ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNE BURS MÜJDESİ

Üniversite öğrencisine burs müjdesi

Üniversite öğrencisine burs müjdesi

Üniversite öğrencileri çalıştıklarında aldıkları burslar kesiliyordu.
Ancak yönetmelik değişikliği ile bu sorun çözüldü. Öğrenciler çalışsalar da, kendi işlerini yapsalar da burslarında bir kesinti olmayacak.
Gençlerin iş hayatında daha fazla yer almalarıyla ilgili son dönemde çok önemli düzenlemeler yapılıyor. Girişimci gençleri teşvik maksadıyla primleri devlet tarafından ödeniyor.
Yine girişimci gençlerin belli şartlarda vergi muafiyetleri de bulunuyor. Bu arada çalışmak isteyen öğrencilerin bursları geçmiş dönemlerde kesiliyordu. Şimdi bu sorun da çözülmüş oldu. Okurumuz İsmail ERİKLİ'nin bu konudaki sorusu şöyle:
"21 yaşında üniversite üçüncü sınıfta endüstri mühendisliği okuyan girişimci bir kızın kendine ait işyeri açmak istiyor.
Çalışması halinde aldığı 470 liralık burs kesilir mi? Devletimizin son zamanlarda sağladığı genç girişimcilere yönelik desteklerden faydalanabilir mi?" Gençlerin burslarıyla ilgili düzenleme bir yönetmelik değişikliği ile gerçekleşti.
'Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, 'Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği'nin, "Kredi alan öğrencilerden, en az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalıştıkları tespit edilenlerin kredileri kesilir" maddesi yürürlükten kaldırıldı.
Yürürlükten kaldırılan madde ile öğrenim kredisi alan öğrencilerden en az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalıştıkları tespit edilenlerin kredileri artık kesilmeyecek.
Kurumdan burs alan öğrencilerden Kurum Yönetim Kurulu tarafından belirlenen başarı kıstasına göre başarısız olanlara, bursun kesildiği tarihten itibaren öğrenim kredisi verilecek.
Ancak, öğrenim kredisi almak istemeyen öğrenciler bu durumu bir dilekçe ile Kuruma bildirebilecek. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı yurtlarda kalıp burs veya kredi alan öğrenciler en fazla asgari ücret seviyesinde çalışabilirken, KYK yurdunda kalmayan ancak burs veya kredi alanlar ise herhangi bir ücretle çalışabilecek.

8 BİN 402 LİRALIK TEŞVİK

Okurumuzun sorusunun ikinci bölümü ise kendi işyerini açacak girişimcilerle ilgiliydi.
SGK'nın yayımladığı genelgeye göre 18-29 yaş aralığında vergi mükellefiyeti başlangıcı yapılmış olan, SGK'ya 4b statüsünde ilk defa tescil işlemi 1 Haziran 2018 tarihinden sonra olan gençler bu prim teşvikini almaya hak kazanacak. Ayda 700 ve toplamda yıllık olarak 8 bin 402 liralık primleri devlet karşılayacak. Teşvikten yararlanmak için,

- Vergi dairesinde mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olmak,
- 1 Haziran 2018 tarihinden sonra SGK 4/b (esnaf) statüsünde ilk defa tescil işleminin yapılmış olması,
- Genç girişimcinin kendi işinde fiilen çalışması veya kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekiyor.

VERGİ AVANTAJI DA VAR

Maliye Bakanlığı, 10 Şubat 2016 tarihinde yürürlüğe giren hüküm uyarınca, 29 yaşını doldurmamış genç girişimcilere, vergi avantaj sağlıyor.
Genç girişimcilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlarının 75 bin liraya kadar olan kısmı, gelir vergisinden muaf tutuluyor.

FARUK ERDEM

https://www.yeniasir.com.tr/yazarlar/faruk-erdem/2018/09/02/universite-ogrencisine-burs-mujdesi