Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere bu bayramda tatil yok!

Muhasebecilere bu bayram tatil yok

Yazının başlığına baktığınızda ‘ne demek oluyor bu’ diye düşünebilirsiniz. Fakat aşağıda yazılanları okuduktan sonra başlığa emin olun siz de hak vereceksiniz.

Ağustos ayı geçici vergi ikinci döneminin beyanname verilme ayı, aynı zamanda temmuz ayına ilişkin Katma Değer Vergisi beyannamesinin de ayın 24’üne kadar verilmesi gerekiyor. Aylık olarak muhtasar beyanname verenler için ayın 23’üne kadar bir de temmuz ayı muhtasar beyannamesinin verilmesi gerekli. Gelir İdaresi süre uzatması yaparsa ödeme tarihine kadar beyanname verme imkanı oluyor. Bu tarih de normal şartlarda ayın 26’ncı günü oluyor.

Bu yıl özelinde duruma baktığımızda geçici vergi beyannamesi süre uzatımı yapılsa dahi bayramdan önceki haftanın son günü olan 17 Ağustos’a kadar verilmesi gerekiyor. Normalde beyanname verme son günü 14 Ağustos. Muhtasar ve Katma Değer Vergisi beyannameleri bakımından ise son günleri Kurban Bayramı’na denk geldiği için beyanname verme o ödeme süresi ile birleşiyor ve 27 Ağustos son gün oluyor. Oysa 18 Ağustos’tan itibaren hafta tatili ile birlikte Kurban Bayramı tatili de başlıyor.

Hal böyle olunca da 10 günlük bir süre olduğu için hem geçici vergi beyannamelerinin hem de muhtasar ve Katma Değer Vergisi beyannamelerinin hazırlanması süresi ayın 17’sinde bitmesi gerekiyor. Zira hafta sonu ve bayram tatilinden sonra iki beyanname için sadece 27 Ağustos pazartesi günü kalmış oluyor. Yasal olarak yetki bulunmadığı için Gelir İdaresi’nin süreyi uzatma imkanı da bulunuyor. Hal böyle olunca da muhasebecilerin yine büyük bölümü bayram tatili yerine beyannameyi süresinde yetiştirmek koşuşturması içerisinde olacak ve genel ekseriyetin tatil yaptığı bir dönemde kocaman bir meslek grubu tatil yapamadan, bir yandan da kurban bayramının gereği gibi idrak edememiş olmanın üzüntüsünü yaşayacaklar.

Takip edenlerin bileceği üzere neredeyse TBMM’nde kapsamlı her Torba Yasa görüşmesi sırasında beyanname verme sürelerinin yeniden düzenlenmesi gerektiği konusu bu köşede dile getirilmiştir. Bu vesileyle onu elbette bir kez daha dile getirmek istiyoruz. Ancak bu köşede de daha önce dile getirmediğimiz bir hususu da Kurban Bayramı tatilinin bu sene oluşturduğu özel durum itibari ile bir başka öneriyi de dile getirmek istiyoruz. O da şudur; normal hafta sonu tatilleri dışında resmi tatil günleri kadar veya tatil süresinin üç günden fazla olduğu zamanlarda, beyanname verme ve ödeme sürelerinin otomatik olarak 3 gün uzamasının yasal mevzuata konulması konusunda bir düzenlemenin yapılmasıdır. Böyle bir düzenlemenin elbette, zaman zaman vergi ödemelerinin aylar arasında daha çok kaymasına neden olacağı söylenebilir.

Böyle bir düzenlemenin bütçeye yük getireceği konusu dikkate sunulabilir. Ancak o konularda tecrübesi olan biri olarak belirtmek isterim ki, yıllık bütçe ve aylık bazda gelir tahminleri yapılırken pek ala o resmi tatil sürelerinin vergi gelirleri üzerindeki kayma etkisi dikkate alınarak aylık gelir ve gider bütçeleri düzenlenebilir. Böylece de muhasebeci mali müşavir meslek mensupları da herkes gibi bayramı bayram gibi yaşayan, mesleki ödevlerini de normal zamanlarında yerine getirenler olarak bu düzenlemeyi yapanlara müteşekkir olacak.

Osman Arıoğlu

İTOHABER