İkale sözleşmesi ile işten ayrılanlar dikkat!

Av. İSMET ÖMER GÜNEŞ

        2013 YILINDA İKALE SÖZLEŞMESİ İLE İŞTEN AYRILANLARIN VERGİ İADESİ ALABİLMELERİ İÇİN SON GÜNLER

İkale sözleşmesi daha önceki makalelerimizde de bahsettiğimiz üzere çalışan ile işverenin anlaşarak iş akdini sona erdirdikleri ve çalışanın bundan doğan haklarının belirlendiği sözleşmelerdir. İkale sözleşmesi uygulamasını daha çok kurumsal şirketlerde özellikle de Türk Telekom A.Ş. gibi telekomünikasyon şirketlerinde, farmakoloji alanında faaliyet yürüten şirketlerde, Türk Hava Yolları A.Ş.'de ya da şirket merkezi yurtdışında olup Türkiye'de de faaliyet gösteren  şirketlerde  görmekteyiz.

         İkale sözleşmesi ile genelde çalışana kıdem ve ihbar gibi yasal tazminatları haricinde ek ödeme , teşvik ödemesi , yardım ödemesi , prim , ikramiye gibi yardım mahiyetinde ödemeler yapılacağı da kararlaştırılır. Bu yardım mahiyetindeki ödemeler her ne kadar gelir vergisine tabi olmamaktaysa da işverenler bu ödemeleri ücret gibi bordroya yansıtmakta ve vergilendirilmesine sebep olmaktadırlar. 
        Bu haksız vergi kesintisine karşı ikale sözleşmesinden doğan alacağa sahip olanların dava açma süresi olan 30 günlük süre içerisinde ya da dava açma süresi geçmişse düzeltme-şikayet başvurusu yapıp bunun üzerine dava açma süresi içerisinde dava açmaları gerekmektedir.
        Dava açma süresi konusunda dikkat edilmesi gereken husus, düzeltme başvurusu yapma hakkının zamanaşımına uğramaması için, vergi kesintisini takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıllık süresinin geçmemiş olmasıdır. Aksi durumda açılacak davalar süreaşımı yönünden ret ile sonuçlanacaktır. 

Dolayısıyla 2013 yılında ikale sözleşmesi ile işten ayrılan ve ikale alacağından vergi kesintisi yapılan vatandaşların vergi kesintilerini iade alabilmeleri için 2018 yılı dolmadan düzeltme-şikayet başvurusunu yapması akabinde de süresi içerisinde davalarını açmaları gerekmektedir.