İşsizlik maaşı alanların emeklilik primi için başvurular başlıyor

İşsizlik maaşı alanların emeklilik primi için başvurular başlıyor!

İşsizlik ödeneği alan sigortalılara bu süreler zarfında İŞKUR tarafından yalnızca genel sağlık sigortası primi yatırılmakta iken, 4447 sayılı Kanuna ilave edilen Ek-7. madde ile bazı şartlar dahilinde ve 90 günü geçmemek üzere emeklilik primi yatırılmasına da imkan sağlanmıştır.


4447/Ek-7. maddede yapılan düzenlemenin ayrıntıları İŞKUR tarafından yayımlanan 24/11/2020 tarihli usul ve esaslarda açıklanmıştır. Yapılan açıklamalar çerçevesinde işsizlik ödeneği alınan sürelere ilişkin emeklilik priminin yatırılabilmesi için;


1-İşsizlik ödeneğine hak kazanmış olmak,


2-İşten çıkış tarihini takip eden en geç 90 gün içinde, 17/11/2020 veya sonraki bir tarihte özel sektöre ait işyerinde ve işsizlik ödeneği alınan dönem içerisinde işe girmek,


3-İşe girdiği tarihten itibaren en az 12 ay süreyle hizmet akdine tabi olarak kesintisiz çalışmak,


4-Emeklilik priminin yatırılması için SGK’ya başvuruda bulunmak Gerekiyor.


Yine aynı usul ve esaslara göre;


- 4447/Ek 7. maddesinin yürürlük tarihinden (17/11/2020) itibaren ve işe giriş tarihinden 12 aylık süre dolmadan yapılan başvurular dikkate alınmamaktadır.


-“12 aylık hizmet akdine tabi olarak kesintisiz çalışma" şartının sadece aynı özel sektör işyerinde sağlanması zorunlu değildir. Ara verilmemiş olmak kaydıyla özel sektöre ait başka işyerlerinde yapılan çalışmalarda da bu şart sağlanmış kabul edilmektedir.


-"12 aylık hizmet akdine tabi olarak kesintisiz çalışma" şartının sağlanmasında 12 aylık süre zarfında 360 gün süreyle işsizlik sigortası prim bildirimi yapılmış olması gerekiyor. Ancak, ay içerisinde "01-İstirahat" eksik gün nedeniyle prim bildirilmeyen süreler, 12 aylık süre içinde kesintisiz çalışma şartının sağlanmasında ihlal sayılmamaktadır.


Emeklilik primi kimler adına ne kadar süreyle ödenecek?


Emeklilik primi ödenecek gün sayısı, sigortalının işten ayrıldığı tarih ile işe giriş tarihi arasında geçen süre kadar olacak ve her halükarda 90 günü aşamayacaktır.


Ayrıca bu süreler zarfında ödenecek emeklilik primi, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden, başka bir ifade ile asgari ücret üzerinden yatırılacak ve prim ödenen süreler 4/a kapsamında hizmet olarak değerlendirilecektir.


Uygulamadan kimler yararlanamaz?


Sözkonusu uygulamadan işsizlik ödeneği almaya hak kazanmış olmalarına rağmen;


1-İşten ayrıldığı tarihi izleyen 90 günlük süre sonrasında işe giren sigortalılar


2-17/11/2020 veya sonrası bir tarihte işe girmesine rağmen işe girdiği tarihten itibaren 12 aylık süre dolmadan işten ayrılan sigortalılar (başka bir işyerinde ara vermeden çalışmaya başlayanlar hariç)


3-17/11/2020 veya sonrası bir tarihte işe girmesine rağmen 12 aylık süre zarfında “01-İstirahat” eksik gün nedeni dışında başka bir eksik gün bildirimi yapılmış sigortalılar


4-İşten ayrılış tarihini izleyen 90 günlük süre içinde, ancak 16/11/2020 ve öncesinde işe girmiş sigortalılar


5-Şartları sağlamalarına rağmen SGK’ya başvuruda bulunmamış sigortalılar Yararlanamazlar.


Ne zaman başvuruda bulunulması gerekir?


Usul ve esaslarda 17/11/2020 veya sonraki bir tarihte işe giren ve şartları sağlayan sigortalıların 12 ay kesintisiz çalıştıktan sonra başvuruda bulunmaları gerektiği belirtildiğinden başvuruların işe giriş tarihinden itibaren 12 aylık süre geçtikten sonra yapılması önem arz etmektedir.


Örneğin 25/9/2020 tarihinde iş akdi feshedilen ve işsizlik ödeneği almakta iken 19/11/2020 tarihinde işe giren sigortalının 20/11/2021 tarihinden itibaren başvuruda bulunması mümkün olmakla birlikte, 2021/11.aya ait MUHSGK 26/12/2021 tarihine kadar verilebileceğinden, 20/11/2021 tarihinde başvuruda bulunulsa bile yasada öngörülen şartların sağlanmış olup olmadığı 2021/11. aya ait MUHSGK verildikten sonra değerlendirmeye alınabilecektir.


Diğer taraftan başvurularla ilgili yasada zamanaşımına süresine yer verilmediğinden işe giriş tarihten sonraki 12 aylık süre geçtikten sonra 2-3 veya 5 yıl sonra, hatta 12 aylık süre geçip işten ayrıldıktan sonra dahi başvuruda bulunulması mümkündür.


Başvurular nereye, nasıl yapılacak?


Başvuruların işe giriş tarihini izleyen 12 aylık süre geçtikten sonra SGK’ya yapılması gerekmekle birlikte, bu kapsamdaki başvuruların işyerlerinin bağlı bulunduğu SGM’lere mi, il müdürlüklerine mi yoksa elektronik ortamda mı yapılacağı konusunda bir açıklama yapılmamıştır.


Dolayısıyla, başvurular için SGK tarafından yapılacak açıklamaların beklenilmesi isabetli olacaktır.


Eyüp Sabri Demirci

https://www.karar.com/yazarlar/eyup-sabri-demirci/issizlik-maasi-alanlarin-emeklilik-primi-icin-basvurular-1591196