Yıllık Gelir Vergisi Beyanında Genç Girişimci İstisnası

Kamil ÖZYANIZ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ DÜZENLENİRKEN GENÇ GİRİŞİMCİ İSTİSNASI

Değerli meslektaşlarım,
Yıllık gelir vergisi beyannamesi beyan ve ödeme dönemi
Yıllık gelir vergisi beyannamesi bildiğimiz üzere gelir vergisi mükellefleri için takip  eden 3. ayın son gününe kadar (31 Mart) beyan edilmelidir. Son gün tatil gününe denk gelmesi halinde takip eden ilk iş günü 23:59 ‘a kadar internet üzerinden gelir idaresi başkanlığına  bildirim yapılmalıdır. Tahakkuk eden ödemeler ilk taksit beyan verme süresi içinde, 2. Taksit ise 31 Temmuz  olmak üzere iki taksit halinde ödenebilmektedir. Yeni başlayan meslek mensubu arkadaşlarımıza kısa bir hatırlatma yaptıktan sonra asıl konumuza dönelim.

Genç girişimcilik istisnasından kimler yararlanabilir ?

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesinde;
"Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır. (detaylı şartlara bakmayı unutmayınız)

Bağ-Kur primlerinizi 12 ay süre ile devlet ödüyor
Genç girişimcilik istisnasından yararlanan girişimciler, bağlı bunduğu vergi dairesinden “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası” yazısı alarak bağlı olduğu SGK bağ-kur birimine vermeleri halinde 12 ay süre ile bağ-kur primi devlet tarafından karşılanacaktır.

Beyanname üzerinde nelere dikkat edeceğiz  ?

Yıllık gelir vergisi beyannamesi verirken genç girişimci istisnasına ilişkin bildirim hakkımız var ise beyanname üzerinde bu bildirim kulakçığını doldurmamız gerekmektedir. Beyanname üzerinde istisna tutarını yazdığımız halde, vergi bildirimi bölümünde istisna tutarı otomatik olarak mahsup edilmemekte ve tahakkuk edecek vergi, istisna tutarı hesaba katılmamış olarak görünmektedir. İndirim hakkınızı kullanabilmeniz için aşağıdaki şekilde bir yol izlemeniz gerekmektedir.

Ticari kazanç bildirimlerinde kar hanesine hesap özetimizde yer alan kardan istisna tutarını düşerek yazmamız gerekiyor. Beyanname üzerinde şu bilgiye de ayrıca yer verilmiştir.** Bu bildirim doldurulurken İstisna Edilen Kazançlara İlişkin Bildirim'de yer alan istisna kazançlar dahil edilmeyecektir.
Faydalı olması dileğiyle,

SMMM / Kamil ÖZYANIZ
SMMM Staja Giriş Sınavı Hazırlık Kitabı Yazarı