YENİ BİR LİMİTED ŞİRKET NASIL KURULUR?

YENİ BİR LİMİTED ŞİRKET NASIL KURULUR?

Kamil ÖZYANIZ

SMMM Staja Başlama Sınavı hazırlık Kitabı Yazarı

kamil-ozyaniz-3

Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK)'na göre limited şirket kuruluş işlemleri

Değerli meslektaşlarım,

Bu makalemde Yeni TTK’ya göre limited şirket kuruluş sürecini kısaca özetlemeye çalışacağım.

Ön bilgi,

Limited şirketler asgari 10.000.-TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır.

Türkçe olarak tespit edilmesi gereken unvanlarında Limited Şirket ibaresinin bulunması ve faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25.-TL. veya bunun katları olması gerekir. Şirket tek ortaklı kurulabileceği gb 50 kişiye kadar ortakla da kurulabilir.

Kuruluş işlemleri,

Öncelikle Limited Şirket anasözleşmesi hazırlanır. Notere tasdik ettirilir. Şirket müdürü Ticaret Odasına Hitaben Unvan altında kuruluş öncesi imza beyannamesi alır. Şirket kuruluş sözleşmelerini  noterde şirket hissedarı veya kurma yetkisine sahip vekili imzalar.

Sözleşme ile birlikte taahhüt edilen sermayenin en az  ¼ ‘ü herhangi bir bankaya sermaye taahhüdü olarak yatırılır ve banka ticaret odasına verilmek üzere banka mektubu verir. Banka mektubunda her ortağın yatırdığı sermaye tutarı ayrı ayrı gösterilmelidir.

Yine sözleşme fotokopisi ve bir dilekçe ile bağlı bulunulan vergi dairesine, geçici vergi numarası almak için müracaat edilir ve geçici vergi numarası alınır.

Ticaret odasına tescil edilmek üzere dilekçe ve kuruluş evrakları verilir (Gerekli evrakları bulunduğunuz ilin ticaret odası internet sayfasından öğrenebilirsiniz, odalar her ne kadar 3 suret, 4 suret evrak istiyoruz deseler de bir kısmını fotokopi olarak ta kabul etmektedir. Paraları notere harcamayın J)

İmza sirküleri ve muhasebe işlemleri için vekaletname çıkartılır.

Tescil işlemi sonuçlandıktan sonra, vergi dairesine kuruluş evrakları verilir, geçici vergi numarası ünvanınızda bir değişiklik yoksa ve kurucuların ticaret yasağı vb yoksa kalıcı olarak tanımlanmaktadır.

Vergi dairesinin adresinizde yapacağı yoklama işleminden sonra şirketinizin kuruluş işlemleri tamamlanmış olacaktır.

Diyorsunuz ki,

Bankaya yatırdığımız blokeli para ne olacak. Merak etmeyin, banka adınıza ticari hesap açtıktan sonra talebiniz üzere blokeli sermaye ödemesini ticari hesabınıza aktaracaktır.

Süreci yüzeysel olarak anlattım, daha detaylı bilgiye ve sözleşme, gerekli evraklar, dikkat edilmesi gereken konular gibi ayrıntılara http://www.ito.org.tr/wps/portal/tescil-ilan-kurulus?WCM_GLOBAL_CONTEXT=limited_sirketler adresinden ulaşabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

Yeni konularla görüşmek üzere, 

Kamil ÖZYANIZ

SMMM Staja Başlama Sınavı hazırlık Kitabı Yazarı

[email protected]

Kaynaklar :

TTK

-   İTO