MUHTAÇ YAŞLILIK AYLIĞI ARTTI

VEDAT İLKİ Sosyal Güvenlik Uzmanı

MUHTAÇ YAŞLILIK AYLIĞI ARTTI

VEDAT İLKİ

Sosyal Güvenlik Uzmanı

[email protected] 


Ülkemiz de bu  yıl 18–24 Mart tarihleri arası "YAŞLILARA SAYGI HAFTASI" olarak kutlanmaktadır.

Bu haftayı yaklaşan yerel seçim telaşı içinde kutluyoruz.Huzurevleri ziyareti ile gönüllerini almaya gayret ediliyor.

Yaşlılık aslında asırlık çınarların bize göre bilgeliğidir.Yaşadığımız toplumda çok özel bir yeri vardır.Yaşlılarımız dün ile bugün arasında bize iletişim sağlar.Yaşadığımız yüzyılın canlı tanıkları olduğu için deneyim,bilgileri ile arşiv vazifesi görür.Kısacana onlar bizim geçmiş ile gelecek arasında bağlantı kurduğumuz köprülerimizdir.
Yaşlılarımız kültür birikimlerini,değerlerini geleceğe taşıyan değerli varlıklarımızdır.Bundan dolayı yaşlı çınarlarımıza gerekli önemi vermeliyiz.Yaşamla bütünleştirmeliyiz,hayata bağlılıklarını artıracak önlemler almalıyız.

Yılların tecrübesini kırlaşan saçları arasında saklayan tecrübeleri ile gençlere yol gösteren kimselerdir yaşlı yurttaşlarımız.
Bir çoğu çalışma hayatından kopsa bile çoğu zaman seminer ve konferanslar da bu ak saçlı bilgelerin tecrübelerini gençlerle paylaştıklarında yapacağımız işlere rehber oluyorlar. 
Onlar için aslında klasikleşmiş bir deyim var. 
''Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır.'' 

Gerçekten doğru söylenmiştir. 
Yaşlılık da geçen dönemleri itibar gerektirmektedir.Bu aynı zamanda onlara olan bir minnet borcumuzdur. Yaşlanan yurttaşlarımızın toplumla bütünleşmesi, daha aktif olması ve yaşama bağlı kılınmaları gerekir. 
Devlet tarafından yaşlılarımızın devlete yaptıkları hizmetlerinden dolayı; 

-Yaşlandıkları ve bakıma muhtaç oldukları dönemde ömürlerinin sonuna kadar insan onuruna yakışır bir şekilde bakım talep etme hakları vardır. 
-Ailelerinden ve çocuklarından bu hizmetleri çeşitli nedenlerle alamayanlara bu hizmetleri şartlar ölçüsünde Devlet tarafından verilmelidir. 

Devletin bir görevi de sosyal politikalar üreterek bakıma muhtaç yaşlılar için özel programlar oluşturmalıdır. Bakıma muhtaç yaşlılarımıza, terk edilmiş ve kimsesizlik duygusu yaşatmamayı hedeflemelidir. 

Anayasa Hukukunda; 
Sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gerekenler kısmında'' Yaşlılar, Devletçe korunur. Yaşlılara Devlet yardımı ve sağlanacak diğer haklar ve kolaylıklar kanunla düzenlenir. Bu amaçlarla gerekli teşkilat ve tesisleri kurar veya kurdurur.''(Madde:61) 
 

 

2019 Yılında 2022 sayılı Kanununa göre muhtaç yaşlılık aylığı artmıştır.Primsiz ödemelerden biri olup,sosyal yardım olarak hazineden karşılanan ödemedir.

Ø     Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık almayacak,

Ø     Uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışmayacak,

Ø     Nafaka bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olmayacak,

Ø     24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe

AYLIK MİKTARI

1/1/2019-31/12/2019  tarihleri arasındaki aylık ödeme dönemlerinde (5.253),gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.

(686,03 TL ÖDENİR)+%5 Ek Ödeme ilave edilir,aylık olarak ödenir.

GELİR TESTİ 609,68 TL AZ OLACAK!

Bu kapsama girenlerden, her ne nam altında olursa olsun kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz.

65 yaşın tespitinde, doğum tarihlerinde yapılmış düzeltmeler nazara alınmaz.

SSYDV ;

Yaşlı aylığında kişi başına düşen ortalama aylık gelir, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle hesaplanır. Yönetmeliğin Sekizinci fıkranın (a) bendinde sayılan gelir, servet ve benzeri unsurlardan sadece aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşine ait olanlar hesaplamaya dâhil edilir. Kişi başına düşen ortalama aylık harcama tutarı hesaplaması ise sekizinci fıkranın (ç) bendine göre belirlenen hanenin toplam harcamasının, aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşine tekabül eden oransal karşılığı dikkate alınarak yapılır. İkamet edilen konutun emsal kira bedelinin gider olarak düşülmesinde kira bedelinin aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşine tekabül eden oransal karşılığı dikkate alınır.

2022 sayılı Kanun uyarınca bağlanan aylıklar kişinin rızası olsa bile haczedilemez, başkasına devir ve temlik edilemez.

5 yıl saklanır

Sosyal Güvenlik Kurumu (Mülga) Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğünden devralınan arşivde yer alan dosyalar gerekli görülmesi halinde Bakanlık tarafından ilgilinin ikametgâhının bulunduğu yer Vakfına gönderilir. Gönderilen dosyalar aylığın kesilmesini izleyen yılın başından itibaren 5 yıl boyunca mevzuatı gereğince muhafaza edilir.