Vergi ve Sicil Kayıtları Resen Silinen Şirketler Dikkat!

Vergi ve Sicil Kayıtları Resen Silinen Şirketler Dikkat!

KAYITLARI RESEN SİLİNEN ŞİRKETLER

Türk Ticaret Kanununa eklenen geçici 7 madde ile "Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde aşağıdaki hâlleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır" denilerek, Kanunda düzenlenen tasfiye usulleri bir tarafa bırakılarak geçici bir düzenleme ile, gayri faal olan şirketlerin ticaret sicilden kayıtlarının silinmesinin önü açılmış oldu.

Yapılan düzenlemeyi hem Türk Ticaret Kanunu ve uygulamaları yönüyle hem de Sosyal Güvenlik Kanunu ve uygulamaları yönüyle doğru bulduğumu ifade etmek isterim.

Çünkü hiç bir faaliyeti olmayan,  gayrı faal durumdaki şirket dosyaları ticaret sicil memurluklarında önemli bir yer kaplamakta ve iş yükünü arttırmakta iken bazen de şirket ortağı olduğundan bile haberi olmayan bir çok kişi sosyal güvenlik uygulamaları yönüyle mağduriyetler yaşamaktaydı. Sürpriz prim borçlarıyla karşılaşanlar, şirket faaliyetini yürütemediği için geçim sıkıntısı çeken insanlara her ay prim borcu tahakkuklarının yapılması, prim borçlarını ödeyemedikleri için sağlık hizmeti alamayanlar, birde prim borçlarına  gecikme cezası ve faiz uygulamalarıyla, altından kalkılamayacak derecede büyüyen borçlarla karşı karşıya kalınmaktaydı.

Düzenleme ile tüm bu sorunları ortadan kaldırmak adına önemli ve güzel bir iş yapılmış oldu. Bu düzenleme ile bir çok mağduriyetler ortadan kalkacaktır. Burada, hangi durumda olan şirketlerin kayıtlarının silineceği önem arz etmektedir.

Sermayelerini  tabi oldukları mevzuatlarda belirtilen  tutarlara çıkarmamış anonim şirketler ile limited şirketler, Türk Ticaret Kanununda yapılan değişikliğin  yürürlüğe girdiği tarihinden önce veya yürürlük tarihinden itibaren iki yıl içinde münfesih olan anonim ve limited şirketler, herhangi bir nedenle dağılmış olan kooperatifler, Sebebi ne olursa olsun aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamayan anonim şirketler ile kooperatifler,  düzenlemeyi barındıran geçici 7 maddenin  yürürlüğe girdiği tarihten önce tasfiye işlemlerine başlanılmış ancak genel kurulun toplanamaması nedeniyle ara bilançoları veya son ve kati bilançosu genel kurula tevdi edilemediği için ticaret sicilinden terkin işlemi yapılamamış şirket ve kooperatiflerin, ticaret sicil memurluklarınca resen yada ortakların talepleri üzerine kayıtları silinecektir.

ORTAKLARIN SİGORTALILIĞI;

Şirket ortaklarının sigortalılığında ticaret sicil kayıtlarının çok önemli bir yeri vardır. Vergi kaydı silinmiş olsa bile ticaret sicil kaydı silinmemiş şirketlerin ortaklarının sigortalılığı hiç faaliyetleri olmamış olsa bile devam eder. Anlaşıldığı gibi bu kayıtlar sigortalılığa esas kayıtlardır. Ticaret sicilden kayıt silinmeden bazı şirketler için şirket ortaklarının sigortalılığının sona erdirilmesi kanunen mümkün değildir. Belirttiğimiz kapsamda olan şirketlerin ticaret sicil memurluğunca kayıtlarının silinmesi bu şirketlerde ortak olanların sigortalılığının da sonlanacağı anlamına gelmektedir. Ticaret sicil memurlukları ile Sosyal Sigortalar Kurumu bilgi işlem altyapı sistemi entegre çalışmadığından şirket ortaklığının sonlandığını SGK' nın kendiliğinden bilmesi ve sigortalılığı kendiliğinden sonlandırması mümkün değildir. Gayrı faal bir şirkette ortak olduğu ve prim borcuda bulunduğu için Sosyal Güvenlik Kurumundan sağlık hizmeti alamayan ve sunduğu diğer haklardan yararlanamayan sigortalılar şirket kayıtlarının silindiği tarihten önceki prim borçlarını ödemek kaydıyla sosyal güvelik kurumu tarafından verilen hizmetlerden istifade edebileceklerdir.

Kayıt silme tarihinden sonra ise sigortalılıkları sona ereceğinden prim borç tahakkuku yapılmayacaktır.

EMEKLİ OLUP DESTEK PRİMİ KESİLENLER DİKKAT!

Hangi statüden emekli olursa olsun emekli sigortalı, eğer herhangi  bir şirketin ortağı yada anonim şirketin yönetim kurulu üyesi ortağı ise ortaklığı devam ettikçe maaşından sosyal güvenlik destek primi kesilecektir. Ortağı  yada yönetim kurulu üyesi olduğu şirket, gayrı faal olsa bile ticaret sicil memurluğunda kaydı bulunduğu müddetçe maaştan kesinti devam edecektir. Bu yasal düzenleme belki de en çok şirket ortağı olan emekli sigortalıları sevindirecektir. Ticaret sicil memurluklarınca resen kayıtları silinecek şirketlerin ortağı konumunda olan emekli sigortalıların kayıt silme işlemini yaptırarak (Eğer resen yapılmamışsa) SGK' ya, emekli maaşlarından kesilen destek primi kesintisine son vermeleri için dilekçe ile başvurmalarını tavsiye ederim.

SORU;

16/06/1966 doğumluyum. Türkiye'de hiç çalışmadım. Almanya’da 18 yıl çalıştım. Şu anda çalışmıyorum. İşsizlik parası alıyorum. Çifte vatandaşlığım var. Almanya’daki emeklilik haklarımı kaybetmemek şartıyla Türkiye’de SSK' ya borçlanıp emekli olabilir miyim. Şartları nelerdir?  Şimdiden teşekkür ediyorum. Sema Alagöz

CEVAP:

Sema Hanım;

Yurtdışı borçlanmasını her zaman yapabilirsiniz. Türkiye de hiç çalışmanız olmadığı için borçlanmanızı BAĞ-KUR  (4/B) statüsünde yapmanız gerekiyor. Ancak daha sonra Türkiye' ye gelip bir işyerinde işçi statüsünde çalışırsanız bu defa borçlanmayı, bu çalışmanızdan sonra yapmanız halinde SSK(4/A) kapsamında yapabilirsiniz. SSK kapsamında borçlanırsanız 7000 gün prim yatırmanız yeterli iken BAĞ-KUR kapsamında borçlandığınızda 9000 gün prim yatırmanız gerekmektedir. Bu nedenle SSK kapsamında borçlanma yapmanızı tavsiye ederim. Asgari ücrete bağlı olarak borçlanılacak günlük ücret değişmekle beraber bu gün için günlük asgari borçlanma miktarı 11,42 TL  dir.

Mustafa Keskin

[email protected]

POSTA