10 maddede internetten kira geliri beyannamesi doldurma

10 maddede internetten beyanname doldurma

Kira geliri elde eden mülk sahiplerinin hem beyannamesini internetten doldurmaları, hem vergi ödemesini internetten yaparak tüm işlemleri evden çıkmadan sonuçlandırması için yol haritasını hazırladık.

İnternetten beyanname göndermenin adımlarını açıklamadan önce diğer beyanname verme yöntemlerinden bahsedelim önce… 31 Mart akşamına kadar bizzat vergi dairesine gidilerek beyannameler elden verilebilir. Kira geliri elde edenler, ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki vergi dairesine beyannamelerini verecekler. Elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış mali müşavirler aracılığıyla da beyanname gönderilebilir. Posta ile de vergi dairesine beyanname gönderilebilir. Hangi posta türü ile gönderimin yapıldığı; ‘süresinde beyanname verme açısından’ kritik öneme sahip… Eğer normal (adi) posta ile gönderiliyorsa postaya veriliş tarihi değil, vergi dairesine postanın ulaştığı tarih vergi dairesi tarafından dikkate alınıyor. Taahhütlü postadaysa postaya veriliş tarihi dikkate alınıyor.

İŞTE ADIM ADIM SÜREÇ

Kira geliri (gayrimenkul sermeye iradı) elde eden bir mülk sahibi aşağıdaki adımları izleyerek hem beyannamesini internetten doldurabilir hem vergi ödemesini de internetten yaparak tüm işlemleri evden çıkmadan sonuçlandırabilir. Beyana tabi; ücret, kâr payı, gayrimenkul satış kazancı, yurt dışı faiz geliri elde edenler de aşağıdaki adımlarla ‘Hazır Beyan Sistemine’ giriş yaptıktan sonra gelirlerini ilgili satırlara yazarak, ödeme dâhil tüm yükümlülüklerini, Hazır Beyan sisteminden evden çıkmadan internetten yerine getirebilirler.

1- ‘gib.gov.tr’ internet adresinden ‘Hızlı Erişim’ başlığı altında ‘Hazır Beyan’ tıklanıyor. (‘Hızlı Erişim/Hazır Beyan’ seçeneğinin üzerine gelindiğinde Kira, Ücret, Menkul Sermaye İradı, Diğer Kazanç ve İratlar olarak görünen 4 seçenekten “Kira” seçiliyor.)

)

 10 maddede internetten beyanname doldurma

 

2- ‘Sisteme Giriş’ tıklanıyor.

3- “e-Devlet Yöntemi ile Giriş” tıklanıyor. (Ayrıca; ‘Kullanıcı Girişi’, ‘Yabancı Kimlik Numarası ile Giriş’ seçenekleri de mevcut.)

10 maddede internetten beyanname doldurma
 4- e-Devlet giriş sayfası kendiliğinden açılıyor, “Kimlik No” ve “e-Devlet şifresi ile” giriş yapıldığında “internet vergi dairesi” sayfası açılıyor. Buradan “Beyanname İşlemleri” (Sol üstten ikinci sekme) başlığı altında “Hazır Beyan” bölümü tıklanıyor.

 10 maddede internetten beyanname doldurma

5- Açılan “Hazır Beyan” sayfasında, ekranın sol üstündeki menüden ‘Beyanname Doldur’ tıklanıyor. Ekranın ortasında beliren bölümden “2020 Beyanname Doldur” tıklanıyor.

 10 maddede internetten beyanname doldurma

6- Açılan “YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ” sayfasında; İrtibat telefonu ve “Gayrimenkulün Türü, Kira Gelirinin Ait Olduğu Yıl, Elde Edil. Süre (Ay), Hisse (%), Yıllık Kira Geliri (Hisseye Düşen), İl / İlçe, Adres” bilgileri giriliyor. (3.A - BEYAN EDİLECEK GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI - KİRA GELİRLERİNİZ)

7- Götürü gider yöntemi seçilirse istisna sonrası gelirin yüzde 15’i gider olarak gelirden düşülüyor. Gerçek gider yöntemi seçilirse gider tutarları ilgili satıra yazılıyor. (4. GİDER TÜRÜ VE TUTARINA İLİŞKİN BİLGİLER) İstisnadan faydalanılma imkânı yoksa istisna satırı siliniyor. (Konut kira gelirleri için 6 bin 600 lira.) İstisna ve giderlerden sonraki gelir tutarı netleşiyor.

8- Eğitim ve sağlık harcamaları, özel sigorta masrafları varsa yapılan bağışlar, geçmiş yıl zararları ‘5. GELİRDEN YAPILACAK İNDİRİMLER’ başlığı altındaki ilgili satırlara yazılarak gelirden (yasal sınırlar dikkate alınarak) beyannameden düşülüyor.

9- Artık, vergiye tabi gelir (matrah) netleştiğinden bu tutar üzerinden gelirin büyüklüğüne göre vergi hesaplanıyor. (6. VERGİ HESAPLAMA) Yüzde 15’den başlayıp, yüzde 20, yüzde 27, yüzde 35 ve yüzde 40 oranında gelir vergisi (otomatik) hesaplanıyor.

 10 maddede internetten beyanname doldurma

10- Beyannamenin damga vergisi olan 97.20 lira da en alt satırda otomatikman hesaplanır. Herhangi bir gelir vergisi ödemesi çıkmamış olan ancak beyanname verme zorunluluğu olan mükellefler için de damga vergisi ödenmesi gerekeceğinden bu ödemenin de ihmal edilmemesi gerekiyor. Beyanname öncelikle taslak olarak kaydedilebiliyor. Taslağın üzerinden yapılacak kontroller sonrasında bir düzeltme işlemine gerek görülmüyorsa artık beyanname onaylanıp tahakkuk fişi de oluşabilir ve vergi de ödenebilir hale gelmiş olur. Gelir vergisinin ilk taksiti mart sonuna kadar ödenebiliyor. İkinci taksitse 2 Ağustos 2021 (31 Temmuz 2021 cumartesiye rastladığından) tarihine kadar ödenebilecek. Ekranın sol tarafında yer alan “Anlaşmalı Banka Kartı-Kredi Kartı ile Ödeme” sekmesi tıklanarak ödeme işlemi de internetten yapılabilir.

Ahmet Karabıyık

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-karabiyik/10-maddede-internetten-beyanname-doldurma-41756298