SGK'dan İşveren vekili ve Muhasebecilerle ilgili önemli yazı

SGK'dan İşveren vekili ve Muhasebecilerle ilgili önemli yazı

İşveren Tarafından Vekalet Verilen Meslek Mensubu veya Üçüncü Kişiler İşveren Vekili Değildir

Sosyal Güvenlik Kurumu yayımlanmış olduğu 23.10.2017 tarih 5334801 sayılı Genel yazıyla, işverenler tarafından işveren vekili yetkisi verilmediği halde, sadece e-sigorta kullanıcı kodu almaya ve kullanmaya vekaletname ile görevlendirilmiş kişilerin işveren vekili olarak yapılan kayıtlarının düzeltilmesi gerektiğini açıklamıştır.

İŞVEREN VEKİLİ, İŞVEREN VEKİLİNİN SORUMLULUKLARI VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Sosyal Güvenlik Kurumunun bazı ünitelerince e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresi almak için işverenlerin yetki verilmesini talep ettiği e-Sigorta kullanıcılarının, aynı zamanda işveren vekili olarak görevlendirmediği halde, işveren vekili olarak tescil ekranına işlendiği görülmektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 12’nci maddesinin ikinci fıkrasında, “İşveren adına ve hesabına, işin veya görülen hizmetin bütününün yönetim görevini yapan kimse, işveren vekilidir. Bu Kanunda geçen işveren deyimi işveren vekilini de kapsar.” Ayrıca; 4857 sayılı İş Kanunu’nun ‘tanımlar’ başlıklı 2’nci maddesinde de, “İşveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimselere işveren vekili denir. İşveren vekilinin bu sıfatla işçilere karşı işlem ve yükümlülüklerinden doğrudan işveren sorumludur. Bu Kanunda işveren için öngörülen her çeşit sorumluluk ve zorunluluklar işveren vekilleri hakkında da uygulanır. İşveren vekilliği sıfatı, işçilere tanınan hak ve yükümlülükleri ortadan kaldırmaz.” hükümlerine yer verilmiştir.

İşverenin aynı anda birden çok kişiye çeşitli konularda vekâlet vermesi mümkündür. Vekâlet verilen bu kişilerden birinin işveren vekili olarak atanabileceği gibi, bu kişiler dışında başka bir kişinin işveren vekili olarak görevlendirilmesi de mümkün olup, işverenin herhangi bir işi kendi adına yerine getirmesi için vekâletle yetkilendirdiği her kişi işveren vekili olarak addedilemez, işveren vekiline işveren tarafından verilen temsil yetkisi; işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev almayı kapsamalıdır.

Yönetimde bir görev verilmemesine karşın salt temsil yetkisi verilen kişiler işveren vekili olarak kabul edilemez. Örneğin, meslek mensubuna sadece bankadaki paraları çekme, e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresi alma ve kullanma veya noterde işlem yapmak v.s. için verilen vekâletname tek başına o meslek mensubunu “işveren vekili” yapmayacaktır.

Her vekâlet verilen kişinin sistemde işveren vekili olarak kaydedilmesi durumunda, yukarıda açıklandığı üzere, vekâlet verilen kişi haksız şekilde işverenin borçlarından sorumlu tutulacak ve haksız takibata uğrayacaktır. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumunun yaptığı düzenleme yerindedir.

Bu nedenle, yukarıda açıklandığı üzere, işin veya görülen hizmetin bütününün yönetiminde görevini yapmaksızın, sadece vekalet gereği bazı iş ve işlemlerin yerine getirilmesi 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 12’nci maddesi kapsamında işveren vekili sayılmayı gerektirmediğinden, bu durumda olan meslek mensupları ile diğer kişilerin gereksiz takibata maruz kalmaması için bu konuda dikkatli olmalarını önermekteyiz.

Genel Yazı İçin Tıklayınız

TURMOB