SGK’ya bildirilmeyip vergi dairesine bildirilen işçilikler

SGK’ya bildirilmeyip vergi dairesine bildirilen işçilikler

SGK’ya bildirilmeyip vergi dairesine bildirilen işçilikler

Bilindiği gibi, son yıllarda SGK Kurumu ile Gelir İdaresi müşterek çalışma yaparak, gerek kayıt dışı istihdam ile ve gerekse kayıt içi beyan edilen muhtasar beyanname kaynaklı SGK’ ya bildirmesi gereken e-beyan bildirimleri denetlenmektedir.

Bilindiği gibi, aylık veya 3’er aylık muhtasar beyannameler çok dikkatli bir şekilde düzenlenmelidir. Yanlış bir bilgi verildiği takdirde düzeltilmesi zor olan bir sürece girilebilmektedir. Muhtasar beyannamelerde 011 kodu asgari ücretli, 012 diğer ücretli, 013 kıdem tazminatı tutarı, 014 huzur hakkıyla ilgili hesaplamalar, Sayıştay, SGK ve Gelir İdaresi üçgeni içerisinde inceleme sonucu tespit edilebilmektedir. Sayıştay tarafından 2013 yılı ile ilgili düzenlenen inceleme raporlarında önemli eksiklikler tespit edilmiştir. Bu eksiklikler kısaca şöyledir;

Vergi dairelerine beyan edildiği halde SGK’ ya eksik bildirildiği tespit edilen çalışan sayılarının asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken prim tutarlarıyla çarpılması sonucu yaklaşık olarak 2,2 milyar TL sigorta prim kaybı olduğu tahmin edilmektedir. Bu durum gelir vergisi stopajına istinaden verilen muhtasar beyanname ile prim bildirgelerinin birbirinden bağımsız olarak yapılandırılmasından kaynaklanmaktadır.

TC Sayıştay Başkanlığı tarafından, 2013 yılı Denetim Raporu ve ekleri incelendiğinde bazı mükelleflerin, muhtasar beyanname ile vergi dairelerine bildirdikleri personel sayısı ile, SGK’ ya APHB ile bildirilen sigortalı sayısı arasında farklıklar oluştuğu tespit edilerek rapora bağlanmıştır. Örneğin; 2013 yılı 6. Döneminde bir mükellefin muhtasar beyanname ile Vergi Dairesine bildirdiği kişi sayısı 3 ise bunun SGK da APHB bildirim sigortalı sayısı olarak 2 adet olarak gözükmesi durumunda farklılığın izahı kurum tarafından şu günlerde işverenlerden sorulmaktadır.

Muhtasar beyanname ile SGK’ ya bildirilen sigortalı sayısı arasında farklılığın sebepleri aşağıdaki nedenlerden biri ile izah olunabilir:

1- Muhtasar beyannamede huzur hakkı ödentisiyle ilgili bildirim var ise,

2- Stajyer çalıştırması halinde,

3- Muhtasara tabi ve fakat SGK’ ya tabi olmayan ücret ödemeleri var ise,

4- Diğer sebepler.

SONUÇ:

Görüleceği üzere bugünlerde SGK tarafından işverenlere yazı tebliğ edilerek, muhtasar beyanname ile APHB bildirilen personel sayısı arasındaki farklılıklar ve gerekçeleri araştırılmaktadır. Tebliğ edilen yazılara 15 gün içerisinde cevap verilmesi zorunludur. Cevap dilekçesi ekinde de istenilen izahat belgeleri mutlaka verilmelidir. Aksi takdirde 5510 sayılı Kanun 86. Maddesinin 7. Fıkrasına göre cezalı işlem yapılabilir. Konu cevapsız bırakıldığı takdirde işlem denetim birimlerine sevk edilmesi halinde konu ücret yönünden de ayrıca incelenebilir.

Av. Nazlı Gaye Alpaslan

HÜRSES