Daha az ödeyerek borçlanmak için son 1 ay

Daha az ödeyerek borçlanmak için son 1 ay

Emeklilik için borçlanma yapacaklar elini çabuk tutarsa, asgari ücret artışından önce başvuru yaparak daha ucuza emekli olabilir.

Sosyal güvenlik sisteminde hizmet borçlanmaları, kişilerin prim gün sayılarını artırdığı gibi, ilk kez sigortalı olunan tarihin geri götürülmesine bile imkan tanır. Bu sayede kişilerin prim gün sayısı da artar ve emeklilik imkanı doğar. Borçlanma sonrası kişinin ödeyeceği tutar, o yıldaki asgari ücrete göre hesaplanır. Bu nedenle yıl sonunda borçlanma yapmak, bir sonraki yılbaşında borçlanma yapmaya göre daha ekonomik olur.


GÜNLÜK EN DÜŞÜK 27 LİRA

Borçlanılacak süreler için kişinin seçtiği prime esas kazanç tutarının yüzde 32’si tutarında ödeme yapılması gerekir. Bu yıl için asgari ücret üzerinden borçlanma yapacak kişinin bir gün için ödeyeceği asgari miktar 27.29 TL. Yani 6 aylık askerlik süresini asgari ücret üzerinden borçlanacak bir kişinin 4.912 TL borçlanma tutarı ödemesi gerekiyor.


204 TL’YE KADAR ÇIKIYOR

Borçlanma için en yüksekten prim ödenmek istenirse ödenecek tutar günlük 204.67 TL’ye yükseliyor. Borçlanmaların yüksek tutarlardan yapılması kişinin borçlandığı sürelere göre bağlanacak aylığı artırabiliyor. Bu nedenle kişiler borçlanacakları süreler için eğer ellerinde nakit para varsa yüksek prime esas kazanç tutarları belirleyebiliyor.


VATANDAŞA NE KADAR AVANTAJ SAĞLIYOR?

2020 yılında asgari ücretteki artışa bağlı olarak borçlanma için belirlenen günlük alt limit de artacak. Asgari ücretteki artış oranına göre günlük borçlanma tutarı da aynı oranda zamlanacak. 2020 yılında asgari ücret yüzde 15 artış gösterirse bir günlük borçlanma tutarı 31.38 TL’ye yükselecek. Örneğin bu yıl 180 günlük askerlik süresi için borçlanma başvurusu yapan bir kişi toplam 4.912 TL ödeyecekken, 2020 yılında 180 gün için askerlik borçlanması başvurusu yapacak kişi 5.648 TL ödeyecek. Asgari ücretteki artış oranına göre bu fark daha da açılabilir.


KİMLER YARARLANABİLİYOR?

5510 sayılı Kanuna göre sigortalıların pek çok durumda borçlanma hakları var. Yurtdışı çalışması, avukatlık stajı, ücretsiz izin süreleri, kadın sigortalıların doğum sonrası çalışılmayan günleri, erkek sigortalıların ise askerlik süreleri borçlanılabiliyor.


YÜKSEKTEN ÖDENİRSE AYLIK ARTAR

Askerlik borçlanmaları askerlik eğer sigortalı olmadan önce yapılmış ise sigorta giriş tarihini geriye götürüyor. Borçlanma bedeli artsa da, aradaki fark bağlanacak aylığa etki edebilecektir. Ancak yine de nakit ödenecek borçlanma tutarının artması söz konusu olacağı için için yıl bitmeden harekete geçmek yerinde olur.


BAŞVURULAR İNTERNETTEN YAPILIYOR

2018’den beri borçlanma yapacak kişi e-Devlet üzerinden talebini SGK’ya iletebiliyor. Şu an için yalnızca eski adıyla SSK’lıların askerlik ve doğum borçlanmaları, malul çocuğu bulanan kadın sigortalıların borçlanmaları, TSK’da çalışan askeri personelin ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde çalışan kamu görevlilerinin, kendi hesabına fakülte veya yüksekokulda okudukları süreleri borçlanmaları, ücretsiz izinde geçen süreleri borçlananların, eski adıyla Bağ-Kur’luların askerlik ve doğum borçlanmaları ve eski adıyla Emekli Sandığı mensuplarının bütün borçlanma işlemlerinin e-Devlet üzerinden yapılması mümkün. e-Devlet üzerinden bildirim sonrasında borçlanma başvurusu yapan kişinin 1 ay içerisinde bildirilen miktarı ödemesi gerekiyor. Aksi halde başvuru iptal oluyor.

Okan Güray Bülbül

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/daha-az-odeyerek-borclanmak-icin-son-1-ay/haber-1027180