İşverenin işyerinde çalıştırdığı eşinin iş kazasında sorumluluğu var mı? (Ahmet Metin AYSOY)

İşverenin işyerinde çalıştırdığı eşinin iş kazasında sorumluluğu var mı? (Ahmet Metin AYSOY)

İşverenin işyerinde çalıştırdığı eşinin iş kazası geçirmesinden sorumluluğu var mı?

ahmet metin aysoySoru: İşverenin işyerinde çalıştırdığı eşi iş kazası geçirmiştir. İşverenin SGK mevzuatı açısından sorumluğu var mıdır?

Cevap :İşverenin işyerinde eşini ücret karşılığında veya ücret ödemeksizin çalıştırması ayırımına göre, konunun sosyal güvelik boyutu farklılık göstermektedir.

A-Eşin ücret karşılığı çalışması

Bir işverenin işyerinde ücret karşılığı çalışan ve ücretleri işyeri kayıt ve belgelerine usulüne uygun bir şekilde intikal ettirilen eş, 5510 sayılı Yasa’nın 4/a maddesi kapsamında sigortalı sayılacaktır. Eş için 5510 sayılı Yasa’nın 8’inci maddesi uyarınca, işe giriş bildirgesinin verilmesi gerekmektedir.

5510 sayılı Yasa’nın 13 üncü maddesi uyarınca, sigortalılar bakımından bunları çalıştıran işveren tarafından, o yer yetkili kolluk kuvvetlerine derhal ve Kuruma da en geç kazadan sonraki üç işgünü içinde, iş kazası ve meslek hastalığı bildirgesi ile doğrudan ya da taahhütlü posta ile Kuruma bildirilmesi zorunludur. Bu  süre, iş kazasının işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmesi halinde, iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren başlar.

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formunun  elektronik ortamda veya doğrudan ya da posta yoluyla Kuruma gönderilmesi gerekmektedir.

İşverenler tarafından elektronik ortamda gönderilecek olan İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formuna www.sgk.gov.tr adresinden, “E-SGK”/ “Diğer Uygulamalar”/ “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi” alt menüsünden “Hizmet Akdi İle Çalışanlar” başlığı altındaki “İşveren Bildirim İşlemleri” ekranından ulaşılabilecektir.

5510 sayılı Yasa’nın 21 inci maddesine göre, İş kazasının, belirtilen sürede işveren tarafından Kuruma bildirilmemesi halinde, bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği, Kurumca işverenden tahsil edilir.

B-Eşin ücret karşılığı olmaksızın çalışması

5510 sayılı Yasa’nın 6’ıncı maddesi hükmüne göre, herhangi bir ücret ödenmeyen eş ise sigortalı sayılmayacaktır.

Bu nedenle, Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bildirimin yapılması söz konusu olmayacaktır.

Sonuç: SGK mevzuatı açısından sorumlu olmamak için işyerinizde eşinizi ücret karşılığı olmaksızın çalıştırın. Tabi eşiniz kabul ederse!

Ahmet Metin Aysoy

SGK E. Başmüfettişi

[email protected]

Diğer Makaleleri

SGK’ nın ağır hastaları mağdur eden uygulaması!

Doğum Yapan Kadın Nasıl Kıdem Tazminatı Alır?