BES'TE EMEKLİLİK VAR MI?

Bireysel Emeklilik Sisteminde emeklilik var mı?

BES ‘te Emeklilik Yoktur 

Bireysel Emeklilik Sistemi Kısaca (BES) Sigortacılık sistemi açısından tasarrufu amaçlayan bir tür sigortacılıktır.

Piyasaya bir ürün çıkardığınız zaman, pazar payınız o ürünün insanlarda yarattığı algıya göre şekillenecektir.  O yüzden İnsanların hafızasında yer etmek için iyi bir slogan yaratmalısınız.

İşte Bireysel Emeklilik sisteminde de “EMEKLİLİK” Bir pazarlama tekniğidir. Yıllarca, Televizyon ekranlarında “Bireysel Emeklilik sistemi” Yoktur . “Bireysel Tasarruf Sistemi “ vardır diye sistemin işleyişini anlatmaya çalıştık.

Emeklilik, Kurumsal bir kavramdır ve yaşam boyu gelir garantisi sunar. BES’te Yaşam boyu gelir garantisi yoktur. BES,Yıllarca sisteme ödediğiniz paraların havuzda oluşturduğu tasarruf miktarının belli bir süre sonra size geri dönüşü şeklinde gerçekleşmesidir. Havuzda para bittiğinde yollarınız ayrılır. Ya da bir başka ödeme yöntemi yıllarca ödediğiniz parayı toptan alıp sistemden çıkmak şeklindedir.

BES sistemini olumsuz olarak değerlendirmek mümkün değildir. Toplum olarak tasarruf etmeyi pek beceremeyen bir milletiz. Bu sistemler sayesinde belki bir miktar para biriktirebiliriz. Bu tasarruf sistemine, devletin sunduğu  katkı ve Zorunlu Bes sistemi çalışan açısında ileri ki  yıllarda tolu paraya kavuşma imkanı sunmaktadır.

YURTDIŞI BORÇLANMASINDA AZ ÖDE ÇOK KAZAN FORMÜLÜ

2018 Yılının sonuna yaklaşırken 2019 Yılı Asgari Ücret zammı da yavaş yavaş gündemdeki yerini almaya başladı.

Asgari ücretin artması, Asgari ücretle çalışanları memnun etse de ,bazı kesimlerin yapacakları borçlanmalardan dolayı ceplerinden daha fazla para çıkacağı anlamına geliyor. Bunu düşürmenin formülü de 2015 Yılında 6552 sayılı kanun ile getirilmiş oldu.

Yurtdışı borçlanması yapmak isteyen vatandaşların elini çabuk tutması gerekiyor. Ocak-2019 Tarihi itibariyle   Asgari ücretin yükselecek olması nedeni ile ,düşük ücretten borçlanma imkanını da kaçırmış olacaklar.

Aslında Hükümet 2015 Yılında 6552 Sayılı kanun kapsamında Yurtdışı borçlanmalarında önemli bir adım attı. Dedi ki; Vatandaşım yurtdışına çalışmaya gitmeden önce ülkemizde hiçbir çalışması yok ise, Türkiye İle ikili Sosyal Güvenlik anlaşması olan ülkelerde işe başladıkları tarihi tıpkı Türkiye de işe başlamış gibi kabul ederim.

 Bu ne anlama geliyor ?

Türkiye de çalışması olmayan bir vatandaşın yurtdışında çalışmaya başladığı tarihin başlangıç sayılması özellikle 2000 Yılında önce Yurtdışına çıkanlar için 3600 Gün sayısı ile emekli olma imkânını sağlamaktadır. 3600 Günlük doğru borçlanma yöntemi ile eski sisteme göre 5000 gün borçlanandan daha fazla emekli maaşı alma imkanına kavuşmuş olacak. Sonuç olarak; % 38 daha az para ödeyerek daha fazla emekli maaşı bağlanması mümkündür.

Özgür Kaya

turkgun.com