Eksik prim günümü nasıl tamamlayabilirim?

Eksik prim günümü nasıl tamamlayabilirim?

Eksik prim günümü nasıl tamamlayabilirim?

29 Eylül 1960 doğumluyum. 3 Kasım 1986’da Bağ-Kur’dan isteğe bağlı sigortalı oldum, 1498 gün prim ödedim. SSK hizmet sürem devam ediyor. SSK toplam gün sayım 1470. Emekli olmak için 3600 günü tamamlamayı bekliyorum. Geri kalan günlerimi tamamlamak için işimi bırakıp, isteğe bağlı prim ödersem, 4/a statüsünden emekli olabilir miyim? Geriye 632 günüm kalıyor, ne zaman emekli olurum? Şeyda A

1470 günlük 4/a (SSK) kapsamındaki prim gün sayınız Bağ-Kur kapsamındaki isteğe bağlı prim ödemelerinizden sonra ise eksik olan 632 günü isteğe bağlı sigortalı olarak tamamlayabilirsiniz. Eksik prim gününüz 1260 günden az olduğundan, buna göre de son 2520 günlük prim ödemenizin fazlası 4/a kapsamında olacağından 4/a statüsünden emekli olursunuz. 3600 prim günüyle emeklilik için 58 yaş şartına tabisiniz. 58 yaşınız prim gününden önce dolacağından, 3600 prim gününü tamamladığınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Basın çalışanının FHZ süresinin emekliliğine etkisi

2 Ocak 1971 doğumlu kızım, Şubat 1995’ten 14 Eylül 2012 tarihine kadar 5953 sayılı Basın İş Kanunu kapsamında Bağcılar SGK merkezine göre 5317 gün (SGK Bşk. Em. Hiz. Gen. Md. internet sitesindeki kayıtlara göre 6035 gün) prim ödemiş. Bu tarihten sonra Avustralya’ya gitmiştir, şu anda ordadır ve bekârdır. Basın çalışanlarının fiili hizmet zammı hakkında yapılan düzenlemeden sonra ilgili müdürlüklere sorup aydınlatıcı cevap alamadığım sorular:

1- Fiili hizmet zammından prim ödeme gün sayısına kaç gün ilave edilecek?

2- Emeklilik yaşı ne kadar geri çekilecek (emeklilik yaşı bile bazı yazılarda 50, bazılarında 51 olarak belirtiliyor)?

3- Şu anda yurtdışında olduğuna göre 5317 gün geçerli olup yeterli gelmezse nasıl borçlanabilir? Ö. Dede

1- 5953 sayılı (kısa adıyla) Basın İş Kanununa tabi çalışanların 1 Ekim 2008 öncesi prim gün sayılarının dörtte biri sigortalılık sürelerine eklenir ve sigortalılık süresine eklenen bu süre beş yılı geçmemek üzere emeklilik yaşından indirilir, prim gün sayısına ilave edilmez. 1 Ekim 2008 sonrası prim gün sayılarının ise yine dörtte biri beş yılı geçmemek üzere fiili hizmet süresi zammı (FHZ) olarak prim ödeme gün sayısına ilave edilir, eklenen bu sürelerin, üç yılı geçmemek üzere yarısı emeklilik yaş haddinden indirilir.

2- Emeklilik yaşının tespiti için 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle 5953 sayılı Kanun kapsamındaki prim gün sayısı; emeklilik yaşından ne kadar indirim yapılacağının tespiti için ise 1 Ekim 2008 öncesi ve 1 Ekim 2008 sonrası 5953 sayılı Kanun kapsamındaki prim gün sayıları gerekiyor.

3- Prim gününün yeterli olmaması halinde, yurtdışındaki çalışma süreleri ile ev kadını olarak geçen süreleri borçlanarak prim gününü tamamlayabilir.

Bir gün dahi sigortalı çalışırsanız ikramiye ödenmez

25 Ekim 1975 doğumluyum. 2 Ekim 1995’te Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde göreve başladım. Meslekte iken 6 ay askerlik yaptım, 6 aylık borçlanmayı yatırmadım. 18 Temmuz’da açığa alındım, 22 Kasım 2016’da ihraç oldum. Son maaş bordromda 20 yıl 9 ay fiili hizmetim görünmekte idi. Yıpranma ile birlikte 25 yıl 9 ay etmekte. Yaş vurduğundan yaşı bekliyorum. 4/c’den ne zaman emekli olurum? Emeklilik için hangi belgelerle, nereye ve ne zaman müracaat etmeliyim? Tahmini ikramiye ve maaş durumum ne olur? Ayrıca yaşım dolana kadar herhangi bir işte sigortalı olarak çalışırsam emekli ikramiyemi alamayacağımı biliyorum. Bu bir gün dahi olsa, bu bilgi doğru mudur? Aykut O

Emeklilik için 25 yıl fiil hizmet süresi ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Hizmet süreniz tamam. Polislik mesleğinde geçen fiili hizmet sürenizin dörtte biri kadar hak kazandığınız fiili hizmet süresi zammı (FHZ) sürenizden (bu süre yaklaşık 5 yıl 1 ay civarında olur) indirilir, indirim uygulanmış yaşınızı doldurduğunuzda emekli olmaya hak kazanırsınız. Emeklilik için çalıştığınız kurumun onayı gerekmediğinden, emeklilik yaşınız dolduğunda SGK Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığına başvurmanız gerekecek.

Emekli aylığı ve ikramiye tutarı, emekli olacağınız 2022 yılının ikinci yarısında geçerli olacak memur maaş katsayılarına göre hesaplanacağından, beş yıl öncesinden bu tutarları tahmin edebilmek mümkün değil. Bir gün dahi 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) veya banka özel emekli sandıklarına tabi çalışmanız halinde, görevden ihraç edilmiş olduğunuzdan emekli ikramiyesi ödenmez.

Sezgin ÖZCAN

SÖZCÜ