Eksik primlerimi borçlanarak emekli olabilir miyim?

Eksik günler borçlanılabilir mi?

Soru: 1973 doğumluyum. İlk SSK girişim 1991’de olup, sigortalılık süresi ve yaşı doldurdum. Ama şu anda prim günüm eksik. Eksik primlerimi borçlanarak emekli olabilir miyim? Güneş Y

Cevap: Sosyal güvenlik kanunlarımızda hangi hallerde borçlanma yapılabileceği tek tek sayılmıştır. Örneğin yurtdışı çalışma süresi, askerlik süresi, doğum vb. Kanunda sayılmayan hallerde borçlanma yapılamıyor. Dolayısıyla sosyal güvenlik sistemimizde eksik primleri borçlanarak emekli olma usulü yok. Maalesef eksik günleri borçlanarak tamamlayıp emekli olamazsınız.


VERGİNİN ÖDENMESİ ZORUNLU

SORU: Af kanununda geriye doğru üç yıllık matrah artırımında bulunmuştum. Ancak vergi dairesinin hesapladığı vergiyi ekonomik nedenlerle ödeyemedim. Dolayısıyla matrah artırımının sağladığı avantajlardan yararlanamıyorum. Ancak hesaplanan vergiyi ödemem gerektiği söyleniyor. Bu doğru mu?

Çünkü yaklaşık 5 yıl önce çıkan af kanununda da matrah artırımında bulunmuş ancak hesaplanan vergiyi ödeyememiştim. Fakat hesaplanan vergi de silinmişti. Şimdi hesaplanan vergiyi alabilirler mi? Bu işte bir yanlışlık yok mu? AHMET S.

CEVAP: 18 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe konan 7143 sayılı ve son olarak 9 Haziran 2021’de yürürlüğe konan 7326 sayılı af kanununda eski af kanunlarına göre farklı bir düzenleme yapıldı ve matrah artırımı yapanların hesaplanan vergiyi ödememeleri halinde, matrah artırımıyla sağlanan vergi avantajını kaybetmelerine karşın, hesaplanan vergi ödenmekle zorunlu tutuldu.

İlk taksit ödeme süresi sonuna kadar matrah artırım talebinizi geri çekme hakkınız vardı. 1 Kasım 2021’e kadar matrah artırımı başvurunuzu geri çekseydiniz, hesaplanan vergiyi ödemezdiniz. Ancak ilk taksit ödeme süresinden sonra matrah artırımı başvurusu geri çekilemiyor. Hesaplanan verginin de ödenmesi zorunlu. Yasal bir düzenleme yapılmadığı sürece hesaplanan vergiyi ödemek zorundasınız.

ASKERLİK BORÇLANMASI YAPARAK EYT’DEN YARARLANABİLİR MİYİM?

Soru: 1975 doğumluyum. Sigorta girişim 10 Nisan 2000 olup 5125 gün primim var. Askerliğimi 1996-1997 yılları arasında yaptım. Askerlik borçlanması yaparsam EYT’den faydalanabilir miyim? VEDAT

Cevap: 18 ay (540 gün) askerlik yaptığınızı varsayarsak, askerlik sürenizi borçlanmanız halinde emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra 235 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 2032’de 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Borçlanmadan sonra 235 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 10 Ekim 2023’ten sonra, emekli olmak için aranan şartlardan sizin gibi sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını sağlayan ve aranan yaşın dolmasını bekleyenleri emekli edecek bir yasa (EYT) çıkarsa, siz de yararlanarak emekli olabilirsiniz. Ortada bir EYT yasa tasarısı dahi yok. Bunlar bizim öngörülerimiz. Sorunuza net cevap verebilmek için yasayı görmek gerekir.

AYLIĞINIZI DÜŞÜRMEYECEK BİR KAZANÇ BELİRLEMELİSİNİZ

SORU: Yaşım 48 olup 4/A sigortalılık statüsüne 4350 gün prim ödemem var. Askerliğimi borçlanırsam, primi tamamlamama 960 gün eksiğim kalıyor. 960 gün eksiğimi 4/B isteğe bağlı sigorta statüsünde ödersem, emekli maaşım 4/A’ya göre çok düşer mi? MUSTAFA

CEVAP: İsteğe bağlı prim ödeyenler, üstünden prim hesaplanan kazanç tutarını; prim hesabına esas kazancın alt sınırı (asgari ücret olup bugün için 3.577,50 TL) ile üst sınırı (asgari ücretin 7.5 katı olup bugün için 26.831,40 TL) arasında kalmak üzere kendileri belirliyor. Ve belirledikleri kazanç tutarı üstünden prim ödüyorlar. Emekli aylığınızın düşmemesi için 4/B statüsünde de 4/A statüsünde prim ödediğiniz kazanç tutarı üstünden prim ödemelisiniz.

Ekrem Sarısu