Matrah artırımında ödeme yapmayanlar incelenebilecek

7143 Yapılandırma Matrah ve Vergi Artırımında Ödeme Yapmayanlar İncelenecek

Son günlerde 2013 ila 2017 yılları için matrah artırımında bulunan gerçek ve tüzel kişiler hakkında sahte belge kullanma fiili iddiasıyla ilgili yılların defter, kayıt ve belgeleri incelemeye çağırılmaktadır.(VUK mad. 134)

Bilindiği üzere, 7143 sayılı Yasa matrah ve vergi artırımı ön görmüş olup, Yasa’nın 5. Maddesine göre ilgili vergi türleri için matrah ve vergi artırımında bulunanlar hakkında vergi incelemesi yapılamayacaktır. Matrah ve vergi artırımında bulunanlar eş zamanlı olarak Yasa’da ön görülen süreler içerisinde ödemelerini yapmak zorundadırlar. Ödeme yapılmaz ise vergi incelemesi devam eder.


2013 ila 2017 yılları ile ilgili matrah ve vergi artırımı yapanlar için vergi incelemesi bitirilmemiş ise 31 Temmuz 2018 tarihine kadar bu işlemlerin yani vergi incelemesinin bitirilmesi zorunlu idi. İnceleme bu tarihe kadar tamamlanmadı ise artık devam ettirilemez.


Yasa 18 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış olu, vergi incelemeleri de 31.07.2018 tarihine kadar sonuçlandırılması gerekmekte idi. Gelelim asıl soruna;


Matrah ve vergi artırımında bulunan mükellefler hakkında 2013 ila 2017 yılları için matrah artırıp ödeme yapmışlar ise sorun yoktur. Ancak, yine bu yıllarla ilgili sahte fatura kullanımı var ise VUK mad. 367 kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunularak buradan Asliye Ceza Mahkemesinde kamu davası açılabilecektir. (Bkz: 7143 sayılı Yasa mad. 5/13) Bu gibi mükellefler hakkında 3 yıl 3 aydan başlayan hapis cezaları ile cezalandırılmaları iddianameleri ile istenilmektedir.


Bilindiği gibi, matrah artırımını yapmış olmak defter ve belge ibraz edilmesine mani değildir. Matrah artırımı yapılarak ödemede gerçekleştirilmiş ise bu yıllarla ilgili vergi müfettişleri defter, kayıt ve belge ibrazı talep edebilir.( Bkz: 7143 sayılı Yasa ve bağlı Genel Tebliğler)


Sonuç olarak, mal veya hizmet satın alınan ve 2013 ila 2017 yılları için sahte belge düzenleyicilerinden faturaları kayıtlarına alan ve matrah artırımı yapmış olan mükellefler için inceleme ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunma olasılığı devam etmektedir. Sahte belge düzenleme konusunda ilgili firmalar için (Düzenleyici firmalar) vergi tekniği raporu düzenlenmiş olması zorunludur. Başka bir ifade ile Maliye Bakanlığı kayıtlarında söz konusu düzenleyici firmalar hakkında VTR düzenlenmiş olması gerekmektedir.

Dr. Mustafa ALPASLAN

www.hukukihaber.net