SGK’ nın ağır hastaları mağdur eden uygulaması! (Ahmet Metin Aysoy)

SGK’ nın ağır hastaları mağdur eden uygulaması! (Ahmet Metin Aysoy)

SGK’ nın ağır hastaları mağdur eden uygulaması!

Bu yazımda, önemli bir konuda, SGK’ nın mağdur eden uygulamasına değineceğim. Bu, Parkinson, MS, Felç ve Beyin Hasarı hastalarına getirilen, fizik tedavilerinde özel fizik tedavi merkezlerinden yararlanma imkanının kaldırılmasına yönelik, tedavi sınırlaması uygulamasıdır.

A-Fizik tedavilerine sınırlama

18 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan, Sağlık Uygulama Tebliği değişikliği ile, “Ancak bölge seans kontrolüne tabi fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları için aynı bölgeden toplam 30 seans, iki farklı vücut bölgesinden toplam 60 seans fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemlerinden daha fazla tedavi gereken durumlarda, bu kişilerin fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları Türk Silahlı Kuvvetleri ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık hizmeti sunucularında görevli fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimince 30’ar seanslık rapor düzenlenmesi ve tedavinin raporun düzenlendiği sağlık hizmeti sunucularınca yapılması halinde Kurumca karşılanır.” Hükmü kondu.

Bunun anlamı, uzun süreli fizik tedavi görmek zorunda olan hastalara, özel fizik tedavi merkezinde tedavi olmaları halinde, yani, 30 veya 60 seansı aşma durumunda, tedavi ücretlerinin SGK tarafından  ödenmeyeceğidir. Bu, Parkinson, MS, Felç ve Beyin Hasarı hastalarına getirilen, fizik tedavilerinde özel fizik tedavi merkezlerinden yararlanma imkanının kaldırılmasına yönelik, ağır hastaların mağdur edileceği, sonuçları vahim olacak,bir  uygulamadır.

Resmi hastanelerdeki, yatak kapasitesinin  ve fizik tedavi imkanının kısıtlı olmasının yarattığı yetersizliği, Devlet, özel fizik merkezleri ile gideriyordu. Peki şimdi, Devlet bu boşluğu nasıl telafi edecek? ‘’ Efendim öyle de,bazı  özel fizik tedavi merkezlerinde suiistimal olabilir,’’ diyenlere, cevabımız şudur:  Denetlemekle bu önlenebilir. Fatura niye ağır hastalara kesiliyor? Bu uygulama, Anayasa’ da yer alan, sağlık hakkı ilkesi ile bağdaşıyor mu? Ya da, Sosyal Devlet İlkesi ile ?

B-Ne yapmalı?

Sizi bilmem, ama, ben ne yapacağımı, biliyorum. Bu yazımın yayımlanmasını müteakip, bu yazıyı, Parkinson, MS ve Felçliler Derneklerine göndereceğim. Bu derneklerin ve uygulamadan mağdur olanların,Sağlık Uygulama Tebliğindeki söz konusu  değişikliğin iptali için 60 gün içinde, Danıştay’a başvurmaları gerekiyor. Derneklerin, yani sivil dayanışmanın etkinliği, medeni ülke olup, olmadığının ölçütüdür. Göreceğiz. Sonucu duyururum.

Ahmet Metin Aysoy

SGK E. Başmüfettişi