Son 3.5 yılı tamamlanırken bir iki ay ara verilebilir mi?

Son 3.5 yılı tamamlanırken bir iki ay ara verilebilir mi?

Soru: Son 3,5 yılı tamamlarken, arada 1-2 ay ara vererek 3,5 yılı tamamlamak sıkıntı olur mu? Hakan K

Cevap: Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen sigortalılık statüsü(SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi) şartlarıyla emekli olunuyor. Buradaki son yedi yıl, son 2520 gün prim ödemesini ifade etmektedir. Dolayısıyla son 2520 gün prim ödemesi içinde hangi sigortalılık statüsüne fazla prim ödenmişse, o kurum şartlarıyla, eşit prim ödenmişse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsü şartlarıyla emekli olunuyor. Buda son 1260 gün primin hangi statüde ödenmişe o sigortalılık statüsünden emekli olunacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla prim öderken ara vermenin bir sakıncası yok. Yeter ki son 1260 gün prim aynı statüde ödensin.


Soru: Babam 20 Kasım 1959 doğumlu babamın ilk sigorta başlangıç tarihi 1 Mayıs 1984 olup sonra 5 yıl Bağ--Kur  prim ödemesi var.  Sonra tekrar SSK’ya geçti. 3.5 yıl şartını tamamlıyor. 3.5 yıl içerisine askerlik borçlanması eklene bilir mi acaba? Uğur S

Cevap: Askerlik borçlanması askerlik yapılan tarihe maledilir. Askerlik borçlanmasıyla kazanılan günlerin son 3.5 yıla dâhil edilmesi için, askerliğin son 3.5 yılda yapılmış olması gerekir.  Askerlikte son 3.5 yılda yapılamayacağına göre, askerlik borçlanması son yedi yıl hesabına dâhil edilmez.


Çırak sigortası emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor

Soru: 20 Mart 1974 doğumluyum. 1988’de çırak  sigorta girişim var. İlk Primim 1 Ekim 1991’de yatırılmış olup  5.055 gün prim ödemem var. Yaklaşık 3.650 gün de Bağ-Kur primim var. Aktif olarak SSK’ya prim ödemeye devam ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Nasip K

Cevap: Çırak sigortasında emeklilik primi ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor. Hangi kurumdan hangi şartlarla emekli olacağınızı hesaplayabilmek için SSK ve Bağ-Kura prim ödediğiniz tarihlerin bilinmesi gerekiyor. Sorunuzu Bağ-Kurdan sonra SSK ya 1260 gün prim ödemeniz olduğunu varsayarsak, priminiz yeterli olduğundan 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olacağınızı belirtebiliriz. SSK ve Bağ-Kur prim ödeme tarihlerinizi bildirmeniz halinde sorunuza daha net cevap verebiliriz.


Faaliyetinize devam ettiğiniz sürece prim ödemek zorundasınız

Soru: 1977 doğumlu bir bayanım. 4 Kasım 2004’te Bağ-Kurlu oldum. Bugüne kadar ara vermeden prim ödüyorum. Ne zaman emekli olurum? Prim ödemeyi bırakayım mı? 

Cevap: Emekli olmak için; 9000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden 4 Kasım 2029’a kadar prim ödeyerek priminizi 9000 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Faaliyetinize devam ettiğiniz sürece prim ödemek zorundasınız. Ayrıca 5400 günden fazla priminiz olduğundan faaliyetinize son verip bundan sonra prim ödemeseniz bile, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. 


Sigorta başlangıcından sonraki yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz

Soru: 1986 SSK oldum. 1975 doğumlu idim. 1988 yılında mahkeme kararı ile doğum tarihim doğru olan 1971 oldu. Askerliğimi 1971 olarak yaptım. Şimdi 1975 doğumlu olarak mı? Yoksa 1971 olarak emekli olabilirim? İbrahim Ç

Cevap: Emeklilik işlemlerinde; ilk defa sigortalı olunan tarihte nüfusta kayıtlı olan doğum tarihi esas alınır. İlk defa sigortalı olunan tarihten sonraki yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz. Maalesef emeklilik işlemlerinizde doğum tarihi olarak ilk defa sigortalı olduğunuz tarihteki doğum tarihiniz(1975) dikkate alınacaktır.


Ekrem SARISU

POSTA