MUHASEBECİLERE YAPILAN AYRICALIK!

MALİ MÜŞAVİR VE MUHASEBECİLERE YAPILAN AYRICALIK!...

Corona Mı? Geçici Vergi Mi?...

Geçici vergiye feda edilmek üzere tanınan sokağa çıkma muafiyetini nasıl okumamız gerekiyor?

Kimse sokağa çıkamazken muhasebeciler olarak bizim ayrıcalığımız var diye göbek mi atalım?

Ölüm müfrezesi olarak sahaya sürüldük diye karalar mı bağlayalım...

Çok iddialı konuştuğumuz zamanlar olur. Örneğin "ben artık hiç bir şeye şaşırmam deriz". Deriz de bunu söylerken Türkiye'de yaşadığımızı unuturuz. Bu güzel ülkede yaşayıp ta her an yeni bir şaşkınlık yaşamamak mümkün mü? Halkını son derece olayların içinde tutan son derece interaktif bir ülke olduğumuzu kabul edelim. 

Geçici Vergi Beyanları yapılabilsin diye SMMM ve YMM'ler sokağa çıkma yasağından muaf tutuldu. Bu önemli!

2019 yılının son günlerinde maalesef bu CORONA virüsü denilen illetle tanıştık. Zaman ilerledikçe gösterilen dünya haritasında çevremizdeki bütün ülkeler kıpkırmızı (virüslü) gösterilirken ortada yemyeşil coronasız güzel ülkem görünüyordu. Olay bir müddet GEN'lere falan bağlandı bize gelmeyeceği söylendi. Ama ülkede gerçek bilim adamları da yok değildi hani. Karşı açıklamalar yapmakta da geç kalmadılar "  her ülke bu virüsle tanışacak" açıklamasını yaptılar.  Ve dedikleri gibi de çıktı 11 MART tarihinde biz de bu virüsle tanışmış olduk.Kafir bu arada isim değişikliği de yapmış ve adını COVİT-19  olarak değiştirmişti.

Hiç fark etmezdi biz tedbirliydik taa 1930 larda kurulmuş olup  halen faaliyette olan (bu hastalık dolayısıyla biz kurduk diyenlere inanmayın) "BİLİM KURULUMUZ" görevi başındaydı.  Bilim kurulu gerekli düzenlemeleri yapıyor, ilgili bakanlıklara gerekli uyarılarda bulunuyor ve virüsün yayılmasını mümkün olduğu kadar önlemeye çalışıyordu.

- 65 yaş ve üzerinin virüs üretme merkezi olarak açıklanmasını, 

- Gece yarısına iki saat kala gece yarısı sokağa çıkma yasağı ilan edilecek açıklaması yapılıp yüz binlerce insanın maske, sosyal mesafe gibi unsurları hiçe sayarak cola, luppo veya aracına akaryakıt almak üzere sokaklara taşmalarını bir kenara bırakıp yapılan açıklamaların mesleğimize yansımalarına bakmak istiyorum.

Yasaklar başladığında TÜRMOB başkanımızın ekonominin çarklarının kopmaması için meslektaşlarımız ne gerekiyorsa yapacaklardır şeklindeki açıklamaları, kısa çalışma ödeneklerinin meslektaşlarımız tarafından hazırlanması önerilerini de ileri sürmesiyle meslektaşlarımızın "İNTİHAR KOMANDOSU" olarak görev yapacaklarını anlamış olduk. 

İşimiz müşterilerimizin faturalarını toparlamak, tasnif etmek, klase etmek ve kaydetmek suretiyle muhasebe yapmak ve neticesinde beyannameleri vererek, tahakkuk fişlerini alıp müşterilerimize ulaştırmak olduğundan virüsle karşılaşma şansımız sağlıkçılar kadar değilse de ikinci sırada yer alacak meslek mensuplarıyız.

Korka korka da olsa Mart ayında verilmesi gereken Şubat beyannamelerini verdik. Gelir vergisi beyannamesine bir ay uzatma alınabildi. Onu da verdik. Sonrasında Mart, Nisan, Mayıs beyannameleri 27 TEMMUZA  ödemeleri de Ekim, Kasım, Aralık ayına kadar uzatıldı. Kurumlar vergisi beyannamesi ise Haziran ayına ertelendi.

Bu arada değişik illerden bu illet nedeniyle şehit verdiğimiz 8 Mali Müşavir arkadaşımızı da rahmetle anıyorum. 

Bilim kurulunun aldığı tedbirler doğrultusunda bütün işyerleri kapandı,  65 yaşından yukarı olanlara çalışma ve sokağa çıkma yasağı getirildi. Dolayısıyla Mart ayı evraklarını müşterilerimizden alamadık ve KDV beyanlarını yapamadık. 65 yaş ve üzeri bu mesleği icra eden arkadaşlarımız hiç bir şey yapamadı.  Her ne kadar büyüklerimiz "elektronik ortamda veriyorlar" diye bilimsel bir açıklama yapsa da fiili olarak elimize gelmeyen faturaları muhasebeleştirme imkanımız olmadı.

Şimdi ise gelinen noktada Ocak-Şubat-Mart 2020 aylarına ait birinci dönem geçici vergi beyannamelerini 17 Mayıs tarihinde vermemiz gerekiyordu.   Ancak Mart KDV beyannamesi yapılmadan, dahası 2019 yılı kurumların kurumlar vergisi beyannamesi verilmeden, karı, zararı netleşmeden, mahsupları, indirimleri sonuçlanmadan 2020 yılının ilk üç ayına ait Geçici Vergi Beyannamesi verilebilir mi?  Verilebilirmiş, bir de Mali Müşavir camiasına kıyak yapıldı süre 28 MAYIS'a ertelendi. Daha ne olsun?

Sağ olsun Hazine ve Maliye Bakanımızın Geçici vergi beyannamelerini verebilmemiz için bizlere her türlü kolaylığı gösteriyor ve her türlü ayrıcalığı da sağlıyor olması mesleğimize ve bizlere vermiş olduğu önem bakımından ayrı bir gurur kaynağımız. Kimsenin sokağa çıkamadığı 16-17-18 ve 19 mayıs günlerinde serbestçe bürolarımıza gidebileceğiz, beyannamelerimizi hazırlayıp yüce devletimizin 91,70 Lira pul paralarını almasını sağlamış olacağız. Hatta bu sürenin 31 Mayıs tarihine kadar da uzatılacağı bilgisi de verilmiştir.

Bu virüsle, bizde ortaya çıktığı Mart ayından beri inişli çıkışlı ama diğer ülkelerden farklı bir ilişkimizin olduğu inkar edilemez. 

- Bir kere bu virüs biz mali müşavirlere bulaşmıyor,  her koşulda beyanname yapmamıza izin veriyor.

- Haftanın beş günü bulaşmıyor, hafta sonu iki gün sokağa çıkma yasağı ilan edilmezse allah muhafaza toplu katliam yapıyor.

- Resmi bayramlarda iyice saldırganlaşıyor. Sokağa çıkma yasağı ilan edilmezse halimiz nice olur kestiremiyorum.

- 20 yaş altı çalışanlara bulaşmıyor, çalışmayanları korumak için yasak getiriliyor.

- Caddelerde, yollarda, sokaklarda yürüyene bulaşmıyor,  parklarda, deniz kenarında, sahillerde ölüm kol geziyor.

- Camilerde toplu namaza tahammülü yok, AVM'ler etki alanının dışında.

- Mecliste bulaşan, fabrikalarda bulaşmayan özelliğe sahip.

Mesleğin geleceğini kurmak ve meslektaşlarımızın haklarını korumak üzere kurulmuş tüm Mali Müşavir Oda yönetimleri ve çatı örgütümüz TÜRMOB şunu biliyoruz ki "hiç bir iş yapmamış olan için zor iş yoktur"  Biliyorum ki sizler mesleğin içinden geliyorsunuz. Bir çok şikayetimizi yıllardır dile getiriyoruz, çözülemiyor, rahatsızız ama bu defa ki CAN PAZARI. Daha kaç arkadaşımızın, kaç meslektaşımızın bu uğurda şehit olması gerekiyor ki açıklanan tedbirlere bizler de dahil olabilelim. 

Maliyeler kısıtlı olarak hizmet veriyor. Götürdüğümüz dilekçeleri almıyorlar, işlem yapamıyoruz. Peki bizim bürolarımız neden açık olmak zorunda?

* Geçici vergiye feda edilmek üzere tanınan sokağa çıkma muafiyetini nasıl okumamız gerekiyor 

 * Kimse sokağa çıkamazken bizim ayrıcalığımız var diye göbek mi atalım 

 * Ölüm müfrezesi olarak sahaya sürüldük diye karalar mı bağlayalım.

Canip ASLAN
SMMM Bağımsız Denetçi