KİRA GELİRİ BEYANAMESİ VERMEK ZORUNDA KALABİLİRSİNİZ

MEMDUH ÖZCAN SMMM BAĞIMSIZ DENETÇİ

KİRA GELİRİ BEYANNAMESİ VERMEK ZORUNDA KALABİLİRSİNİZ

Okuyucularımızdan Gelen bir soruda ; 

Dayım yeterli gelire sahip değil. Yaşamını zar zor sağlıyor Kendisini çok severim.  Acıdığım için iyilik olsun diye boş olan dairemi (mesken) oturması için tahsis ettim. Bir kuruş almadım. 

Bu günlerde Gelir vergisi beyannamesi konuşuluyor. İşyerimdeki Muhasebeciye sordum Beyanname vermek zorundasın diye cevap verdi. Anlamadım para almıyorum ki,  Ne vergisi?  Akrabam sonun da ne yapacağımı bilmiyorum….

Okurumuzun kendine göre Para almadım gibi bir savunması var ama Vergi Kanunları böyle düşünmüyor. 

Kira alınmasa veya alınan kira Emsal Kira bedeli hesaplamasından düşük olması halinde verginin nasıl hesaplanacağı yönünde bir düzenleme mevcut.

EMSAL KİRA BEDELİ 

Madde 73 
Emsal Kira Bedeli Esası
(2361 sayılı Kanunun 50'nci maddesiyle değişen başlık)

Madde 73 – (3239 sayılı Kanunun 56'ncı maddesiyle değişen fıkra) 

Kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır. 

Bina ve arazide emsal kira bedeli, yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen vergi değerinin % 5'idir.

Diğer mal ve haklarda emsal kira bedeli, bu mal ve haklarının maliyet bedelinin, bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanunu'nun servetlerin değerlendirilmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin % 10'udur.

Başka bir anlatımla,

Meskeninizin Belediyedeki Emlak Vergisi Matrahının % 5 i artık sizin En az ödemeniz gereken Kira Geliri beyanınız olacaktır.

Dayınıza tahsis ettiğiniz mesken için beyanname verip çıkan vergiyi ödemek zorundasınız. 

Emsal Kira Esasından  Muaf olanlar ise 

1. Boş kalan gayrimenkullerin muhafazaları amacı ile  bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması;

2. (3239 sayılı Kanunun 56'ncı maddesiyle değişen bent) Binaların mal sahiplerinin usul, füru veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi (Usul, füru ve kardeşlerden herbirinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmiş ise bu konutların yalnız birisi hakkında emsal kira bedeli hesaplanmaz. Kardeşler evli ise eşlerden sadece biri için emsal kira bedeli hesaplanmaz.);

3. Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi.

4. (3239 sayılı Kanunun 56'ncı maddesiyle eklenen bent) Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalarda.

Yani Baba-Anne-Kardeşlerin kullanımına verilen meskenlerde Emsal Kira bedeli esasına göre beyanname verilmez ama,
Kaynananın kullanımına bırakılan Meskenlerde Emsal Kira Bedeline göre beyanname vermeniz ve hesaplanan vergiyi ödemeniz gerekecektir.

Saygılarımla,

09.03.2021

Memduh ÖZCAN

SMMM BAĞIMSIZ DENETÇİ

[email protected] 

Kaynak:
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu
GİB.-Mevzuat