Bireysel emeklilikte önemli değişiklikler

Bireysel emeklilikte önemli değişiklikler 

2017 yılbaşı itibariyle başlayan Otomatik BES uygulaması hem çalışanlar, hem işverenler ve hem de BES şirketleri açısından değerlendirildiğinde bazı dokunmalar gerektirdiği açık bir şekilde anlaşılıyor. Zaten bu nedenle de zaman zaman BES’te uygulama değişiklikleri gündeme geliyor.
27 Aralık 2018 tarihli Resmî Gazete’de çalışanların otomatik olarak emeklilik planına dahil edilmesine ilişkin ikincil mevzuatta bazı düzenlemeler yapıldı.

Faaliyete yeni başlayan işverenlere bağlı çalışanlar için ilgili mevzuat gereği Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) iletilmesi gereken ilk bildirimde beyan edilen çalışan sayısına göre kapsam tarihleri esas alınacak.

1.1.2019 tarihinden sonra faaliyete başlayan işverenlere bağlı toplam çalışan sayısının beş ve üzerinde olması halinde bu çalışanlar en geç müteakip takvim yılının başından itibaren yapılacak ilk ücret ödemesinden işveren tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılan katkı payının, emeklilik şirketine nakden intikal etmesi ile emeklilik planına dahil edilecek.

1.1.2019 tarihinden önce faaliyete başlamış olup çalışan sayısı bu tarihten sonra ilk kez 5 ve üzerine çıkan işverenlere bağlı çalışanlar, en geç müteakip takvim yıllından başından itibaren yapılacak ilk ücret ödemesinden işveren tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılan katkı payının, emeklilik şirketine nakden intikal etmesi ile emeklilik planına dahil edilecek.

Çalışanlarının emeklilik planına dahil etmiş olan bir işverenin faaliyete yeni başlayan işyerlerindeki çalışanlar da ilk ücret ödemesinden işveren tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılan katkı payının, emeklilik şirketine nakden intikal etmesi ile emeklilik planına dahil edilecek.

Kapsam tarihlerinden önce ilgili mevzuat gereği SGK’ya bildirimde bulunmakla birlikte, bildirim tarihini takip eden ay içerisinde işyerine faaliyetine son verecek işverenin, bu işyerindeki çalışanları emeklilik planına dahil etmesi zorunlu değildir.

Çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadıklarının tespitinde, emeklilik planına dahil edilmeleri gereken takvim yılının ilk günü esas alınır. Ancak 27.12.2018 öncesinde emeklilik planına dahil edilmesi gereken çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, 1.1.2017 tarihi esas alınacak.

Gerek 4857 Sayılı Kanun gerekse de 5510 Sayılı Kanun uyarında çalışan sıfatına haiz olmakla birlikte 18 yaşını doldurmamış çalışanlar da emeklilik planına dahil edilecek.

5510 Sayılı Kanun’un 4/a ve 4/c kapsamında yer almamakla birlikte haklarında 4/a ve 4/c hükümleri uygulanan çalışanlar emeklilik planına dahil edilmeyecek.

Çalışanlarının emeklilik planına dahil etmiş olan bir işveren bünyesinde işe yeni başlayan çalışanlar, ilk ücret ödemesinden işveren tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılan katkı payının, emeklilik şirketine nakden intikal etmesi ile emeklilik planına dahil edilecek.

Daha önce emeklilik planına dahil edilmiş ancak cayma ve ayrılma hakkını kullanmış çalışanlar, Bakanlığın belirleyeceği esaslar dahilinde 3 yıl içinde bir defalığına otomatik olarak emeklilik planına dahil edilir. Bakanlık bu süreyi 1 yıla kadar azaltmaya ve 5 yıla kadar artırmaya yetkilidir.

27.12.2018 tarihinden önce, çalışanlarını otomatik olarak emeklilik planına dahil etmesi gerektiği halde, 27.12.2018 tarihi itibariyle yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere bağlı çalışanlar, 27.12.2018 tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde ücretlerinden işveren tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılan katkı payının, emeklilik şirketine nakden intikal ettiği tarih itibariyle emeklilik planına dahil edilmiş sayılacak.

RESUL KURT