya üzerinden yerine getirilecektir.

Adalet Bakanlığınca noterlik görevinden ayrılan şahsın yerine yeni bir noterin atanması halinde, SGK  Kanunu bakımından bir devir keyfiyeti yani işyerinin sigortalıları ve bütün hukuki sonuçları ile birlikte başka bir şahsa devri söz konusu olmamaktadır. Çünkü işyerinde çalışanlar ile yeni noter arasında sigortalılık vasfının tayininde aranan hizmet akdi bulunmamaktadır. Yeni noter faaliyetine Adalet Bakanlığının tasarrufu yani atama işlemi ile başladığından  işyerinin bir işverenden başka bir işverene devri söz konusu olmamaktadır. Bu itibarla yeni Noterin, kendi adına SGK' da yeni bir işyeri dosyası açtırması ve çalıştıracağı sigortalıları yeni dosyasından bildirmesi gerekmektedir. 

NOTER VEKİLLERİNİN SORUMLULUĞU:

Diğer taraftan boşalan noterliğe atanan yeni noter göreve başlayıncaya kadar noterlik görevini vekaleten  yürüten kişinin, yani noter vekillerinin yeni personel almak, personelin aylık ücretini artırmak, toplu iş sözleşmesi imzalamak, kira sözleşmesini yenilemek gibi yetkileri bulunmadığı için, noter vekillerinin bu süreçte normal noterlik işlemelerinin görülmesi dışında bir yetkileri de yoktur.  Bu itibarla Noterleri  gözetim ve denetim hakkına sahip olan Türkiye Noterler Birliği,  noterliğin boşta kaldığı söz konusu dönemde işveren, fiilen noterlik görevini yürüten noter vekilleride işveren vekili olarak kabul edilmektedir.

 

SORU;

Mustafa bey merhaba,                                                                                               01.01.1996 Doğum tarihli kız çocuğum var. Liseyi bitirdi üniversiteyi kazanamadı ve herhangi bir işte çalışmıyor.Ben SGK' ya  bağlı çalışmaktayım             Benim üzerimden sağlık hizmeti alabilir mi yoksa genel sağlık sigortası yaptırmam gerekir mi?  Seren AĞGÖN

CEVAP:

Seren hanım;

Kızınız sizin üzerinizden sağlık hizmeti almayı sürdürür. Genel sağlık sigortalısı olmasına ve prim ödemesine gerek bulunmamaktadır. Kızınız evleninceye yada  bir işte sigortalı çalışmaya başlayıncaya  kadar sizin üzerinizden sağlık hizmetlerini almaya devam edebilecektir.

MUSTAFA KESKİN

POSTA