Kısa çalışan, istifa edip işsizlik maaşı alabilir mi?


Kısa çalışan, istifa edip işsizlik maaşı alabilir mi?

İstifa eden, emeklilik nedeniyle işten ayrılan işçi prim şartlarını sağlasa da işsizlik maaşı alamaz. Ancak bunun bir istisnası var. Kısa çalışmaya gidilen işyerindeki işçi istifa etse de işsizlik ödeneği alabiliyor.

Kısa çalışma uygulaması koronavirüs salgını süresince çok önemli bir rol üstlendi. 3 milyondan fazla kişiye kısa çalışma ödeneği ödendi ve bu kişilerin iş ilişkisinin devamı sağlandı. Koronavirüs nedeniyle kısa çalışma başvuruları kolaylaştırılmış şartlarla 25 Mart'ta başlamıştı. 30 Haziran tarihinde koronavirüs nedeniyle kolaylaştırılmış şartla kısa çalışma süreci tamamlanacak. Bu süreç sonunda kısa çalışmadaki işçiler yeniden işsizlik maaşı hak etmeden önce her ne nedenle işten ayrılırlarsa ayrılsın işsizlik maaşı alabilecek.

İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için prim şartları yanında işten çıkış nedeni önemli. Prim şartlarını sağlayan bir işçi işten çıkış nedeni işsizlik sigortasından maaş almaya uygun değilse işsizlik maaşı alamaz. İstifa eden, emeklilik nedeniyle işten ayrılan, istifa eden işçi prim şartlarını sağlasa da işsizlik maaşı alamaz. Ancak bunun bir istisnası var. Kısa çalışmaya gidilen işyerinde kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanan işçi, aynı zamanda işsizlik sigortasından maaş almaya da hak kazanmış olduğu için kısa çalışma sonunda istifa etse ya da işsizlik maaşı hak etmeyecek bir şekilde işten ayrılsa bile işsizlik ödeneği alabiliyor.

PRİM GÜNÜNÜ KONTROL EDİN

Kısa çalışma uygulamasındaki prim şartları, koronavirüs nedeniyle yapılan başvurularda kolaylaştırılmıştı. Bu nedenle koronavirüs nedeniyle kısa çalışmaya gidilen işyerlerinde kısa çalışma ödeneği alan işçilerin tamamı aynı zamanda işsizlik maaşı almaya hak kazanmış değiller. Bu kişilerin istifa ederek ya da işsizlik sigortasından maaş alamayacak şekilde iş sözleşmeleri sonlandırıldıktan sonra işsizlik sigortasından maaş almaları mümkün değil. Çünkü bu kişiler kısa çalışma başlangıç tarihinde işsizlik maaşı hak etmiş durumda değiller. Dolayısıyla bu şekilde işsizlik maaşı almak isteyen kişilerin kısa çalışma ödeneği başlangıç tarihinden önceki 3 yıl içerisindeki prim sayılarını kontrol etmeleri çok önemli.

KIDEM TAZMİNATI SORUN OLABİLİR

Kısa çalışmaya gidilen işyerlerinde istifa edip işsizlik maaşı almak isteyen işçilerin kıdem tazminatı riske girebilir. İşveren istifa etmek isteyene yasal yoldan kıdem tazminatı ödeyemez. Bu nedenle işçi ve işverenin anlaşarak sözleşmesini feshetmesi gerekir ancak bu da fesih yasağı nedeniyle mümkün değil. Bu hakkını kullanacak kişilerin aynı zamanda kıdem tazminatı alabilecek bir gerekçeleri de varsa bunu kullanmaları yerinde olur. Örneğin kadın işçinin evlilik tarihinden itibaren bir yıl geçmemişse, 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişilerin de 15 yıl ve 3.600 gün primleri varsa kıdem tazminatı da riske girmez.

Okan Güray Bülbül