E-defter mükellefi mali mühür bozulur ise ne yapacak?

Kamil ÖZYANIZ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

E-Defter mükellefleri, mali mühürleri bozulursa ne yapacak?

 2019 yılına giriş yaptığımız bu günlerde, yeni yıl ile birlikte, e-defter, e-fatura uygulamasına da merhaba diyecek olan meslektaşlarımız olacaktır.

O halde, hoşgeldiniz diyelim. Tabii ki yeni yılın öncelikle sizlere sağlık, huzur ve hayal ettiğinizin ötesinde güzel bir hayat sunmasını diliyorum.

Makale başlığında bahsettiğim, mali mühürün bozulması, kaybolması, süresinin dolması halinde maliye size bir hak tanıyormu, bu konuyu cevaplayalım.

Maalesef ki, maliye bu zor duruma özel bir hak-süre tanımıyor. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için, yedek mali mühür bulundurmanızı öneriyor. Süre bitiminden 3 ay önce mali mühür süresi ile ilgili bilgilendirme maili almaktasınız ancak bozulma, kaybolma, çalınmaya karşı yedekli çalışmakta fayda var.

Bu konu ile ilgili bilgilendirmeden sonra, daha detaylı bilgiye ihtiyaç duyan arkadaşlarımıza, kısaca e-defter uygulamasından bahsedeyim.

e-Defter uygulamasında dikkat edilmesi gereken durumlar

E-defter uygulamasına yeni başlayacak arkadaşlarımız muhakka ki, içinizde, zor olacak mı, nasıl bu işin içinden çıkacağız gb sorular soranlarımız olacaktır.

No panik. J

Emin olun, e-defter sizi daha sistemli çalışmaya zorlayacak ve iş yükünüz yılsonlarında, dönem sonlarında daha az olacaktır.

E-defter mükellefiyeti başlayan mükelleflerinizin muhasebe işlemlerinde şu aşamalara biraz dikkat edin yeterli.

·         Her fatura için belge tarihi, belge no, belge türü yazma zorunluluğu var unutmayın.

·         Her belge için ayrı bir yevmiye fişi açmak gerekiyor, (aynı banka ekstrelerinde günlük tek fişe müsaade eder). Her belgeye ayrı yevmiye fişi açma olayını şu şekilde halledebilirsiniz. Belge no farklı olan evrakları yevmiye fişine topluca işleyip kaydettikten sonra  kullandığınız muhasebe programınızda varolan “fişi böl” özelliği ile her belgeye bir fişi otomatik açtırabilirsiniz. Tabii ki, programınızı e-defter yazmaya uyumlu hale getirmeniz de gerekecek.

·         Sistem şu an için sadece, yevmiye ve kebir beratlarını alıyor. Yevmiye maddelerini e-defter sistemine yüklemiyor, ancak 2019 yılında yevmiye defter içeriklerinin de sisteme yükleneceği belirtilmektedir. Bu nedenle, kasa, banka gb hesaplarınızın ters bakiye vermeyecek şekilde düzenli takip edilmesi önem arz etmektedir.

·         Berat yüklemelerinizi son günlere bırakmamanızı öneririm. E-defter sisteminde teknik hata ile pek karşılaşmıyoruz fakat, bizden ve programımızdan kaynaklı hatalara karşı yüklemelerimizi erken yapmakta fayda var.

·         Sisteme erken yüklediğiniz e-defter beratlarını yasal süresi içinde silebilir ve yeniden yükleyebilirsiniz.

e-defter beratları ne zaman yükleniyor. ?

e-defter beratlarını ait olduğu ayı takip eden 3. Ayın sonuna kadar yüklemek gerekiyor.  Örneğin, Ocak 2019 dönemine ait berat, Nisan 2019 dönemine kadar sisteme yüklenmeli. Sadece Aralık ayına ilişkin beratlar bir ay gecikmeli olarak takip eden Nisan ayı sonuna kadar sisteme yüklenmeli.

Muhasebe programınızın zaman damgası ne işe yarar ?

Eğer, e-defter sisteminde teknik sorun varsa ve maliyenin sisteminden kaynaklı olarak berat yükleyemiyorsanız, muhasebe programınızla zaman damgasını oluşturup, maliyenin sistemi açıldığında yükleyebiliyorsunuz. Yukarıda da bahsettiğim üzere, bu tarz bir sorunla henüz karşılaşmadım. 

Umarım bilgilendirme faydalı olmuştur. Yeni makalelerde görüşmek üzere. 

Kamil ÖZYANIZ

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

[email protected]

SMMM Staja giriş sınavı hazırlık kitabı yazarı