Cirosu 5 milyon TL'nin üzerinde olan şirketler dikkat

'Cirosu 5 milyon TL'nin üzerinde olan şirketlere e-fatura zorunlu olacak'

'Cirosu 5 milyon TL'nin üzerinde olan şirketlere e-fatura zorunlu olacak'

Foriba CEO'su Koray Bahar, 2014 yılının sonunda yaklaşık 19 bin şirketin kullandığı e-fatura uygulamasını 90 binden fazla şirketin kullanır halde olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Bahar, bu sene hayatımıza girecek yeni elektronik irsaliye, serbest meslek makbuzu gibi düzenlemelerle de Gelir İdaresi Başkanlığı yaklaşık 150 bin şirketin e-faturadan yararlanmasını beklediğini sözlerine ekledi. Pazarın geçen yıl ki büyüklüğünün yaklaşık 150 milyon TL olduğunu belirten Bahar, 2019 yılında gelecek yeni regülasyonla birlikte pazarın büyüklüğü 250 milyon TL'yi bulacağını söyledi.

'50 BİN TL'NİN ÜZERİNDEKİ TÜM FATURALAR ELEKTRONİK OLACAK'

Yeni düzenleme taslağına göre cirosu 5 milyon TL'nin üzerinde olan tüm şirketlerin e-fatura, e-arşiv, e-defter ve e-irsaliye uygulamasından yararlanmak zorunda olacaklarını belirten Bahar bunun dışında eğer tek seferde 50 bin TL'nin üzerinde bir fatura düzenleniyorsa bu faturanın da elektronik ortamda düzenlenme zorunluluğu geleceğini ifade etti.

'BİR FATURANIN SADECE KARGO MALİYETİ 7-8 TL'

Sadece son bir ayda 10 bin yeni şirketin bu uygulamadan yararlanmaya başladığını kaydeden Bahar, bu şirketlerin büyük çoğunluğunun ise zorunluluktan değil, gönüllülükten bu uygulamaya geçmesinin de önemli olduğunun altını çizdi. Bahar, "Bu da gösteriyor ki, devletin belli ölçekteki şirketler için zorunluluk ile başlattığı bu uygulama, sağladığı avantajlar nedeniyle artık daha küçük ölçekli şirketler tarafından gönüllülük esasına göre kullanılmaya başladı. Şirketler 'evet ben büyük bir şirket değilim ama neden faturamı kargo ile gönderip 7-8 TL'ye mal edeyim' diye bu olaya bakıyor" diye konuştu. Bahar, elektronik defter tarafında da yaklaşık 90 bine yakın şirketin elektronik defter uygulamasından yararlandığının altını çizdi. Bahar, bu sene hayatımıza girecek yeni elektronik irsaliye, serbest makbuzu gibi düzenlemelerle de Gelir İdaresi Başkanlığı yaklaşık 150 bin şirketin e-faturadan yararlanmasını beklediğini sözlerine ekledi.

'2019'DA PAZAR 250 MİLYON TL'YE ULAŞACAK'

Türkiye'de şu anda Gelir idaresi Başkanlığı'ndan lisans almış yaklaşık 80 şirketin sektörde faaliyet gösterdiğini belirten Bahar, bu şirketlerin e-fatura kullanan 90 bin şirketin 80 binine hizmet verdiğini, kalan 10 bin şirketin ise Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ücretsiz olarak sunduğu, portal üzerinden manuel olarak faturalarını kesip hizmet alabildiğini kaydetti.  Pazarın geçen yıl ki büyüklüğünün yaklaşık 150 milyon TL olduğunu belirten Bahar, 2019 yılında gelecek yeni regülasyonla birlikte pazarın büyüklüğü 250 milyon TL'yi bulacağını söyledi.

Geçen yıl İsis e-dönüşümü satın aldıklarını hatırlatan Bahar, önümüzdeki dönemde de satın alma planlarının olduğunu belirterek, "Tahmin ediyorum şubat ayının hemen başında ikinci satın almamızı da duyuracağız. Sektörde birleşme ve satın almalar biraz kaçınılmaz gözüküyor" diye konuştu.

KAYNAK: www.bloomberght.com