Muhasebecilerden mücbir sebep, mali tatil ve yeşil pasaport talebi

Serbest Muhasebeci mali müşavirlerden mücbir sebep, mali tatil ve yeşil pasaport talebi 

BSMMMO Başkanı Doğan Yılmaz, basın açıklamasında yer alan mesleki sorun, talep ve önerilerini şöyle sıraladı:

MÜCBİR SEBEP VE MALİ TATİL

“Meslektaşlarımız, hastane yataklarında yatarken, evladını, annesini, babasını mezara yeni koymuşken, yeni doğum yapmışken bile beyanname ve bildirim göndermek zorunda kalmaktadırlar. Vergi mevzuatımız maalesef ölümü bile mücbir sebep olarak görmemektedir.

Bu sebeple, mükellefler için geçerli olan mücbir sebep halinin meslek mensupları için de geçerli olması sağlanmalıdır. Hali hazırda mevcut olan mali tatil, gerçek bir tatil olmaktan çok uzaktadır. Mali tatilin, gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması gerekmektedir. Kamu kurumlarınca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır. Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir. Dördüncü dönem geçici vergi beyanı kaldırılmalıdır. Serbest meslek geliri, Gelir Vergisi Kanunu’na göre tahsilat esasına bağlı olmasına karşın, Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre hizmetin ifa edilmiş olmasından dolayı tahakkuk esasına bağlı tutulmuştur.  Serbest meslek geliri Katma Değer Vergisi Kanunu yönünden de tahsilat esasına bağlanmalıdır.”

 “YEŞİL PASAPORT İSTİYORUZ”

Kamu idaresi bürokrasisinden de yeni dönemde paydaş anlayışı ile hareket etmelerini beklediklerini vurgulayan Doğan Yılmaz, özellikle meslek örgütlerine bakış açılarının değişmesini, meslek örgütlerinin taleplerinin dikkate alınarak işbirliği ortamının tesis edilmesini talep ettiklerini kaydetti. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son dönemlerde özellikle avukatlık hizmetleri üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve belirli kıdeme sahip olanlara yeşil pasaport verilmesi yargı reformunun bir parçası olarak kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Serbest meslek gelirleri üzerindeki vergi yükü sadece avukatların değil tüm serbest meslek erbabının sorunudur.

Öte yandan, küreselleşsen dünyada avukatlık hizmetlerinde olduğu kadar yabancı sermaye ile birebir çalışan meslek mensuplarımızın da yeşil pasaporta ihtiyaçlarının olduğu açıktır. Bu sebeple yapılacak reformların sadece bir gruba hasredilmemesi ve tüm serbest meslek erbabı düşünülerek düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle Meslek Yasamızın 30. yıldönümünü kutluyor, mesleki taleplerimizin yerine getirilmesini temenni ediyorum.”

BURSA SMMM ODASI BASIN BÜLTENİ