Dijital çağda muhasebe mesleğinde küresel uyum

Dijital çağda muhasebe mesleğinde küresel uyum 

Ülkemizde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik, Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim unvanları altında yürütülen "muhasebecilik mesleği"; yaşamaya başladığımız dijital çağa uyumlu bir değişim ve dönüşüm sürecine girmiştir. Yaşanmaya başlanan değişim ve dönüşümün de tetiklediği güncel sorunlara çözüm aranırken gelecek için de hazırlık yapılması gerekmektedir.

Muhasebe meslek mensupları işlerini yürütürken sayısız faktörlerin etkisi altında olmalarına rağmen gerek ülkenin gerek işletmelerin ekonomik faaliyetlerinde etkin role sahiptirler. Muhasebe meslek mensupları işlerini yürütürken, yaptıkları işleri değiştiren teknolojideki gelişmeler ile kamuoyunun yeni talepleri ve kurumlar tarafından yapılan düzenlemeler nedeniyle, gelecekte mesleği nasıl yürüteceklerinin merakı içinde mesleki faaliyetlerini yürütüyorlar.

Bu nedenle güncel sorunlardan çok gelecekteki gelişmeleri kavrayacak ve onları tetikleyebilecek alanlara odaklanmak gereği kaçınılmaz bir gerçektir. Bu nedenle, finansal raporlardaki bilgiler ve diğer konularda gerekli güvence hizmetleri kapsamında özellikle denetim ile bağlantılı olarak uluslararası denetim standartlarına göre muhasebe denetim mesleğinin nasıl yürütüleceği sorgulanmalıdır. Bu bağlamda yeni binyılın başlangıcından bu yana yaşanan gelişmelere uyumlu gelişim yönü saptanarak yol haritasının belirlenmesi ihtiyacı her geçen artmaktadır. Başka bir değişle, muhasebe mesleğinin özellikle denetim boyutunda yeniden tasarlanması ve şekillendirilmesi yaklaşımının temellerine ve yapısına ilişkin bir kuramı geliştirmek gerekmektedir.

Muhasebe mesleğinin yeniden düzenlenmesine yol açan başlıca etken, küreselleşmeye bağlı olarak uluslararası yatırımlardaki artıştır. Yatırımcılar kararlarını alırken, büyük ölçüde finansal tablolarda yer alan bilgilerden yararlanırlar. Gerek yatırımcılar gerek işletmelerde yönetsel kararları almaktan sorumlu olan bireyler, kararlarında temel olarak kullandıkları bilginin güvenilirliğini arttırmaya yardımcı olması için bağımsız denetçiler ve bağımsız çalışan diğer muhasebe meslek mensupları tarafından sunulan güvence hizmetlerinden yararlanırlar. Geleceğe yönelik bilgilere talep arttıkça ve daha fazla eşanlı bilgi internette kullanıma hazır oldukça, güvence hizmetlerine ilişkin talepler de artmaktadır.

Yakın zamana kadar mesleki faaliyetlere ilişkin yapılmakta olan düzenlemeler; muhasebe standartları, denetim standartları, mesleki etik, mesleki yeterlilik, mesleki gelişim eğitimi, muhasebe firmalarının (bürolarının) network sistemi, mesleki sorumluluk, mesleki sigorta, kalite güvence sistemlerinin oluşumu ve mesleki disiplin ile cezalandırma alanlarında olmuştur.

Muhasebe dünyasındaki gelişmeler, tekmuhasebe dilinin kullanımını yaygınlaştırmakta ve muhasebe mesleğini küresel düzeyde tek muhasebe mesleğine yöneltmektedir. Türkiye bu gelişmelerin içerisinde olup Avrupa Birliği düzenlemelerini ve uluslararası muhasebe standartları düzenlemelerindeki gelişmeleri yakından izlemektedir.

Deniz Türker

www.hurses.com.tr