Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununda Köklü Değişiklikler

KDV Kanununda Köklü Değişiklikler

Değerli okurlar, bilindiği üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçen haftalarda KDV kanununda sadeleştirmeye gidildiği ve devrim niteliği taşıyan bazı düzenlemelerin yapıldığını içeren bir açıklama yapılmıştır.

Bu hafta bu çalışma ile ilgili tarafımıza gelen çeşitli kaynaklardaki bilgileri derleyip size aktaracağız.

MAL VE HİZMET TESLİMLERİNDE KDV ORANLARINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLİYOR

Çalışmanın en önemli ayaklarının başında mal ve hizmet teslimlerinde KDV oranlarında değişikliğe gidiliyor olması gelmektedir. Bilindiği üzere mevcut uygulamada KDV 1,8, ve 18 oranları yürürlüktedir. Yapılan çalışmalarda KDV oranlarının tespitinde toptan ve perakende teslim ayrımına gidilmek suretiyle yekpare bir oranın belirlenmesi gündemde. Yine temel gıda ve giyime ilişkin teslimlerde %1 KDV oranının uygulanması üzerine çalışılıyor.

YENİ BİR KDV ORANI GELİYOR. YÜZDE SIFIR KDV ORANI

KDV Kanununun 28. Maddesinde Cumhurbaşkanına KDV oranını %1’e kadar düşürmeye yönelik yetki verilmiştir. Yeni düzenlemede bu yetkinin %0’a kadar verilebileceği gündemde. Böylece bazı mal veya hizmet teslimlerinde KDV oranı doğrudan yüzde sıfır belirlenebilecektir.

İSTİSNALARIN SAYISI AZALTILACAK

KDV Kanununda istisnaların sayısı o kadar fazla ki istisnaları düzenleyen maddelerde harf dahi kalmamıştır. Mesela 17/4-z den sonra ne gelecek merak konusu. Hal böyle olunca, yukarıda da bahsetmiş olduğumuz üzere, Cumhurbaşkanına KDV oranını %0 ‘a kadar indirme yetkisi verilerek bir çok istisnanın istisna kapsamından çıkarılmasının önü açılacaktır. Böylece istisnalarda yer alan teslim ve hizmetlerin KDV oranı %0’dır denilerek istisnalarda da bir sadeleştirmeye gidilmesi hedeflenmektedir.

KDV İADELERİNİN HIZLANDIRILMASI

Kanundaki en önemli değişikliklerden biri de KDV iadelerinin hızlandırılmasıdır. Ancak iade sürecinin nasıl hızlandırılacağı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Maliye İdaresine önerilen öneriler arasında en dikkat çekici olanın yüklenilen KDV sisteminin kaldırılması gelmektedir. KDV iade sistematiğinde şirketler %18 KDV nin ortalama %9-11’ini yüklenmektedir. Satış faturaları üzerinden hesaplanan belli bir orandaki KDV nin doğrudan şirketlere iade verilmesi önerisi bize de mantıklı gelmektedir. Yüklenilen KDV de yer alan ve çok düşük tutardaki birçok teslim ve hizmetin kontrol raporlarında çıkması iadeyi alan şirket için ciddi zaman kaybına neden olmaktadır. Bu durum hem Maliye İdaresindeki iş yükünü önemli bir düzeyde azaltacak, hem iadeyi alan şirket nezdindeki iş yükünü azaltacak hem de iadeniz hızlıca verilmesi hasebiyle firmaların finans dengesini de koruyacaktır.

KDV Kanunundaki yeni düzenleme için yoğun bir şekilde mesai harcandığını biliyoruz. Özellikle içinden artık çıkılmaz bir hal alan istisnaların sayısının azaltılması, KDV oranlarında yekpare bir oranın belirlenmesi ve iade sürecinin hızlandırılması gerçekten de devrim niteliği taşıyan bir düzenleme olacağa benziyor.

Yazının tamamına buradan ulaşabilrsiniz 

Dr. Koray Ateş

Kaynak: http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/koray/0431/