Sporcuların sosyal güvenliğinin püf noktaları

Sporcuların sosyal güvenliğinin püf noktaları

Ülkemizde sporun ve spor dallarının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Spor Genel Müdürlüğü aracılığı ile yürütülmekte olup tüm spor faaliyetleri bu teşkilatın merkez ve taşra birimleri aracılığıyla yapılamadığından gençlik ve spor kulüpleri, üniversiteler, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılarak faaliyetlerin büyük bölümü kendi teşkilatı dışında fahri olarak görevlendirilen kişiler aracılığıyla sürdürülmektedir.

Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlükleri spor faaliyetlerinde görevlendirilen bu kişilere Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen “Gençlik ve Spor Hizmetleri Uygulamasında Görevlendirileceklere Ödenecek Ücretlerle İlgili Esaslar” dâhilinde ücret ödenmekte, görevlendirilen kişiler bu işleri asli görevlerinden ayrı olarak yürütmekte ve günde en fazla 2 saat, haftada en fazla 8 saat olmak üzere ayda 40 saat çalışılabilmektedirler.

SGK (5510 S.) Kanunu gereği Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu, bağımsız spor federasyonları tarafından yapılan her türlü gençlik ve spor faaliyetleri ile bu faaliyetlerle ilgili kamp, eğitim ve hazırlık çalışmalarında süreklilik arz etmeyecek şekilde görevlendirilenler hobi amaçlı bu çalışmalarından dolayı sigortalı sayılmamaktadır.

 

PROFESYONEL SPORCULAR

 Herhangi bir spor dalını kendisine meslek edinen ve bundan kazanç sağlayan kişilere "profesyonel sporcu" denilmektedir.

Bu kişiler kulüplerinin (yani işverenin) gösterdiği yerlerde tespit edilmiş çalışma saatlerine tabi olarak ve işveren veya vekilinin emir ve talimatı altında antrenman ve müsabakalar yaptıklarına, mukabilinde önceden yapılmış anlaşma ile tespit edilmiş ücretleri aldıklarına göre, anılan kimselerin işverenle hukuki ilişkileri bir hizmet akdine dayanmaktadır.

Gençleri spora teşvik etmek, gelecek vadeden sporculara sahip çıkmak, belli spor branşlarını güçlendirmek vb. gibi nedenlerden dolayı bazı sporculara, kulüpleri tarafından düzenli ödemeler yapılmaktadır.

Sporcularla yapılan sözleşmelerde aylık ödenecek ücretin asgari ücret veya üzerinde belirlenmesi durumunda, bunlar 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı sayılacak, aksi hâlde sigortalı sayılmayacaktır.

Diğer yandan SGK’nın meslek kodu uygulaması gereği profesyonel sporcuların gerçek ücretleri üzerinden SGK’ya bildirilmeleri zorunlu bulunmaktadır. Ancak SGK prime esas kazanç tavanını aşan ücretlerin olması hâlinde SGK prime esas kazanç tavanı uygulması gereği azami asgari ücretin brüt 7,5 katı üzerinden primlendirme yapılması gerekmektedir.

 

 

"BAŞIN DÜŞERSE DARA İSA KARAKAŞ’I ARA"

 

"2020 yılbaşında SGK prim affı çıkacacak mı? SGK prim ödeme süresini uzattı mı?" Bu sorular son günlerde özellikle esnaf-sanatkâr ve kobi işverenleri tarafından gazetemize en çok sorulan ve merak edilen konuların başında gelmektedir.

Hemen belirtelim ki şu anda SGK prim affı ya da yapılandırılması ile ilgili herhangi bir yasa tasarısı ya da çalışması bulunmamaktadır. Sadece Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle Akçakale, Birecik, Ceylanpınar, Suruç, Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerinde bulunan mükelleflerin Genel Sağlık Sigortası ve SGK prim borçları ile yapılandırma taksitlerinin son ödeme tarihini 31 Ekim'den 2 Aralık’a (1 ay 2 gün) uzatıldı. Terör örgütünün işgali altındaki bölgeden, Şanlıurfa’nın Akçakale, Birecik, Ceylanpınar, Suruç, Mardin’in Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerimizde sivillere yönelik roketli ve havanlı saldırılardan etkilenen işveren, işçi ve çiftçilere destek amacıyla vatandaşlarımızın eylül ayı GSS ve SGK prim ödeme süresi, gecikme zammı ve cezası uygulanmaksızın 2 Aralık 2019 tarihine kadar uzatılmıştır. Belirtilen ilçeler dışında ek süre verilmesi ya da uzatılması söz konusudur.

            ***

"Sigorta girişim 1997, gün 4300 ve 2018'de stent takıldı. Ondan sonra şeker ve tansiyon çıktı. Glifor, kalp ilacı ve tansiyon ilacı kullanıyorum. Malulen emekli olabilir miyim?" Serdar Bektaş

Serdar Bey, yeterli prim ve sigorta süreniz mevcut. Bulunduğunuz ildeki SGK’ya malulen emeklilik sevki isteyebilirsiniz. Sonuçta %60 maluliyet oranı çıkarsa hemen emekli olabilirsiniz. Belirtilen orandan daha az çıkarsa Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili biriminden alacağınız vergi indirim belgesini Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesine ekleyerek SGK’ya başvurarak bu yolla da emekli olmanız mümkün olabilir.

            ***

"İsa Hocam, 2003 yılından beri oto lastikçisi dükkânı sahibi olmam nedeniyle Bağ-Kur ödüyorum. 46 yaşındayım. Basında SGK primlerini toptan alınabileceği yazıyor. Ben de primlerimi alabilir miyim?" Burak Şahinbaş

Burak Bey, ödediğiniz primleri almanız mümkün değildir. Belirtmiş olduğunuz sigorta başlangıç tarihinize göre SGK sadece iş yerini kapatan veya devreden erkek Bağ-Kur’lulardan 60 yaşını doldurduğu hâlde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan,sigortalılara toptan ödeme yapmaktadır.

            ***

“DİNLE, yoksa dilin seni sağır eder. YÜZLEŞ, yoksa kalbin seni esir eder. ANLA, yoksa zihnin seni deli eder.” Kızılderili Atasözü

İSA KARAKAŞ

TÜRKİYE