Eksik, yanlış ya da hatalı SGK geriye dönük düzeltilebilir mi?

Eksik, yanlış ya da hatalı SGK’nızı geriye dönük düzeltebilirsiniz

Çalışanların en büyük problemlerinden biri de ücret, fazla mesai ve diğer kazançları ile çalışma gün sayılarının SGK’ya eksik bildirilmesi veya hiç bildirilmemesidir.

Bu durum çalışanların başta emeklilik aylıkları ile gelirlerinin düşük bağlanması olmak üzere diğer tüm SGK haklarında azalmalara sebep olmaktadır.

Diğer bir sorun ise kişinin çalışmadığı bir iş yerinden sigortalı gösterilmesi ya da fiilî ve gerçek çalışmaya dayanmayan sigortalılık sürelerinin bulunması hâlleridir. Bu hâllerden dolayı emeklilik aylıklarının iptali söz konusu olmaktadır.   

SGK’nın kendiliğinden çalışanların hizmet kayıtlarını düzeltmesi

 Çalışanların; SGK’nın denetim ve kontrolle görevli memurlarınca veya kamu idarelerinin denetim elemanlarınca düzenlenen raporlarda gerçeğe aykırı hizmet kazandırıldığının veya hatalı ve eksik kayıt bulunduğunun tespit edilmesi,

sigortalının prime esas kazançları, gün sayıları ve prim tahsilatına ilişkin bilgilerin hatalı veya eksik aktarıldığının tespit edilmesi veya kesinleşen yargı kararları ile sigortalıya hizmet kazandırılması veya kurum kayıtlarında var olan hizmet veya prime esas kazançların yeniden belirlenmesi... hâllerinde hizmet kayıtlarının düzeltilmesi, iptal edilmesi veya yeni kayıt oluşturulması söz konusu olmaktadır..

Hizmet kayıtlarında yapılacak güncelleme, iptal ve yeni kayıt oluşturma işlemleri, ünite amirinden alınacak olur üzerine, konu ile ilgili bilgisayara giriş yetkisi verilen ünite personelince yerine getirilmektedir. Bu şekilde güncellenen bilgisayar kayıtları, her gün alınacak çalışma listeleri ile karşılaştırılarak mutabakatı sağlandıktan sonra, eski ve yeni kayıtlara ait hizmet dökümlerinin onaylı birer örneği sigortalıların dosyalarında muhafaza edilmektedir. Sigortalı ve hak sahiplerine gelir veya aylık bağlanmadan önce hizmet kayıtları güncellenmektedir.

 Mağdur olmamak için SGK hizmetlerinizi mutlaka kontrol edin

 Her ayın 24’ünde e-Devlet'ten tüm SGK çalışmalarınızı görebilirsiniz. SGK hizmet dökümlerinizde size ödenen ücretlerin brütü üzerinden SGK’ya bildirim yapılması zorunludur.

Ücretlerinizin, fazla mesailerinizin ya da size yapılan diğer ödemeler SGK’ya bildirilmemiş veya eksik gösterilmiş ise size bağlanacak emeklilik aylıkları da düşük olacaktır. Bununla ilgili olarak Alo 170’i arayabilirsiniz. Ya da bir dilekçe ile bulunduğunuz ildeki SGK’ya başvurabilirsiniz. Dilekçe örneğini bizden istemeniz hâlinde size gönderilecektir.

Yapacağınız başvuru üzerine SGK’nın yapacağı denetim ile gerçek kazançlarınız üzerinden geriye doğru hizmetlerinizin düzeltilmesi mümkün olacaktır.

               ***

“Düşüncen fakir ise diğer zenginlikler seni kurtarmaz.”  A. Miandji

  

BAŞIN DÜŞERSE DARA İSA KARAKAŞ’I ARA

 İki eşimin aylığını alabilir miyim?

 "SSK sigortalısı eşim 2009 yılında öldüğünden bana maaş bağlandı. 2011 yılında yeniden evlendiğimden maaşım kesildi. En son evlendiğim Bağ-Kur’lu eşim de 03.01.2019 günü öldü. Her iki eşimden SSK bana maaş verir mi?" Hamiyet Sezgin

Hamiyet Hanım, sigortalının dul eşi evlendiğinde, bağlanmış bulunan ölüm aylığı evlenme tarihini takip eden ödeme dönemi başından itibaren kesilmektedir. Aylığın kesilmesine sebep olan evlenmenin, ölüm veya boşanma nedeniyle son bulması hâlinde, kesilmiş bulunan aylık eşin talebi üzerine yeniden bağlanacaktır.

Sonradan evlendiği eşinin ölümü nedeniyle, ikinci eşinden de ölüm aylığına hak kazanan dul eşe, bu aylıklardan tercih ettiği aylığı bağlanacaktır. Sizin de hesaplama yaptırarak yüksek maaş bağlanacak eşinizden aylık almanız sizin yararınıza olacaktır.

 

920 güne SGK neden ölüm aylığı vermiyor

 

"İsa Bey, eşimin 2004 yılından SSK başlangıcı var. 920 gün primi var. Ama SGK ölüm aylığı bağlanmaz diyor doğru mu?" Cemile Dilekoğlu

Cemile Hanım, ölüm aylığı için 920 gün prim yeterli ancak bununla birlikte 5 yıl sigortalılık süresi de gerekli olduğundan sizlere ölüm aylığı bağlanmamıştır.

Sigortalılık süresi, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile aylık bağlanması için yazılı istekte bulunduğu tarih, ölen sigortalılar için de ölüm tarihi arasında geçen süre olarak dikkate alınmaktadır. Bu bağlamda eşinizin geriye dönük sigortalılık süresi 5 yıl olmadığından size aylık bağlanmaz. Eşinizin varsa yurt dışı çalışması ya da askerliği ile birlikte 1800 güne tamamlayacak şekilde borçlanma yapmanız hâlinde size aylık bağlanması mümkündür.

               ***

Emrah Gök Bey, sadece işitme kaybınızın olması nedeniyle SGK’dan size malullük aylığı bağlanmaz. Malüllük aylığı için %60 oranında SGK sağlık kurulunca malul olduğunuzun tespiti gerekli. SGK’nın esas aldığı listedeki orana göre bu mümkün değildir.

İSA KARAKAŞ

TÜRKİYE