ŞİRKET ORTAKLARININ BİLDİRİMİNDE SÜREYE DİKKAT

ŞİRKET ORTAKLARININ BİLDİRİMİNDE SÜREYE DİKKAT

6552 SAYLI TORBA YASA İLE 5510 SAYLI YASAYA EKLENEN GEÇİCİ 57. MADDE HÜKMÜ GEREĞİ ŞİRKET ORTAKLARININ SGK YA BİLDİRİMİ SON GÜN 11.12.2014 CEZALI DURUMA DÜŞMEYİN 

muslum unverSGK  tarafından 11/09/2014 tarihinde yapılan duyuru ve bildirim ile alakalı olarak İşveren  giriş ve  çıkış bildirgelerinin 11/12/2014 tarihine kadar yazılı  olarak bildirilmesi gerekiyor. Bildirilmediği takdirde bir asgari ücret oranında ceza kesileceği yasanın amir hükmü dür.

Normalde bu yükümlülükler  30 gün içerisinde ilgili SGK ya bildirilmesi gerekmekte olup, şu ana kadar bildirilmeyen ler için kesilmiş cezalar ödenmemiş olmak koşuluyla  anılan tarihe kadar bildirimlerin yapılması halinde , cezalar terkin edilecek olup, tahsil edilmiş cezalar için yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

11 ARALIK 2014 Tarihi Son

1-      A.Ş. ler de Yönetim Kuruluna yeni seçilmiş olanların 15 gün içinde /önceden  seçilenlerin, 11/12/14 tarihine kadar,  ( Bilindiği üzere A.Ş. lerde Hisse devirlerinde  Ticaret sicil yayımı zorunlu değildir)  şirket yetkililerince,

2-      Limitet Şirketlerde, hisse devrinden sonra değişikliğe dair  yeni giren ortakların, Ticaret sicil gazetesinin   bir suretinin 15 gün içerisinde ve en son 11/12/2014 tarihine kadar,

3-      Anonim şirketlerin Yönetim Kurulu süresi yeni dolan ortakların ve limitet şirketlerde ayrılan ortakların 10 gün içinde, ve en son 11/12/2014 tarihine kadar,

4-      A.Ş. Yönetim Kurulu na seçilen ortağın ve Limitet şirket ortağının EMEKLİ OLMASI, Bağ-kur’lu yani 4b olması ya da 4a kapsamında sigortalı olması, bildirim  yükümlülüğünü ortadan kaldırmıyor.

Yukarda bahsettiğimiz bildirimlerin, şirketin merkezini içine alan SOSYAL GÜVENLİK MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ’ ne yazılı ortamdan verilmesi gerekmektedir.

Daha öncesinden verilmesi gerekirken anılan tarihe kadar verilmemiş olan bu evraklar en geç 11.12.2014 tarihine kadar verilmesi halinde ilgili bildirimler yasal süresinde verilmiş sayılacaktır. Ve ceza kesilmeyecektir.

Bu yükümlülüklerin yapılmamasından kaynaklı olarak daha öncesinden kesilen İPC lerin kesinleşip kesinleşmediğine bakılmaksızın terkin edilecektir. Bu amaçla kesilen İPC ler Tahsil edilmiş ise iade ve mahsup edilmeyecektir.

Bana göre bu uygulama tam anlamıyla bir angarya olup, devlet kurumları arasındaki uyumsuzluk, güvensizlik ve entegrasyon bozukluğunun açık bir göstergesidir. Ben yapamıyorum , bana yardımcı olun mantığı…Bir taraftan da aba altında sopa , yardımcı olmasan ceza kesermiş..Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler için  kesilen cezaları da af yasasına rağmen iade etmezmiş…oh ne ala..

Ayrıca da ödenmiş olan İPC ler açısından mahsup ve iade yapılmaması da sosyal devlet ve adalet ilkesi ile kesinlikle uyuşmamaktadır. Bir tarafta bu bildirimlerin yapılması için yasaya madde koyacaksın, süre tanıyacaksın diğer yandan bu iş için ödeme yapanları kusurlu bulup iade ve mahsup kabul etmeyeceksin… 6552 sayılı 11/09/2014 tarihinde R.G. yayımlanarak yürürlüğe giren yasa ile Kazanılmış bir hakkın 5510 sayılı yasa ile  devlet eliyle gaspı niteliğinde dir.

ARTIK ÇOK NORMAL BUNLAR , SGK PARASIYLA SARAY İNŞAATI YAPILABİLMESİ , BÜTÇE AÇIKLARININ KAPATILABİLMESİ İÇİN  BUNLARA VE DAHA FAZLASINA İHTİYAÇ VAR….ne diyelim yüce padişahım  öyle buyurmuşlar.

BAŞKA ÖNEMLİ BİR GELİŞME - KENDİ İŞ YERİNDE SİGORTALI OLANLAR :  

12/11/2014 tarihinden itibaren SGK işyeri bildirgesi kayıtları ve Gelir İdaresi Başkanlığının Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) kayıtları sorgulanarak gerçek kişi vergi mükelleflerinin kendilerine ait işyerinden bildirim yapmalarına imkan verilmeyecek , uygulamanın daha sonra tüzel kişiler ve şirket ortakları yönünden de yapılacağı  açıklandı.

Öte yandan, “Sigortalılık işlemleri” konulu ve 2013/11 sayılı SGK genelgesin de konuya ilişkin olarak;

- Kanunun 53 üncü maddesinde; 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar 1/10 2008 tarihinden itibaren ortağı olduğu iş yerlerinden Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak bildirilmeyeceği,

- Ancak 1/10/2008 tarihinden önce kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinde ortaklıklarının başladığı tarihte veya öncesinde, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olanlardan, 1/10/2008 tarihinden sonra da bu çalışmaları devam edenlerin, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirileceği,

belirtildiğinden, kendisine veya ortak olduğu şirkete ait işyerinden 4/1-a (SSK) kapsamındaki sigortalılığı 1/10/2008 tarihinden önce başlamış olup halen devam edenler bu uygulamadan etkilenmeyecektir.

Mükelleflerinizin sorun yaşamamaları açısından sigortalılık bildirimlerinin yukarıdaki şekilde yapılması konusunda, kendi ortağı oldukları işyerinden veya kendine ait işyerlerinden sigorta  lı görünen işverenlerin ( G.V.ve K.V. mükelleflerinin) durumlarının kontrol edilmesi, eskiden görünenlerin aralıksız gösterilmiş olması koşuluyla devam ettirilmesi, yeni uygulamalardan kaçınılması gerekmektedir.

Karmaşık olarak yayımlanan genelgelerden özetle benim anladığım bunlar olup, anlamadığım ise, Vedop kayıtlarından bunları görmeye başladıklarını açıklamalarına rağmen, Şirket ortaklarının bildirimini 11.12.14 tarihine kadar neden istiyorlar, diğer bir konu ise kendine ait  veya ortağı olduğu bir işyerinden sigortalı bildirilen işverenlerin yersiz bildirildiği kurum tarafından tespit edilirse nasıl bir işlem yapılacak?  Yersiz bildirimin Reesen tesbitini dosya memuru haliyle yapamaz, bunu ancak denetim elemanı ortaya çıkarabilir, bu durumda düzeltme / izahat isteyebilir verilen süre zarfında durum uygun hale getirilmeze müeyyide uygulanır ( diye düşünüyorum.) Geçmişe yönelik ödenmiş primlerin ihyası /iadesi / reddi konusun da araf bir durum mevcut görünüyor.

Saygılarımla, [email protected] Ankara bozkırından, sevgiyle…

SMMM Müslüm ÜNVER 



Bağımsız Denetçi



[email protected]