Çalıştığım şirket SGK primimi yatırmamış, emekli olamaz mıyım?

Çalıştığım şirket primimi yatırmamış

SORU:  SSK’de 1990 girişli görünüyorum; ancak o dönem çalıştığım inşaat şirketi primimi yatırmadığı için ikinci girişim olan 1994 yılına atıyor, o zaman da yaşa takılıyorum. Emekli olmam 2023 yılında gerçekleşecek, bu durumda ne yapmam gerekiyor?

YANIT: Bir işverenin sizin priminizi ödememiş olması sizi bağlayan bir konu değildir. Bu o işveren ile SGK arasında bir borç-alacak ilişkisidir. Dolayısıyla sizin emekliliğinizi etkilemez. Çalıştığınız şirket sizin sigorta girişinizi yapıp dönem bordrolarında çalıştığınız günleri beyan etmiş ise sorun yoktur. Ancak durumun böyle olmadığı anlaşılıyor. Yani sizin çalışma gün sayılarınız da gösterilmemiş. Bu durumda hizmet tespit davası açmak gerekiyor. Bunun için de bir hukukçudan destek almalısınız.


SGK'DEN HERGANGİ BİR ÜCRET ALACAK MIYIZ?

SORU: Benim eşim 4/b sözleşmeli personel, Allah nasip ederse 3 hafta sonra doğum yapacak. Biz doğumdan önce 5 hafta çalışabilir raporu aldık, salı günü de 3 haftalık çalışamaz raporu alacağız, doğumdan sonra ise 8 hafta rapor alacağız. Bu izinli olduğumuz dönemde çalıştığı kurum eşimin maaşını yatıracak. Bu maaşın dışında biz SGK’den herhangi bir ücret alacak mıyız? Çalıştığı kurum ‘SGK size para yatıracak ve siz onu maliyeye geri ödeyeceksiniz’ dedi, ne yapacağımızı bilmiyoruz.

YANIT: Öncelikle hayırlı olsun, yavrunuza şimdiden sağlık ve uzun bir ömür dilerim. Sorunuza gelecek olursak; kadın işçinin doğum öncesi ve doğum sonrası 8’er hafta olmak üzere, çalışamayacağı ve toplam 16 hafta istirahatli olacağı süre için SGK geçici iş göremezlik ödeneği öder. Bu ödemeyi eşiniz de alacak.

Ancak sorunuzdan anlaşıldığı kadarıyla, çalıştığı kurum istirahatli olduğu süre için eşinize ücret ödemeye devam edecek. Dolayısıyla da ‘SGK’nin ödeyeceği geçici iş göremezlik ödeneğini kuruma iade edin’ denilmiş. Bu yasada var olan bir uygulamadır. SGK ayrıca doğum yapan kadın işçiye bir kereye mahsus 202 TL emzirme yardımı yapar. Bir de devletin doğum yardımı var. Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus doğum yardımı ödemesi yapılmaktadır. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur.

HÜSEYİN İRFAN FIRAT

KAYNAK: birgun.net